Bryndzové pirohy
Bryndzové pirohy

Vyprážané bryndzové pirohy s bylinkovým créme fraiche

František Sedlák, Janík Lenhardt, Martin Pastula
Šuhajíci pri panvici, 3. mája 2021
Vyprážané bryndzové pirohy s bylinkovým créme fraiche
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Suroviny

Cesto:
100 g
500 g
1 ks
200 ml vlažná
štipka
štipka
Plnka:
250 g
200 g
Okrem toho:
200 g
z 1 citróna
100 g
 na vyprážanie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a potom ošúpeme.

  2. 2

    Cesto: Do misky dáme múku, 100 g najemno nastrúhaných zemiakov, vlažnú vodu, vajce, štipku mletého muškátového orieška a soli. Rukou spracujeme cesto, ktoré necháme chvíľku oddýchnuť.

  3. 3

    Plnka: Zvyšok postrúhaných zemiakov vymiešame s bryndzou.

  4. 4

    Cesto rozdelíme na dve polovice, aby sa ľahšie vaľkalo. Pri vaľkaní podsýpame múkou. Rozvaľkané cesto povykrajujeme kolieskom alebo pohárom. Zvyšky cesta odložíme, spolu premiesime, vyvaľkáme a tiež povykrajujeme.

  5. 5

    Z plnky urobíme guľky a na každé koliesko cesta dáme jednu. Cesto uzavrieme formičkou na pirohy alebo len spojíme okraje vidličkou. Takto pripravené pirohy vychladíme alebo dáme jemne zmraziť.

  6. 6

    Slaninu nakrájame na tenučké prúžky a na panvici pomaličky restujeme – takto si pripravíme slaninovú slamu. Do créme fraiche primiešame nasekané bylinky, citrónovú kôru, mleté čierne korenie a soľ.

  7. 7

    Pirohy opatrne nakladieme do rozpáleného oleja a vyprážame dozlatista. Servírujeme posypané slaninovou slamou, ochuteným créme fraiche a bylinkovým olejom.

Diskusia k receptu