Odpaľované cesto

Základné odpaľované cesto na veterníky (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

Naučte sa pripraviť odpaľované cesto, z ktorého si môžete upiecť obľúbené veterníky, trendové profiterolky či eklérky plnené tými najlepšími krémami.

20 ks
porcií
60 minút
príprava
25 minút
na 200/170 °C

Suroviny

Postup

  1. Na odpaľované cesto zmiešame v hrnci vodu s olejom a so soľou. Keď sa tekutina začne variť, postupne primiešavame múku.
  2. Cesto na miernom ohni varíme a stále miešame, až kým sa začne lepiť a vznikne tzv. biele dno. Potom hrniec s cestom zlo­žíme z ohňa.
  3. Cesto preložíme do misy kuchynského robota a háko­vým nadstavcom na nízkych otáčkach miešame do vychladnutia. Postupne, po jednom, zapracúvame vajcia.
  4. Hotové cesto preložíme do cukrár­skeho vrecka a na plech natretý olejom striekame požadované tvary – veterníky, profiterolky alebo eklérky.
  5. Plechy s nastriekanými tvarmi vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme 20 minút. Potom rúru na chvíľu pootvoríme a tak ju odvetráme. Teplotu znížime na 170 °C a pečieme ešte asi 5 minút. Cesto má mať zlatistú farbu. Po upečení necháme úplne vychladnúť.