Zapečený baklažán so zemiakovým ratatouille

Autor receptu: jarco

Recept sa zrodil z motivácie využiť suroviny, ktoré boli doma a pomaly sa kazili. Celkom sa vydarilo. Jednoduché, ľahké a chutné.

3
porcie
20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Väčší baklažán som ošúpal, nakrájal na krúžky hrubé menej ako 1 cm, nasolil a nechal odstáť vo vertikálnej polohe. Ošúpal som zemiaky, nakrájal na menšie kocky a uvaril v osolenej vode do polomäkka. Zapol som si rúru.
  2. Keď z baklažánu stiekla horká voda, osušil som plátky papierovou utierkou a opražil ich na minimálnom množstve oleja z oboch strán. Z plátkov som vyrobil "sendviče" - medzi dva približne rovnakej veľkosti som vložil kúsok mozzarelly a navrch dal ďalší kúsok syra. Položil som na plech a dal zapekať na cca 5 minút - len kým sa syr nezačal roztekať.
  3. Rozohrial som olej vo veľkej panvici, pridal do neho trochu čili a nadrobno nakrájaný cesnak. Po polminúte praženia som pridal scedené zemiaky, cuketu nakrájanú na kocky a chvíľu spolu restoval. Dochutil som sušenými bylinkami a čerstvo namletým farebným korením, prilial jednu konzervu talianskych drvených paradajok, premiešal, nechal prejsť varom a odstavil na horúcej platni pod pokrievkou.
  4. Na tanieri som servíroval zapečené baklažánové sendviče so zemiakovým ratatouille, prizdobil čerstvou bazalkou a podával s bielym vínom. Može sa posypať aj strúhaným parmezánom, určite tým nič nepokazíte :-)