Wasabi zemiaková kaša s údenou krkovičkou a kyslými uhorkami

alexdidi - fotkaalexdidi, 23. februára 2011
Wasabi zemiaková kaša s údenou krkovičkou a kyslými uhorkami
Foto: alexdidi

Ku príprave zabíjačkového taniera som kúpila krásny kus krkovičky údenej klasickým spôsobom. Nič predvarené, vákuové a podobne upravované údené mäso, ktoré chutí ako guma Zobraziť celý popisKu príprave zabíjačkového taniera som kúpila krásny kus krkovičky údenej klasickým spôsobom. Nič predvarené, vákuové a podobne upravované údené mäso, ktoré chutí ako guma a nemá žiadnu vôňu údeného. Konečne po dlhej dobe sme si pochutili na naozajstnom údenom, ktoré sa musí variť aspoň 45 minút, ale tá vôňa a chuť.......Keďže nám údené zvýšilo a zaujal ma recept v istom časopise, výborný obedík bol na svete. Trochu upravený, ale chutil báječne. Pravé slovenské údené s ázijskou príchuťou.

4
porcie
20 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g, klasik
1000 g
80 g, + na omastenie
100 ml
3 KL
NA UHORKY:
4 ks
 malá
1 KL
1 PL




Postup

  1. 1

    Klasicky údené mäso vložíme do vriacej vody a varíme 45 minút. Uhorky a cibuľu pokrájame na kocočky a zmiešame s ostatnými prísadami. Podľa chuti osolíme a okoreníme.

  2. 2

    V slanej vode uvaríme zemiaky, scedíme, osolíme, okoreníme, zalejeme horúcim mliekom a vyšľaháme aj s wasabi pastou. Množstvo wasabi pasty si upravte podľa jej pálivosti a vašej chuti.

  3. 3

    Na tanier rozotrieme wasabi zemiakovú kašu, na ňu rozložíme tenké plátky mäkkého údeného, prelejeme rozpusteným maslom a doplníme uhorkou.

Diskusia k receptu

frezia68
Máš pravdu,aj ja som kúpila kúsok toho údeného a bolo mi radosťou ho variť...tie veľkonočné ponuky bez varenia sú príliš "upravované"...pekný a chutný recept,hoci pastu wasabi nepoužívam.
klaura
kašu s wasabi pastou som ešte nerobila ... určite stojí za vyskúšanie ...
jarunka
Taketo udene, alebo domace udene je najlepsie. Wasabi som tiez nerobila.
alexdidi
Wasabi má ostrú chrenovú chuť a preto mi veľmi pasuje práve k údenému.
evanaaa
Ani ja nemám pastu, ale aj nastrúhaný chren by sa mohol pre chuť zamiešať do pyré. Recept je na 1-ku, pochúťka aj s tým uhorkovým " dipom".
sovka62
Dobrý nápad s tým wasabi, mám rada tú chrenovú chuť. Asi by som slintala klávesnicu, ale aj my máme údené mäso a pred chvíľou som jedla. Ja som ho nevarila, ale podľa receptu, ktorý pridala @jerica som ho pripravila na pare. Už som ho tak robila na Vianoce a bolo také dobré, že inak už robiť nebudem. Vôbec sa necvrkol, ako keď sa varí, je úplne mäkkučké a pritom sa dá krájať na tenučké plátky, skrátka báseň. Odporúčam vyskúšať.
babav
Vyborna kombinacia!Ja taku chutnu udenu krkovicku nezozeniem,
ale wasabi kasu robievam.Nasa pasta je zelena a aj kasa ma potom troska inu farbu. Chuti nam velmi;-)
alexdidi
@sovka , to varenie na pare vyzerá veľmi dobre, pravdu povediac nedôverovala som mu pokiaľ ide o tradične údené (domáce). Myslela som, že to funguje iba pri predvarenom a ja tie nemôžem, vôbec mi nechutia, ale podľa posledných komentárov z príspevku o varení údeného na pare od @jerica , vraj to ide i s domácim, tak to určite vyskúšam. Nie som odborník, ale podľa odborníkov v časopise Apetit, ak sa mäso na udenie pripravuje klasickým spôsobom, " ...zo 100kg čerstvého mäsa nakoniec zostane 80kg prvotriedneho voňavého údeného....lacné údené zo supermarketu bolo najprv popichané stovkami ihličiek, nastriekané vodou zo soli, bielkovinou, stabilizátormi a ďalšími prídavnými látkami.....pokračuje do udiarne s tzv. tekutým údením, aby nebodaj nestratilo na váhe. Takto zo 100kg čerstvého vznikne 180kg údeného." Preto ani pri varení nestratí na váhe, ale kde je chuť a vôňa?
alexdidi
@babav ,tá kaša je aj krajšia, keď je pekne zelenkavá."Moja" wasabi pasta je svetlo zelená, preto aj kašu nezafarbila, ale chuť bola výborná, i keď som jej musela dať viac. Určite sú rôzne pasta aj farbou aj intenzitou chuti.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia