Zapečený baklažán so zemiakovým ratatouille

jarco - fotkajarco, 18. mája 2010
Zapečený baklažán so zemiakovým ratatouille
Foto: jarco

Recept sa zrodil z motivácie využiť suroviny, ktoré boli doma a pomaly sa kazili. Celkom sa vydarilo. Jednoduché, ľahké a chutné.

3
porcie
20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
1 ks
300 g
100 g
3 strúčiky
400 g




Postup

  1. 1

    Väčší baklažán som ošúpal, nakrájal na krúžky hrubé menej ako 1 cm, nasolil a nechal odstáť vo vertikálnej polohe. Ošúpal som zemiaky, nakrájal na menšie kocky a uvaril v osolenej vode do polomäkka. Zapol som si rúru.

  2. 2

    Keď z baklažánu stiekla horká voda, osušil som plátky papierovou utierkou a opražil ich na minimálnom množstve oleja z oboch strán. Z plátkov som vyrobil "sendviče" - medzi dva približne rovnakej veľkosti som vložil kúsok mozzarelly a navrch dal ďalší kúsok syra. Položil som na plech a dal zapekať na cca 5 minút - len kým sa syr nezačal roztekať.

  3. 3

    Rozohrial som olej vo veľkej panvici, pridal do neho trochu čili a nadrobno nakrájaný cesnak. Po polminúte praženia som pridal scedené zemiaky, cuketu nakrájanú na kocky a chvíľu spolu restoval. Dochutil som sušenými bylinkami a čerstvo namletým farebným korením, prilial jednu konzervu talianskych drvených paradajok, premiešal, nechal prejsť varom a odstavil na horúcej platni pod pokrievkou.

  4. 4

    Na tanieri som servíroval zapečené baklažánové sendviče so zemiakovým ratatouille, prizdobil čerstvou bazalkou a podával s bielym vínom. Može sa posypať aj strúhaným parmezánom, určite tým nič nepokazíte :-)

    Zapečený baklažán so zemiakovým ratatouille - obrázok 4

Diskusia k receptu

jarco
Taniere som kedysi kúpil vo veľkoobchode pre gastropodniky. Sú dosť veľké, ledva sa mi zmestia do umývačky, ale som rád, že ich mám :-)
alexdidi
nie len, že to dobre vyzerá, ale určite aj chutí...keďže všetky suroviny mám v chladničke, hneď zajtra si túto lahôdku pripravím
2010
vyborne aj zdrave ,
u nas sa to vacsinou zvrhne na nejeditelne pre zenu,
v zahrade je stale prebytok feferoniek...
martina34
super receptík, až na ten baklažán, ktorý nemôžem ale nevadí, bude len cukina :-)
celero
Mám veľmi rada takéto zeleninové jedlá. Určite to vyskúšam. Mimochodom - parádna fotka :)
babidka
vidim @jarco , ze mame rovnake chute a obcas aj napady:-) je to chutne a lahke , skusim to urobit po "tvojom " .Ja som zemiaky najprv opiekla a potom pridala zeleninu a cerstve bylinky ...
sracz
Nie som síce vegetarián, ale to pre, mňa nie je dôvod, aby som toto majstrovské dielo nezrealizoval, neochutnal a nezjedol! Jarcovi blahoželám a potriasam dlane nežným medvedím stiskom za super dobrotu i robotu!
alena45
Taká kopa zeleninových receptov! Teraz len dúfam, že sa záhradka prebudí zo šoku z posledného týždňa. Ale Jarco, naozaj si ich potil vo vertikálnej polohe ? Nekotúľali sa Ti ?
jarco
Stačí oprieť o okraj misky alebo sitka :-)
bozulka
Mozarella a baklažán,to je prima kombinácia.Len ja lilek nešúpem mne to je ľúto,dúfam,že to nevadí.Už sa teším.Včera sme kúpili lilek aj cikínu,ale musím ešte pre mozarellu.V kúpeloch sme sa doslova premäsovali,hoci zeleniny bolo dosť,ale obed-večera,mäso.Jarco výborný receptík Ďakujem.
forneta
hmm... na 100% som si istá že s tým leziem na nervy ale je to vážne fran. kuchyna...?? (už s tým leziem na nervy aj sma sebe ) =))
jarco
@forneta - asi to nie je originál fr kuchyňa. čo ja viem? nie som francúz, ale pripadalo mi to také južanské a tým pádom aj trochu francúzke, tak som dal tag fr kuchyňa. ak chceš originál fr recepty, hľadaj na googli vo francúzštine. ale priprav sa na to, že pod dve hodiny prípravy sa ťažko dostaneš. inak, keď som bol ako študent za kamarátmi v paríži, tak som zistil, že francúzska kuchyňa je ranný croissant a káva v bistre na rohu. Obed bol v mekdonalde a večera v picahate alebo v nejakej mexickej sieti taco neviem čo :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia