Odpaľované cesto
Odpaľované cesto

Základné odpaľované cesto na veterníky fotorecept

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, 25. februára 2023
Základné odpaľované cesto na veterníky (fotorecept)
Foto: Kulinární studio MAFRA

Naučte sa pripraviť odpaľované cesto, z ktorého si môžete upiecť obľúbené veterníky, trendové profiterolky či eklérky plnené tými najlepšími krémami.

20 ks
porcií
60 minút
príprava
25 minút
na 200/170 °C

Suroviny

200 ml
90 ml
štipka
160 g
4 ks




Postup

  1. 1

    Na odpaľované cesto zmiešame v hrnci vodu s olejom a so soľou. Keď sa tekutina začne variť, postupne primiešavame múku.

    Základné odpaľované cesto na veterníky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto na miernom ohni varíme a stále miešame, až kým sa začne lepiť a vznikne tzv. biele dno. Potom hrniec s cestom zlo­žíme z ohňa.

    Základné odpaľované cesto na veterníky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto preložíme do misy kuchynského robota a háko­vým nadstavcom na nízkych otáčkach miešame do vychladnutia. Postupne, po jednom, zapracúvame vajcia.

    Základné odpaľované cesto na veterníky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Hotové cesto preložíme do cukrár­skeho vrecka a na plech natretý olejom striekame požadované tvary – veterníky, profiterolky alebo eklérky.

    Základné odpaľované cesto na veterníky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plechy s nastriekanými tvarmi vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme 20 minút. Potom rúru na chvíľu pootvoríme a tak ju odvetráme. Teplotu znížime na 170 °C a pečieme ešte asi 5 minút. Cesto má mať zlatistú farbu. Po upečení necháme úplne vychladnúť.

Diskusia k receptu

marienka44
Čítala som iný postup od renomovaného cukrára. Múka sa má nasypať naraz s trochou kyp. prášku, nie po ťastiach. Tu kyp. prášok absentuje.