Zapečený baklažán so zemiakovým ratatouille

jarco - fotkajarco, 18. mája 2010
Zapečený baklažán so zemiakovým ratatouille
Foto: jarco

Recept sa zrodil z motivácie využiť suroviny, ktoré boli doma a pomaly sa kazili. Celkom sa vydarilo. Jednoduché, ľahké a chutné.

3
porcie
20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
1 ks
300 g
100 g
3 strúčiky
400 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Väčší baklažán som ošúpal, nakrájal na krúžky hrubé menej ako 1 cm, nasolil a nechal odstáť vo vertikálnej polohe. Ošúpal som zemiaky, nakrájal na menšie kocky a uvaril v osolenej vode do polomäkka. Zapol som si rúru.

  2. 2

    Keď z baklažánu stiekla horká voda, osušil som plátky papierovou utierkou a opražil ich na minimálnom množstve oleja z oboch strán. Z plátkov som vyrobil "sendviče" - medzi dva približne rovnakej veľkosti som vložil kúsok mozzarelly a navrch dal ďalší kúsok syra. Položil som na plech a dal zapekať na cca 5 minút - len kým sa syr nezačal roztekať.

  3. 3

    Rozohrial som olej vo veľkej panvici, pridal do neho trochu čili a nadrobno nakrájaný cesnak. Po polminúte praženia som pridal scedené zemiaky, cuketu nakrájanú na kocky a chvíľu spolu restoval. Dochutil som sušenými bylinkami a čerstvo namletým farebným korením, prilial jednu konzervu talianskych drvených paradajok, premiešal, nechal prejsť varom a odstavil na horúcej platni pod pokrievkou.

  4. 4

    Na tanieri som servíroval zapečené baklažánové sendviče so zemiakovým ratatouille, prizdobil čerstvou bazalkou a podával s bielym vínom. Može sa posypať aj strúhaným parmezánom, určite tým nič nepokazíte :-)

    Zapečený baklažán so zemiakovým ratatouille - obrázok 4

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Taniere som kedysi kúpil vo veľkoobchode pre gastropodniky. Sú dosť veľké, ledva sa mi zmestia do umývačky, ale som rád, že ich mám :-)
nie len, že to dobre vyzerá, ale určite aj chutí...keďže všetky suroviny mám v chladničke, hneď zajtra si túto lahôdku pripravím