Odpaľované cesto
Základné odpaľované cesto na veterníky (fotorecept)
Autor receptu: redakcia
Naučte sa pripraviť odpaľované cesto, z ktorého si môžete upiecť obľúbené veterníky, trendové profiterolky či eklérky plnené tými najlepšími krémami.
20 ks porcií |
60 minút príprava |
25 minút na 200/170 °C |
Postup
- Na odpaľované cesto zmiešame v hrnci vodu s olejom a so soľou. Keď sa tekutina začne variť, postupne primiešavame múku.
- Cesto na miernom ohni varíme a stále miešame, až kým sa začne lepiť a vznikne tzv. biele dno. Potom hrniec s cestom zložíme z ohňa.
- Cesto preložíme do misy kuchynského robota a hákovým nadstavcom na nízkych otáčkach miešame do vychladnutia. Postupne, po jednom, zapracúvame vajcia.
- Hotové cesto preložíme do cukrárskeho vrecka a na plech natretý olejom striekame požadované tvary – veterníky, profiterolky alebo eklérky.
- Plechy s nastriekanými tvarmi vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme 20 minút. Potom rúru na chvíľu pootvoríme a tak ju odvetráme. Teplotu znížime na 170 °C a pečieme ešte asi 5 minút. Cesto má mať zlatistú farbu. Po upečení necháme úplne vychladnúť.