Zeleninová polievka s lyžicou nastojato

sracz - fotkasracz, 23. októbra 2010
Zeleninová polievka s lyžicou nastojato
Foto: sracz

Pôvodne som tento recept nazval „Pečeňové nokerdlíky v redukovanej zeleninovej polievke“ – ááááále! Prečítal som si odozvu Sovky62 na „Nedeľnú polievku pre dušu“ Zobraziť celý popisPôvodne som tento recept nazval „Pečeňové nokerdlíky v redukovanej zeleninovej polievke“ – ááááále! Prečítal som si odozvu Sovky62 na „Nedeľnú polievku pre dušu“ od Jody a dobre viem, že ona je „polievková a zároveň bezhubová“. Takže zmena je život a tento môj originálny a pôvodný recept venujem Sovke. Až na huby, ktoré ja milujem ako v lese, tak aj v kuchyni, sme totiž nielen jedna veková – rovnako mladí - , ale aj krvná skupina a rád sa, Bubo Bubo, nechám Tebou inšpirovať aj v budúcnosti.

6÷8
porcií
27´ minút
príprava
30´÷ 40´ minút
tepelná úprava

Suroviny

2 PL, čerstvé
2 ks, stredná
1 ks, stredný
2÷3 ks, - rapíky
1 ks, mladý stredný (rutabaga, turnip, kvaka)
6÷9 ks
1 ks, stredný biely (žltý, ružový, zelený, fialový, oranžový)
1 kytica, čerstvá posekaná
3÷4 halúzky, -cilantro čerstvý
1÷2  halúzky
1 ks, žltá stredná
3÷4 PL, (Ω3, slnečnicový, kukuričný, ...)
2 ČL
1 ČL
2÷2,5 l
Na nokerdlíky:
5÷7 PL
2 ks
1 ks, čerstvé
1 PL , strúhaný
štipka g
podľa chuti g
1÷1,5 PL
podľa chuti podľa potreby




Postup

  1. 1

    2 PL čerstvého masla pokrájame na 5 mm □□□, rozložíme do menšej pracovnej misky a necháme zmäknúť.

  2. 2

    očistíme a umyjeme 2 mrkvy (pokrájame na ○○○), 1 petržlen (pokrájame na ▼▲), 1 mladý kaleráb, alebo rutabagu, turnip, či kvaku (pokrájame na hranolčeky), 2÷3 rapíky zeleru (pokrájame na „Cé_čka“), 6÷7 ks ružičkového kelu (pokrájame na ¼_ky), 1 stredný karfiól (rozoberieme na ružičky), kyticu čerstvej petržlenovej vňate, 3÷4 halúzky čerstvého koriandra (cilantro) a 1÷2 halúzky čerstvého rozmarínu; všetko ešte raz umyjeme, uložíme do sitka a necháme odkvapkať.

  3. 3

    do hrnca na polievku nastrúhame, alebo na drobno pokrájame, strednú cibuľu zalejeme ju 3÷4 PL kvalitného olivového (Ω3, slnečnicového, kukuričného, ...) oleja a 3÷4´ porestujeme.

  4. 4

    do orestovanej cibule vsypeme všetku odkvapkanú zeleninu okrem ružičiek karfiólu a byliniek; prisypeme 2 ČL mletej červenej sladkej papriky, 1 ČL mletej červenej pálivej papriky a 1÷1,5 PL vegety (kto potrebuje môže po ochutnaní pridať soľ a MČK – ja nie); premiešame, podusíme „až pustí vlastnú šťavu“ a zalejeme 2÷2,5 l vývaru (ja som mal zvyšok kosťovice) alebo bujónu (pozor je už slaný – a dosť!); ale kto si silou mocou - zo zásady - dáva pozor na kcal a jouly, preddusenú zeleninku si samozrejme zaleje teplou až horúcou vodou; vložíme ružičky karfiólu a kosť zo šunky (ja som mal) alebo inšó, alebo nič. Varíme s vloženými halúzkami rozmarínu.

  5. 5

    tak a došlo aj na 5 mm □□□ masla v menšej pracovnej miske, ktoré medzitým zmäklo; do masla pridáme 5÷6 PL hrubej krupice, 2 laloky na kašičku rozmliaždenej kuracej pečene; rozbité čerstvé vajíčko, 1 PL tvrdého mletého syra (ja som mal Parmigiano Reggiano), štipku jedlej sódy bicarbóny a štipku soli; všetko jemne premiešame na polotekutú konzistenciu a necháme dve – tri minútky odpočinúť.

  6. 6

    ochutnáme variacu sa polievku a ak je mrkva mäkká, vyberieme z nej šunkovú kosť, vetvičky rozmarínu a do vriacej polievky zavaríme „nokerdlíky“ (cez „haluškátor“ alebo cez opačnú stranu strúhadla na kapustu, ako moja mamka a lady Ann); necháme zovrieť, ochutnáme, podľa potreby dochutíme, vsypeme pokrájané lístočky koriandra a petržlenovej vňate (ich silné „nervy“ ja pokrájam na 2 mm kúsky a varím s ostatnou zeleninou) a odstavíme zo zdroja tepla.

  7. 7

    Servírovanie: v hlbokých tanieroch a jeme veľkou lyžicou, kto koľko vládze a smie. Polievočka je na druhý deň ešte lepšia, lebo "nokerdlíky" v nej krásne narastú. Druhé jedlo spravidla už nevládzem ani ja! Obrázky z prípravy som už zo pár razy uverejnil vo svojich receptoch, dnes prikladám iba pohľad na jasnozelené kríčky bazaličky voňavej v mojej záhradke.

    Zeleninová polievka s lyžicou nastojato - obrázok 7

Diskusia k receptu

gittka
hotová básen na nedelný obed.viem akú polievku budeme zajtra papat.určite bude chutit:-))))))
flemi
už podľa názvu jedla som vedela skade vietor fúka
sovka62
ĎAKUJEM! Hneď by som sa pustila do varenia, také chute si mi narobil, ale v trúbe mám guláš (prvý raz týmto spôsobom) a na paráku kysnutú knedľu. Ani v najbližší dňoch to na tú tvoju polievočku nevyzerá. V utorok popoludní zať dovezie z bratislavského prístavu štyroch Američanov, príbuzných môjho manžela, ktorí u nás strávia čas, kým sa loď pohne ďalej na výletnú plavbu (asi do 22.00). Tak si vieš predstaviť ako kmitám. Jedálny lístok je už zostavený (aj môj "cestovný poriadok"), mám nakúpené, teraz pomaly pečiem to, čo môže stáť, zajtra pokračujem a v utorok už len dopečiem a dovarím to, čo musí byť čerstvé. Dúfam, že mi zostane dosť síl na príjemnú konverzáciu v angličtine (je to už druhá generácia v Amerike, takže slovensky sa asi nedohovoríme). Narobila som si roboty, ale čo už mám robiť, keď na reštauráciu sa neopovážim spoľahnúť. Veď to poznáš, "len aby sme v hanbe neostali"! Ale keď to konečne bude kľud, polievočku si uvarím a vychutnám, už sa tešíííííím.
jody
Oooo, tak tuto polievku v nedelu varim, aj keby traktory padali, lebo mi nielen dusa, ale aj zaludok za nou tak pisti, ze to musim ist zajest krajcom chleba. :-)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia