Výborný kefírový koláč s čerešňami a posýpkou fotorecept
Foto: elenas
Veľmi chutný, voňavý a zároveň jednoduchý ovocný koláčik, kefírové cesto je jemné, vláčne a mäkké. Čerešne dodajú výbornú ovocnú a posýpka jemnú maslovú chuť. Zobraziť celý popisVeľmi chutný, voňavý a zároveň jednoduchý ovocný koláčik, kefírové cesto je jemné, vláčne a mäkké. Čerešne dodajú výbornú ovocnú a posýpka jemnú maslovú chuť. Vyskúšajte aj Vy.
porcií
príprava
na 175 °C
Suroviny
100 g |
|
120 g |
|
2 ČL |
|
2 ks |
|
1/3 ČL |
|
250 ml (kefírové mlieko) |
|
1/3 ČL |
|
320 g |
|
1 bal. |
|
450 g |
|
Posýpka: | |
60 g |
|
80 g |
|
3 PL |
|
1 ČL |
|
Postup
-
1
Najprv spravíme posýpku. Muku, cukor a vanilkový cukor spolu premiešame a pridáme nakrájané maslo. Prstami všetko rozmrvíme a odložíme posýpku do chladničky.
-
2
Čerešne rozpolíme a odkôstkujeme.
-
3
Suroviny na cesto by mali mať izbovú teplotu, takže vopred ich pripravíme. Aby cesto bolo mäkké a nadýchané miešame ho zásadne vareškou alebo metličkou, mixér neodporúčam používať. Zmäknuté maslo vymiešame vareškou alebo metličkou s cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme po jednom vajcia, soľ. Sódu bikarbónu zamiešame do vlažného kefírového mlieka. Múku zmiešame s práškom do pečiva, preosejeme a na striedačku s kefírom pridávame do cesta. Cesto nemiešame príliš dlho, premiešame len aby sa spojili všetky suroviny a vzniklo mäkké cesto.
-
4
Formu na pečenie (27-28 cm) vymastíme maslom a posypeme múkou alebo vystelieme papierom na pečenie. Cesto vylejeme do formy a rovnomerne ho rozotrieme. Navrch poukladáme čerešne rezom nahor, zľahka ich zatlačíme do cesta a posypeme posýpkou.
-
5
Pečieme v rúre vyhriatej na 175 °C asi 60 minút, či je hotové vyskúšame špajdľou, mala by ostať suchá.
-
6
Na koláčik môžete použiť aj akékoľvek iné ovocie, výborný je s marhuľami, višňami, broskyňami, slivkami, ríbezľami a t.ď. Dobrú chuť!
Ďakujem, je naozaj jednoduchý:) Aj ja mám rada nenáročné recepty.
Vďaka:) my sme čerešne dostali, niečo sme pojedli, niečo som zamrazila a upiekla aj koláče, zavárať sa mi nechcelo (nemala som čas), chutney je super, dúfam, že pridáš potom aj recept.
My máme 2 velké stromy,ktoré dozrievajú asi s trojtýždnovým odstupom od seba :-) Ano ten recept na Chutney sem pridám,lebo som to ešte pred zimou slúbila @Zolik :-) Práve dnes sa ho chystám robiť.
Vaša fotografia bola pravdepodobne veľká, preto nešla nahrať. Môžete nám ju poslať mailom na redakcia@varecha.sk my Vám ju radi zmenšíme.
Pripájame fotografiu od @Finczi , ktorú nám poslala mailom:
Ďakujem : )
Super, tak sa teším na recept:)
Ďakujem pekne:)
Ďakujem krásne za komentár, teší ma, že koláč chutil;)