Wiener Schnitzel - teľací rezeň v trojobale fotorecept

pusta - fotkapusta, 2. marca 2014
Wiener Schnitzel - teľací rezeň v trojobale (fotorecept)
Foto: pusta

Wiener Schnitzel je známou rakúskou špecialitou. Podľa legendy ho pripravil po prvýkrát kuchár maršála Jozefa von Radetzky v roku 1857, ktorý ho priniesol z talianskej Lombardie, kde je známy ako Cotoletta alla Milanese. Ide výhradne o teľací rezeň zo stehna obaľovaný v trojobale so syrom, ktorý však už vo Viedni vynechali. Má svoje špecifiká prípravy i vyprážania, klasicky sú to rezne o váhe 250 gramov, vyklepané na tenko. Je nesporne obľúbený v Rakúsku, v strednej Europe i vo svete.

4
porcie
20 minút
príprava
4+4 minút
na 80-90 °C

Suroviny

1000 g
podľa potreby
4 ks
100 ml
podľa potreby
podľa chuti
podľa chuti nemusí byť
500 g
100 g
2 plátky na 1 osobu
20 g na 1 osobu

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Teľacie stehno som umyla, osušila, odblanila a pokrájala na 4 rezne do tvaru otvoreného motýľa, ktorého som po obvode viackrát nakrojila, aby sa pri vyprážaní rezeň nepokrútili.

    Wiener Schnitzel - teľací rezeň v trojobale (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Každý pripravený rezeň som položila medzi 2 listy fresh fólie, zľahka potretej olejom a cez fóliu som ho rovnomerne naklepala na hrúbku asi 3 - 4 mm.

    Wiener Schnitzel - teľací rezeň v trojobale (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom som naklepaný rezeň zľahka osolila, ja som mleté čierne korenie nepoužila.

    Wiener Schnitzel - teľací rezeň v trojobale (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Každý rezeň som obalila v múke,...

    Wiener Schnitzel - teľací rezeň v trojobale (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...v osolenej zmesi rozšľahaných vajec so sladkou smotanou a ...

    Wiener Schnitzel - teľací rezeň v trojobale (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...v strúhanke, ktorú som ešte rukami dobre vtľapkala do rezňov, obal sa potom pri vyprážaní pekne nafúkne.

    Wiener Schnitzel - teľací rezeň v trojobale (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    V panvici som pomaly rozohriala domácu bravčovú masť s maslom na strednom plameni,

    Wiener Schnitzel - teľací rezeň v trojobale (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...vložila som obalený rezeň a pomocou polievkovej lyžice som ho pakovane preliala rozohriatym tukom.

    Wiener Schnitzel - teľací rezeň v trojobale (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Rezeň som prikryla pokrievkou a pomaly som ho vyprážala asi 4 minúty na jednej strane. Pri pomalom vyprážaní pod pokrievkou sa obal krásne nafúkne a nemá tendenciu sa spáliť.

    Wiener Schnitzel - teľací rezeň v trojobale (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ked bola jedna strana vypražená pekne do zlato-hneda, rezeň som obrátila a...

    Wiener Schnitzel - teľací rezeň v trojobale (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...vypražila som aj na druhej strane zase prikryté tiež 4 minúty.

    Wiener Schnitzel - teľací rezeň v trojobale (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Vypražený rezeň som nechala odsať od prebytočného tuku na papierovej utierke. Maslo pri vyprážaní dodá Wiener Schnitzel typickú a jemnú chuť

    Wiener Schnitzel - teľací rezeň v trojobale (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Horúci rezeň som prekrojila jednak k vôli foteniu, aby bolo vidno prierez, ale jednak preto, že sa takmer na tanier nezmestil :-) Na horúci rezeň som položila na povrch ešte plátok čerstvého masla, ktoré sa teplom rozpustí, rezeň zjemní a typicky ochutí, priložila som dva plátky citróna, ktorým som ešte vypražený Wiener Schitzel pokvapkala. Ako prílohu som podávala domáci majonézový zemiakový šalát zvlášť v mise, aby si mohol každý nabrať sám podľa svojej chuti.

