Vyprážané pirohy s nivovou plnkou

Vladimír Morochovič
šéfkuchár spoločnosti Sodexo a člen Gourmet klubu, 27. júla 2011
Vyprážané pirohy s nivovou plnkou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
20 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
380 g (uvarené v šupke)
110 g
20 g
1 ks
Plnka:
100 g (uvarené v šupke)
100 g
Na vyprážanie:
 (alebo olej)
Na podávanie:
250 ml
1 zväzok (čerstvý)




Postup

  1. 1

    Ošúpané uvarené zemiaky postrúhame, pridáme soľ, múku, maslo, vajce a všetko spolu dobre vypracujeme na hladké cesto. Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto, pohárom z neho vykrojíme kolieska alebo nožom štvorce. Podľa vykrojeného tvaru budeme mať pirohy v tvare polmesiaca alebo trojuholníku.

  2. 2

    Naplníme zmesou zo syra niva a z pretlačených zemiakov. Okraje cesta dobre pozatláčame. Naplnené pirohy vypražíme v bravčovej masti alebo v oleji.

  3. 3

    Podávame s kyslou smotanou, v ktorej je rozmiešaný najemno nasekaný čerstvý kôpor, prípadne môže byť aj sušený, ak nemáte poruke čerstvý. Plnky môžu byť rôzne – slivkový lekvár, mleté orechy s práškovým cukrom, strúhankou a troškou vody, tvaroh s kôprom alebo kyslá kapusta.

Diskusia k receptu

renama
pirohy máme veľmi radi a hlavne tie naslano, pridávam do KK
jeanine
toto cesto neviem robiť a opäť sa mi to nepodarilo.. :/ prijala by som fotopostup :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia