Dusené zajačie mäso
Dusené zajačie mäso

Zajačina à la Stroganoff s jalovcom a drienkovicou fotorecept

sracz - fotkasracz, 19. marca 2017
Zajačina à la Stroganoff s jalovcom a drienkovicou (fotorecept)
Foto: sracz

Ortodoxní „Stroganoff_číci‟ budú mať asi výhrady voči tomuto parafrázovanému názvu pre môj ďalší recept na zajačie mäso. Pred veľkým sťahovaním národov, teda aspoň mňa Zobraziť celý popisOrtodoxní „Stroganoff_číci‟ budú mať asi výhrady voči tomuto parafrázovanému názvu pre môj ďalší recept na zajačie mäso. Pred veľkým sťahovaním národov, teda aspoň mňa s mojou, na juh do Slnkom zaliatej Arizóny, sme likvidovali všetky zásoby z mrazničky a tak som „zhosnoval‟ aj tieto kúsky. Z posledných stehien urobím ešte rezne na cestu, ale s nimi Vás už otravovať nebudem. Jalovec mám od „skoro brata‟ TiBýka Nagya z Turne nad Bodvou a drienkovicu od Ferka Šalu, kamaráta z Hrhova pod Soroškou.

2-4
porcie
12-15 minút
príprava
25-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 - 800 g (bez kostí)
1 KL
1 ML
1 KL
6 - 8 PL
2 - 3 PL
1 ks
320 - 350 g
4 - 5 ks
podľa chuti
60 - 75 ml (domáci destilát)
2 - 3 PL
2 - 3 PL
4 - 5 PL
2 - 3 ks
 (ako príloha)




Postup

  1. 1

    mäso som nakrájal na rezance (asi 10x10x50÷70 mm), uložil ho do jenskej misy, zasypal čerstvo mletým jalovcom (borievkou) i čiernym korením (čMČK), v mažiari čerstvo drvenou rascou, pokvapkal 1,5÷2 PL oleja, premiešal a prikryté nechal „nasosávať‟, než pokrájam

    Zajačina à la Stroganoff s jalovcom a drienkovicou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    väčšiu žltú cibuľu a klobúčiky šampiňónov (ich pokrájané nožičky nechám usušiť a budú sa hodiť do zemiakovej polievky),

    Zajačina à la Stroganoff s jalovcom a drienkovicou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ktoré som krátko orestoval na olejovo_maslovej emulzii (v poradí cibuľa-šampiňóny) a odložil do rúry pred ich ďalším technologickým krokom

    Zajačina à la Stroganoff s jalovcom a drienkovicou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    v druhej panvici (taký „polovok‟) som na troške horúceho oleja orestoval pokrájané „rezance‟ zajačieho mäsa (v priebehu restovania je vidieť, ako sa mäso postupne „zatiahne‟ (stačí naozaj iba zopár minút), dostane svetlejší nádych, ktorý sa zmení na červenohnedú farbu; jemne som ho osolil, zalial dobrým „poldecákom‟ drienkovice a počas miešania som ju nechal odpariť; do mäsa som vmiešal teplé šampiňóny a na malé kúsky pokrájané 2÷3 sladkokyslé uhorky. Úžasne voňajúcu dobrotu som nadstavil 2 PL plnotučnej liptovskej horčice, 2 PL paradajkového krému, ešte chvíľočku dorestoval

    Zajačina à la Stroganoff s jalovcom a drienkovicou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a korunoval vmiešaním 2÷3 PL dobrej kyslej smotany

    Zajačina à la Stroganoff s jalovcom a drienkovicou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    zajačinu à la Stroganoff som servíroval ozdobenú lyžicou kyslej smotany, s ryžovými rezancami „anjelské vlasy‟ posypanými na drobno pokrájaným stonkovým zelerom.

    Zajačina à la Stroganoff s jalovcom a drienkovicou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    … nuž a vo voku ostali pre mňa tzv. dojedky!

    Zajačina à la Stroganoff s jalovcom a drienkovicou (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

arnilka
pre mňa to nie je stroganov, ani zajac, ale králik je tak rýchlo hotový.
inak jedlo veľmi chutné ***** a ukladám.
kecemis
Aj tento kralik ci zajac je fajn ci je to jedno alebo druhe, urcite chutne.