    Wiener Schnitzel - teľací rezeň v trojobale (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Pôvodne sa Wiener Schnitzel o váhe 250 gramov vyklepáva na tenučko asi 1 - 2 mm, vypráža sa na dvoch panviciach na 2krát, najprv vo veľmi rozpálenom oleji len niekoľko sekúnd, a v druhej panvici so strednou teplotou oleja sa ešte raz vypraží z každej strany niekoľko minút. Okrem majonézového zemiakového šalátu sa ako príloha najčastejšie klasicky ešte zvykne podávať s obyčajným zemiakovým šalátom na kyslo, so zemiakmi na masle a petržlene a s hlávkovým šalátom, novšie tiež so zemiakovými hranolkami alebo s dusenou ryžou s uhorkovým šalátom so smotanou.

    Wiener Schnitzel - teľací rezeň v trojobale (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

109 komentárov k receptu
Čo povedať len, že by som som si dala.Určite vyskúšam takto, mám toľko rokov ako Ty ale človek sa stále učí.
Oooooo, hned ako doma skoncime zdravu stravu, bude na obed tento tvoj recept. Krasny, vyborne popisany a silne slinotvorny :)
Ako od našej mamy, len ich robila tenšie, riadne vyklepané, hotové boli cez celý tanier. Tvrdila, že musí byť tenučký, aby cezeň bolo vidieť do Viedne (že by preto viedenský, hehe....?)
mám pocit, že mäso je krájané po vlase a nie naprieč...možno sa mýlim...ale určite by som si dnes na obed dala taký rezeň ... nezostalo Ti? :)
@sovka62 , rozosmiala si ma krásne :DDDD
áno, má byť taký tenučký - asi 1 -2 mm a cez celý tanier, taký tenučký, že dovidíš napr. z Ba až do Viedne :-)
hej, asi preto viedenský :-)
ja som ho naklepala ako som v recepte hore napísala, len asi na tie 4 mm /odhadom samozrejme/, teda 2x toľko, mám rada, ked je do čoho kusnúť, aj tak bol cez celý tanier, skoro sa mi tam nevošiel,nevládala som zjesť viac ako polovicu z neho :DDD
tvoja mama si dala záležať na pôvodnej klasike.
vdaka :-)
@braxi , určie ie po vlase, zásadne krájam naprieč, tak sa má správne krájať.
snažila som sa fotiť veľmi z blízka, aby bolo dobre vidieť krásne nafúknutý obal, preto ten dojem :-)
no jáááj,nezostalo, ešte sa zjedlo na večeru :-)
to nič, dobehni, ešte mám niečo v surovom stave, rada ti spravím :-)
dakujem.
@marcellino , používa sa aj tento, aj u nás a aj na ORF2 na "Frisch gekocht ist halb gewonnen".
mne sa páči tento viac :-)
je to snád zásadný problém, ktorý treba riešiť?
mám premenovať? :-)
@sovka62 o 6,53.....tak sa má kritizovať,ovláda recept,vie že má byť tenký,ale kritika jemná,vtipná,neurazí,ale poučí.Nadhľad,nie za každú cenu mať pravdu a preto mala Varecha svoje čaro.To vytvorili ľudia.......kde ste?
@marcelino , to ale nie je moja chyb, že TY nepoznáš :-)
a láskavo nehovor o žiadnom jazyku, že je sprostý, lebo sprostý a obmedzený je práve ten, kto tak hovorí :-)
ty a jazyky akosi neidete dokopy, no a??? lingusta teda nie si, všimla som si aj inde.
však si zase dobrý v inom :P
pre @megdesign : prelozim ti z nemciny pustine slova, aby si aj ty vedel - "Frish gekocht halb gewonnen" znamena vo volnom preklade "Cerstvo navarene-polovica uspechu" Sice neviem, co to ma spolocne s foliou, ale to uz nie je moj problem....
@marcelino , pre teba. :-) nie pre iných. :-)
no a čo má byť, ked hovoríš anglicky, francúzsky a španielsky???
selfstudy? pochvala ti patrí za to!
ja hovorím plynule siedmymi jazykmi, z toho anglicky nie - nešiel mi, ale o žiadnom jazyku som nikdy nepovedala, že je sprostý ako si to povedal ty.
@giussa , čo nevieš? jasne som napísala, že túto foliu tak nazývajú aj v tejto relácii, nielen inde, aj na SVK.
za vypadnutie "ist" sa ospravedlňovať nemusíš :-)
@pusta :D No a co ma byt? No najskor si maz hodila:

"ty a jazyky akosi neidete dokopy, no a??? lingusta teda nie si, všimla som si aj inde.
však si zase dobrý v inom :P"

a ked ti to vyvratim, ze ja a jazyky ideme dokopy, tak napises:

"no a čo má byť, ked hovoríš anglicky, francúzsky a španielsky???"

:D
@pusta ok ok, ja len tolko, ze som to nepoznal a asi vela ludi tiez nie pod nazvom fresh folia... skor by som typol, ze sa ludom spodobovalo "streč na freš" a je to neaky "homemade name" :P Uz koncim :P
@marcellino , no divil by si sa :-)
1.latinčina je základom 5-tich svetových jazykov
2. využíva sa v mnohom v odborných terminologiách v rôznych disciplinách.
3. teba nikto nenúti, aby si ju študoval, ale stretneš sa s ňou oveľa častejšie, ako si myslíš.
@marcellino , dík, že končíš, bo aj ja musím, prišiel môj priateľ, tak sa idem venovať jemu :-)
fajn sa mi s tebou kecalo (myslím to v dobrom - rozprávalo :-)
prajem ti pekný deň.
@pusta postrehol som ju najviac na obaloch liekov, ktore chvalabohu uzivam minimalne :) /dokumentarne, prirodopisne a vedecke serialy-filmy neratam, tam ma latinsky nazov toho ktoreho zivocicha-planety-chem.zluceniny nezaujima - nema pre mna pridanu hodnotu/ ;)
Tak teraz sa musím zastarať ja, @megdesing , latinské názvy rastlín a živočíchov (ostávam v mojej odbornosti) sú nesmierne dôležité, inak by sme sa s cudzincami nedohovorili, nevedeli by sme o čom je reč. Takže nás s nimi morili na strednej i vysokej škole a veru až tak, že keď niečo vidím, najprv mi zväčša v mysli vyskočí latinský, až potom (ak vôbec) slovenský názov.
Verím, že ty ich nepotrebuješ, ale zatratiť ich netreba, aj keď je latinčina nazývaná "mŕtvym" jazykom.
@mimit , no občas zhrešiť treba, nie?
som rada, že aj u vás bude na obed môj recept, ktorý považuješ za krásny, výborne popísaný a hlavne za slinotvorný :-DDD
dakujem.
@sovka sak jasne, ak niekto potrebuje k svojej praci, odbornosti latinu, tak ju potrebuje, ako ja potrebujem anglinu... Rec vsak bola o tom ze:

"Na "kieho svateho" by @MNE aj latina v dnesnej dobe bola, vsak? :)"

A zacalo sa to vsetko u nemciny, ktory je /nielen podla mna / vyslovnostne tvrdy jazyk a @MNE je proti srsti. ;)

Preto ked @pusta napisala "Frish gekocht halb gewonnen" naskocili mi zimomriavky, ako ked sa ma na Slovenskej strane Komarna predavacka v Bille /ti, co poznaju Komarno, vedia kde/ spytala : "Tešík?" :D
ahoj @obr123 , však ked robíš pravý Wiener Schnitzel z drahého teľacieho dokonca každú nedeľu - wow!!! - tak jasne, že skúšať môj recept nemusíš.
nech ti teda dobre chutí :-))))
dakujem.
@sovka62 , ešte dodám, že keby tak mnohí poznali Ovidiove veci v origináli, tak by sa latinčinu už len k vôli tomu nadšene učili :DDDD
ty vieš iste o čom hovorím.
Ospravedlňujem sa. Máš pravdu.podľa pravého receptu to nie je. Je to z bravčového karé. V recepte mi druh ma"sa uniklo. Uvedomila som si až na Tvoju reakciu.
@obor123 , to nič, to sa stane každému, aj mne :-)
nemáš sa za čo ospravedlňovať, naozaj nie :-)
osobne som robila Wiener Schnitzel 4x v živote iba a to som už veľmi stará semetrica, nehanbím sa za to, ver mi!!!
prajem ti pekný, príjemný a pohodový deň :-)
@tinca , áno, videla som ten tvoj už predtým, než som vložila tento svoj recept.
máš ho perfektný a nádherné foto, ktoré ja nikdy mobilom nespravím.
môj recept je trošku odlišný, preto som si ho dovolila vložiť a predpokladala som, že ty mi to nebudeš mať za zlé.:-)))
tá cena teľacieho je naozaj vysoká, musela som si poriadne uťahovať opasok, kým som si ho dovolila kúpiť, ale neľutujem, je fakt výborný.
dakujem ti.
@vankus , máš pravdu, teľacie je veľmi drahé a veľa ľudí považuje za Wiener Schnitzel práve rezeň z bravčového alebo z iného mäsa, najmä ak ide o vyprážaný rezeň v trojobale.
taká je pravda.
@julica , za mladi sme ju čítali na mojom pracovisku s neskrývaným nadšením, prekvapením a potešením. :-))) požičal nám ju šéf :-)
sú tam neskutočné veci...
Nechápem prečo, po koľkých rokoch latinčiny? dvadsiatich? a kde ste ju študovali? (na SVK sa latinčina na takej úrovni študovať nedá). PS: Ovidiovu tvorbu poznám, jej preklady sú skvelé
@julica , ja som sa latinčinu učila 2 roky na ZŠ, mám strednú školu humanitný smer s povinnou latinčinou 5 dní v týždni 1 hodinu + 2 hodiny konverzácie a na VŠ dielčia skúška. na mojom pracovisku bola denným chlebíčkom.
takú istú možnosť mali aj moji rovesníci.
Iné je latinčina ako popisný kódovací jazyk, zdroj terminológie, iné jazyk literárny. Nech je, ako je, ani päťročné štúdium latinčiny na univerzite nepovedie k vychutnaniu si Ovídia - môj názor. ale znie to dobre :)
@julica , ja som nemala popisnú kodovaciu latinu, ale klasickú latinčinu :-)
museli sme vedieť nielen písať, čítať, ale hovoriť. :-)
tvoj názor je správny.
@megdesign
Na tvojom mieste by som sa nechválil plynulým ovládaním toľkých rečí nadobudnutých samoštúdiom. Taký človek bol len jeden na svete a bol to objaviteľ Tróje Schliemann. Ja sám ovládam nemčinu, angličtinu a čiastočne maďarčinu, takže viem čo to obnáša štúdium cudzích rečí. Mám štátnicu z nemčiny a 6 rokov štúdia angličtiny na jazykovej škole, takže nie som absolventom nejakého schnellkurzu. Len tupec ako ty môže haniť iný jazyk a vystatovať sa tu svojimi znalosťami. Keby si študovala alebo študoval nemecký jazyk, zistil-a by si že je to jedna kvetnatá reč, ktorá nie je síce ľúbozvučná ale má taký slovný potenciál že slovenčina a ani tvoja angličtina jej nestačí. Naučiť sa dokonalej reči iného národa si vyžaduje čas, talent a snahu. Ak by tento nickname skutočne ovládal toľko rečí, nemohol by takto opovrhovať trebárs aj nemčinou. Holt ak niekto umýva niekde v Londýne riady a komunikuje trebárs s Litovcami v angličtine, neznamená to, že hovorí plynule anglicky. Am I right?
Pravdou je, že teľacinu som jedol iba "zopár razy" v živote, ale ak by som si mohol prosiť, @pusta milá, tak aj ten Tvoj "trojobalový Wiener Schnitzel", tiež cez celý tanier a s maximálne možnou hrúbkou (aspoň 11 mm)! Vopred ďakujem!
milý@sracz - ferikém drágám, ja som robila pravý Wiener Schnitzel len asi 3 - 4x v živote, a to som už stará žena :-) ja to veľmi drahé mäsko, ale neskutočná dobrota :P
ferinko môj, nie som lakomá, ale hrúbka rezňa 11 mm, by sa veľmi ťažko prepiekla za tak krátky čas. spravíme to tak, že ti dám niekoľko vypražených rezňov na seba a veľkosť na celý tanier :-)
nedakuj, niet za čo!
to ja dakujem ja tebe.
@2010 , samozrejme, že je to mäso s kosťou, Cotoletta = kotleta a vieme, že kotleta je mäso s kosťou. :-)
v samotnom Taliansku má viac verzií, ja som toto spomenula v súvislosti s históriou a pôvodom rezňa, vždy ide o teľacie a odkiaľ sa do Viedne dostal a akým spôsobom. :-)

