Vyprážané pirohy s nivovou plnkou

Autor receptu: redakcia

4
porcie
20 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ošúpané zemiaky postrúhame, pridáme soľ, múku, maslo, vajce a všetko spolu dobre vypracujeme na hladké cesto. Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto, pohárom z neho vykrojíme kolieska alebo nožom štvorce. Podľa vykrojeného tvaru budeme mať pirohy v tvare polmesiaca (alebo trojuholníkové).
  2. Naplníme zmesou zo syra niva a z pretlačených zemiakov. Na záver ich vypražíme v bravčovej masti alebo v oleji.
  3. Podávame s kyslou smotanou, v ktorej je rozmiešaný najemno nasekaný čerstvý kôpor, prípadne môže byť aj sušený, ak nemáte poruke čerstvý. Plnky môžu byť rôzne – slivkový lekvár, mleté orechy s práškovým cukrom, strúhankou a troškou vody, tvaroh s kôprom alebo kyslá kapusta.