Zaváraný baklažán
Zaváraný baklažán

Zaváraný baklažán s paprikou so syrovými haluškami

Miloslav Pabiš
šéfkuchár Korzo Café&Restaurant v Bratislave, 15. augusta 2018
Zaváraný baklažán s paprikou so syrovými haluškami
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
120 minút
príprava

Suroviny

4 ks
4 ks (kapia)
50 g
50 ml
Nálev:
750 ml
250 ml
80 g
60 g
Gnocchi:
800 g
300 g
100 g
2 ks
Okrem toho:
100 g
300 ml
100 g mäkký
50 g




Postup

  1. 1

    Baklažány prekrojíme a vydlabeme stredy. Jemne nasolíme a necháme odstáť. Červenú papriku pokvapkáme olejom a posypeme cukrom a soľou. Dáme piecť pri 200 °C do rúry na 20 minút. Potom vyberieme, zastrekneme vínnym octom a zakryjeme na 10 minút, aby sa paprika sparila. Potom papriku zlúpneme z kože. Nasolený baklažán osušíme a spolu s paprikou naukladáme do pohárov. Zalejeme nálevom a sterilizujeme 20 minút pri 80 °C.

  2. 2

    Gnocchi: Zemiaky v šupke posypané hrubozrnnou soľou upečieme domäkka. Potom ich ošúpeme a nastrúhame, necháme vychladnúť. Zmiešame s vajíčkom, kurkumou, mandľovou múkou a 2/3 hladkej múky, zvyšnú necháme na podsýpanie. Vypracujeme cesto, z ktorého po častiach urobíme valčeky, ktoré prekrajujeme na gnocchi. Tie odkladáme na pomúčený plech. Hotové gnocchi varíme v slanej vode, kým nevyplávajú na povrch, asi 2–3 minúty.

  3. 3

    Medzitým opražíme slaninu, k nej prihodíme na kocky nakrájaný zaváraný baklažán a kapiu, zľahka opečieme a zalejeme kokosovým mliekom, ktoré necháme chvíľu redukovať. Do tejto zmesi vložíme uvarené gnocchi, pridáme ovčí syr, zľahka premiešame a mierne varíme ešte minútu, kým sa gnocchi pekne obalia omáčkou. Pridáme baby špenát.

Diskusia k receptu