Základné odpaľované cesto na veterníky fotorecept
mesačník Varecha, 25. februára 2023
Foto: Kulinární studio MAFRA
Naučte sa pripraviť odpaľované cesto, z ktorého si môžete upiecť obľúbené veterníky, trendové profiterolky či eklérky plnené tými najlepšími krémami.
porcií
príprava
na 200/170 °C
Postup
-
1
Na odpaľované cesto zmiešame v hrnci vodu s olejom a so soľou. Keď sa tekutina začne variť, postupne primiešavame múku.
-
2
Cesto na miernom ohni varíme a stále miešame, až kým sa začne lepiť a vznikne tzv. biele dno. Potom hrniec s cestom zložíme z ohňa.
-
3
Cesto preložíme do misy kuchynského robota a hákovým nadstavcom na nízkych otáčkach miešame do vychladnutia. Postupne, po jednom, zapracúvame vajcia.
-
4
Hotové cesto preložíme do cukrárskeho vrecka a na plech natretý olejom striekame požadované tvary – veterníky, profiterolky alebo eklérky.
-
5
Plechy s nastriekanými tvarmi vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme 20 minút. Potom rúru na chvíľu pootvoríme a tak ju odvetráme. Teplotu znížime na 170 °C a pečieme ešte asi 5 minút. Cesto má mať zlatistú farbu. Po upečení necháme úplne vychladnúť.
oprava:častiach. Mám ang. klávesnicu a inak rozmiestnené písmená, prepáčte.