dakujem za link.
@concord No, you´re not right :P Nikdy som nebol v zahranici pracovat. :) Natolko si sam seba zasa vazim a viem sa uplatnit aj na SVK. ;)

Podla mna si sa vychvali ty do neba, ze mas jazykovky a pod, co je, btw, len tvoj bordel, ze do teba to musel dakto hustit, kdezto ja som to dal self ;) Nemcinu som mal 4 roky na skole, takze viem, aka je "kvetnata" :D

PS: Tupca vidis rano v zrkadle, ze pozdravujem :)
@concord akurat kukam, ako ovladas anglictinu :DDDD

Toto je prosim ta co za slovne spojenie? : "Am I right?"

Nema to byt nahodou: "I´m right?"
Si sa potopil teraz sam, ty student jazykovej skoly :DDDD
ja som sa učila anglicky len 2 roky, tiež nás učili tvoriť otázku tak, ako píšeš ty @elixir.
možno neskôr by som sa dostala i k tvaru uvádzanému od @giussa , ak sa nemýlim, v tom prípade sa pri hovorenej reči odlišuje otázka intonáciou hlasu /zvýšením hlasu/, v písomnom tvare je to potom jasné - otázniik :-)
@all Vidno, ze ste sa vsetci ucili anglicky, co sa ceni, ale nikto z Vas anglicky nekomunikuje, a ked aj, tak velmi malo :DDDD Ak by som mal pouzivat neskratene tvary v hovorovej angline, tak porodim jezka, kym by som sa dohovoril...
@all Tato diskusia vsak nemeni nic na tom, ze podla MNA je Nemcina druhy najsprostejsi jazyk na svete /Flamstina je dokonca lepsia, aj ked ma zaklady nemciny/ hned po Madarcine. Ta ma u mna prvenstvo. ;)
@megdesign angličtinu študujem od svojich 9 rokov, a používam ju odvtedy až dodnes... čiže, 21 rokov... začala som sa ju učiť v 9 rokoch ako samouk, mala som peknú knižku a kazetu, takže to bola zábava... :)
Potom som ju mala v škole, na gympli, na výške, na kurze v ktorom som si dala potvrdiť svoj level znalosti angličtiny, v práci a aj v súkromnom živote, pretože mám známych v mnohých krajinách (vrátane Anglicka a US). Myslím si, že angličtinu ovládam celkom dobre... Mohol by si si raz priznať, že sa mýliš... či to je ako s tipujem/typujem? ;) "typujem Ti 8 rokov?" :)
"it" je podmet... :) pýtaš sa "kto, čo" sneží a nie "koho, čo" sneží... ale s týmto opúšťam diskusiu, nemám náladu ani čas sa tu doťahovať. :)
@elixir hmmmm... ani nevies, kde ti priatelia ziju, koli ktorym si si robila

"kurze v ktorom som si dala potvrdiť svoj level znalosti angličtiny, v práci a aj v súkromnom živote, pretože mám známych v mnohých krajinách (vrátane Anglicka a US)."

;)
@elixir ach boze.... :DDDD

Tvorba otázok

Základné pravidlo pri tvorbe otázok v angličtine je jednoduché. Obráťte poradie predmetu a pomocného slovesa.
It is snowing. = Is it snowing?
@elixir volal som s babou, co uci EN na strednej a vysokej... Ma tych certifikatov urcite viac, ako ty ;)

"Slovne spojenie Am I right? moze byt pouzite, pouziva sa vacsinou v pisomnom styku, avsak velmi malo. Zalezi, ci je pouzite priame alebo nepriame sloveso. Ak je priame, musi sa pouzit pomocne sloveso "to do".
Zauzivany je tvar I´m right? Pripadne iba Right?"

