Zeleninová polievka s lyžicou nastojato

Autor receptu: sracz

Pôvodne som tento recept nazval „Pečeňové nokerdlíky v redukovanej zeleninovej polievke“ – ááááále! Prečítal som si odozvu Sovky62 na „Nedeľnú polievku pre dušu“ od Jody a dobre viem, že ona je „polievková a zároveň bezhubová“. Takže zmena je život a tento môj originálny a pôvodný recept venujem Sovke. Až na huby, ktoré ja milujem ako v lese, tak aj v kuchyni, sme totiž nielen jedna veková – rovnako mladí - , ale aj krvná skupina a rád sa, Bubo Bubo, nechám Tebou inšpirovať aj v budúcnosti.

6÷8
porcií
27´ minút
príprava
30´÷ 40´ minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. 2 PL čerstvého masla pokrájame na 5 mm □□□, rozložíme do menšej pracovnej misky a necháme zmäknúť.
  2. očistíme a umyjeme 2 mrkvy (pokrájame na ○○○), 1 petržlen (pokrájame na ▼▲), 1 mladý kaleráb, alebo rutabagu, turnip, či kvaku (pokrájame na hranolčeky), 2÷3 rapíky zeleru (pokrájame na „Cé_čka“), 6÷7 ks ružičkového kelu (pokrájame na ¼_ky), 1 stredný karfiól (rozoberieme na ružičky), kyticu čerstvej petržlenovej vňate, 3÷4 halúzky čerstvého koriandra (cilantro) a 1÷2 halúzky čerstvého rozmarínu; všetko ešte raz umyjeme, uložíme do sitka a necháme odkvapkať.
  3. do hrnca na polievku nastrúhame, alebo na drobno pokrájame, strednú cibuľu zalejeme ju 3÷4 PL kvalitného olivového (Ω3, slnečnicového, kukuričného, ...) oleja a 3÷4´ porestujeme.
  4. do orestovanej cibule vsypeme všetku odkvapkanú zeleninu okrem ružičiek karfiólu a byliniek; prisypeme 2 ČL mletej červenej sladkej papriky, 1 ČL mletej červenej pálivej papriky a 1÷1,5 PL vegety (kto potrebuje môže po ochutnaní pridať soľ a MČK – ja nie); premiešame, podusíme „až pustí vlastnú šťavu“ a zalejeme 2÷2,5 l vývaru (ja som mal zvyšok kosťovice) alebo bujónu (pozor je už slaný – a dosť!); ale kto si silou mocou - zo zásady - dáva pozor na kcal a jouly, preddusenú zeleninku si samozrejme zaleje teplou až horúcou vodou; vložíme ružičky karfiólu a kosť zo šunky (ja som mal) alebo inšó, alebo nič. Varíme s vloženými halúzkami rozmarínu.
  5. tak a došlo aj na 5 mm □□□ masla v menšej pracovnej miske, ktoré medzitým zmäklo; do masla pridáme 5÷6 PL hrubej krupice, 2 laloky na kašičku rozmliaždenej kuracej pečene; rozbité čerstvé vajíčko, 1 PL tvrdého mletého syra (ja som mal Parmigiano Reggiano), štipku jedlej sódy bicarbóny a štipku soli; všetko jemne premiešame na polotekutú konzistenciu a necháme dve – tri minútky odpočinúť.
  6. ochutnáme variacu sa polievku a ak je mrkva mäkká, vyberieme z nej šunkovú kosť, vetvičky rozmarínu a do vriacej polievky zavaríme „nokerdlíky“ (cez „haluškátor“ alebo cez opačnú stranu strúhadla na kapustu, ako moja mamka a lady Ann); necháme zovrieť, ochutnáme, podľa potreby dochutíme, vsypeme pokrájané lístočky koriandra a petržlenovej vňate (ich silné „nervy“ ja pokrájam na 2 mm kúsky a varím s ostatnou zeleninou) a odstavíme zo zdroja tepla.
  7. Servírovanie: v hlbokých tanieroch a jeme veľkou lyžicou, kto koľko vládze a smie. Polievočka je na druhý deň ešte lepšia, lebo "nokerdlíky" v nej krásne narastú. Druhé jedlo spravidla už nevládzem ani ja! Obrázky z prípravy som už zo pár razy uverejnil vo svojich receptoch, dnes prikladám iba pohľad na jasnozelené kríčky bazaličky voňavej v mojej záhradke.