Tak sa ospravedlnujem. ;)
@elixir nikdy som sa neucil z knih /ak neratam zakladnu skolu - taka modra kniha, na zaciatku obrazky apple, bag, boll, baby, banana, baseball, box, boy, cup, chair, desk, dog, flower, girl :D - si pamatam do teraz ako nasobilku :D/

Najlepsie sa uci aktivnou komunikaciou ;)
@pusta , určite ho robiť nebudem, lebo ja skoro vonkoncom vyprážam, ale popis je dokonalýýý
mne sa veľmi páči, keď je v recepte aj trocha osvety a takej tej "omáčky" okolo :-)
keby som ho robila, asi trocha viac vyklepem a zo zdravotného hľadiska predsa len pridám štipku čerstvo mletého korenia (kvôli tráveniu) a z rovnakého dôvodu by som vynechala smotanu z vajíčka... počula som takú fintu, že treba mať prichystaný vedľa hrniec s vriacou vodou a čerstvo vypražený rezeň, prichytený kovovým štipcom, do tej vriacej vody iba ponoriť a hneď vytiahnuť, odpadne odsávanie tuku servítkou... vyskúšať to neviem, lebo naozaj rezne nerobím. Tento recept však považujem s tými drobnými výhradami za dokonalý a dávam mu 5*****
@safran , robila som podľa klasického receptu, len som vynechala čierne korenie. tá hrúbka rezňa má byť od 1-2 mm do 3-4 mm, to už je na každom, ako sa sám rozhodne, ešte mám teľacie stehn o, skúsim aj 1-2 mm, teraz som dodržala váhu 250 gramov, spravím na budúce tenšie a menšie rezne,aby sa mi zmestili na tanier :D.
o tej finte s vodou viem, ešrte som však neskúšala.
dakujem za tvoj milý koment i 5*****
A ja som si myslela, že pravý viedenský šnicel je obalený v cestíčku a nie v trojobale, ako to potom je.....? A ešte niečo, mne sa 1-2 mm nezdajú, tak sa ani nedá žiadne mäso vyklepať, hádam tak na 1 cm, veď sa pozrite na merítko......a ani 3-4 cm nie je dobre, to je zasa veľmi hrubé. Ale možno sa aj aj mýlim, lebo tu nevidím žiadne výhrady voči uvedeným mieram. A asi to možno nie je ani podstatné.
@evanaaaa , tie údaje o hrúbke sú správne. žiadne cm, ale mm. zrejme si sa pomýlila. Wiener Schnitzel je zásadne v trojobale a nie v cestíčku.
zrejme si mala na mysli Parížsky rezeň - ten je v cestíčku.
dakujem za zastavenie.
Klikla som si na tento recept kvôli obrázku a najmä kvôli názvu jedla, ktorý je v nemčine, aby som vnučke ukázala ako vyzerá Wiener Schnitzel. Dodatočne som si všimla, že k receptu je 103 komentárov a až som sa zľakla, čo môžu ľudia toľko debatovať o jednom "šniclíku" No vidím, že komentáre plnili účel jazykovednej- či nevednej debaty, podobne, ako mne mal poslúžiť ako ilustrácia k vyučovaniu.
@garanco , tie jazykovedné komenty k receptu priamo nehovoria :-)
pre mňa je to veľká česť, že si sa rozhodla učiť svoju vnučku robiť Wiener Schnitzel práve podľa môjho receptu :-)
úprimne dakujem.
Zasadni rozdil mezi videnskym a milanskym telecim rizkem je predevsim v tom, ze ten milansky je i s kosti, tedy kompletni kotlet, neobaluje se v mouce, ale jen ve vajicku a strouhance, smazi se pouze v prepustenem masle (ghee). Pridavani syru tez neexistuje, je to jen soucast legendy.

Pridaj komentár k receptu: