Výborný boršč fotorecept

paploska - fotkapaploska, 6. októbra 2013
Výborný boršč (fotorecept)
Foto: paploska

Dlho som s chystala na jeho prípravu, ale vyčkala som do jesenného zberu zeleniny. Z tej domácej býva najchutnejší. Pôvodný recept je zo Slovenky, Zobraziť celý popisDlho som s chystala na jeho prípravu, ale vyčkala som do jesenného zberu zeleniny. Z tej domácej býva najchutnejší. Pôvodný recept je zo Slovenky, a keďže sa u nás v rodine už 20 rokov iný nevarí, rozhodla som sa s vami oň podeliť. Jeho príprava je prácna, a preto odporúčam zapojiť do prípravy všetkých členov rodiny a vytiahnúť robot :-) Výsledok stojí za to. Ochutnajte.

12
porcií
60 minút
príprava
240 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
300 g
1 ks
7 ks
1 ks
polovica ks
2 ks
2 ks
3 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Výber mäsa nechám na vás. Ja som mala karé a hovädzie na guláš. Do veľkého hrnca dáme mäso, 1 KL soli a uvaríme. Počas varenia, môžete strúhať zeleninu, ja som včera vyberala cibuľky zo zeme :-). Mäso varíme do mäkka, bravčové vyberieme skôr. Po uvarení mäso vyberieme z vývaru.

    Výborný boršč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si zeleninu. Odporúčam vytiahnúť robot, zíde sa vám. Mrkvu nastrúhame, zemiaky pokrájame na menšie kocky, cibuľu nastrúhame na veľkom strúhadle, kapustu pokrájame na drobno.

    Výborný boršč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zeleninu pridáme k vývaru a počas varenia na väčšom strúhadle nastrúhame cviklu, pokrájame na drobno paradajky a papriku.

    Výborný boršč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na panvici, na oleji opečieme cviklu, pridáme asi 3 PL lyžice octu, po 8 minútach pridáme papriku, po 5 minútach paradajky. Minutáž je orientačná. Ide o to, aby ste cviklu nerozvarili a aby paprika zmäkla.

    Výborný boršč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    K cvikle pridáme paradajkový pretlak a povaríme asi 5 minút.

    Výborný boršč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    K cvikle pridáme za hrsť petržlenu, kôpru a zelerovej vňate. Všetko pridáme k vývaru a spolu povaríme asi 15 minút. Dochutíme soľou.

    Výborný boršč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Podávame s bielym domácim chlebom a kyslou smotanou. Dobrú chuť.

    Výborný boršč (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

afataga
ja sa na neho chystam uz 20 rokov :-), ako vidim, musela by som mat desatclennu domacnost, aby sme to urobili :-), ale mam ho rada a veru by som sa dala pozvat :-)
anina6
vyzerá veľmi chutne tvoj boršč, ani ja by som neodolala takej dobrotke.
manya
recept zo Slovenky som vyskúšala, varila som sama, aj som si to sama zjedla, ešte šťastie, že som nenavarila veľa. Už dávnejšie sa chystám uvariť znova, aspoň nemusím listovať v mojej zbierke receptov, vďaka za pripomenutie
irenaw
boršč mám veľmi rada a tento tvoj je zas trochu iný, ukladám, uvarím, vyzerá veľmi lákavo :-)
denyany
my sme včera dojedli ten náš. varil manžel a tak tam bolo mäsa... ale aj zeleniny tam bolo dosť. no a v tom našom boršči bolo aj údené mäso. kdesi sme pred rokmi čítali taký recept a odvtedy varievame s bravčovým, údeným a hovädzím mäsom.
salinka
Už to raz musím vyskúšať. Tento tvoj recept sa mi páči:-)
tiginko
milujem boršč, ale tiež som ho sama ešte nevarila. Klobúk dole, vyzerá vynikajúco a určite taký aj je
sherin
Paploska, aj mne sa paci tvoj recept a veru rozmyslam, ze by som ho uvarila na Silvestra miesto kapustnice ;), ukladam si do mojej KK
lacquer
Vyborny recepis, my davame aj kyslu kapustu, skusim zeleninu nastruhat, lebo doteraz som krajala, bude to mat inu konzistenciu
rea1
frajer bol ukrajinec a jeho mama ma naučila dávať do boršču nakladanú cviklu. normálne zaváram nastrúhanú cviklu na sladkokyslo, pojedáme ju ako šalát pretože u nás má vysoký kredit. a keď robím boršč, miesto čerstvej cvikly pred dokončením pridám do polievky malú fľašku naloženej cvikly aj s nálevom. príjemne ochutí a dokyslí.
paploska
ďakujem za milé komentáre, budem rada, ak ho vyskúšate. @afataga dá sa to aj v dvojčlennej domácnosti :-) a s tvojou praxou... tých 12 porcií sa rýchlo zje. Kámoška si ho mrazí a vyberá podľa potreby, ja som to však neskúšala. čo sa týka tej zeleniny, najjednoduchšie je ju postrúhať, urýchli vám to celý proces. no paradajky a papriky musíte krájať :-) @rea1 zaujímavé s nakladanou som to nikdy neskúšala, ale vzhľadom na to, že tam aj tak dávam ocot, chuť môže byť veľmi totožná. @sherin super nápad, to ma ešte nikdy nenapadlo a vieš si to pripraviť aj o pár dni skôr.
lyali
@paploska , krásne si uvarila, aj naservírovala a určite inšpiruješ týmto vynikajúcim jedlom :-) Vďaka! KK :-)
mariamka
ja uz len za tu narocnost musim vyslovit velke uznanie,, nuz veru zasluzene chute a dokonaly recept , viem si predstavit ze stravim pri tom mladost a zblajznu to na posedenie, to ma vie nastvat :) ale asi najlepsie zadostucinenie, za mna KK & 5*
margaretka28
no veru už som ho dávno nerobila, vdaka za pripomenutie, budem to musieť napraviť?.) Tebe sa vydaril na jednotku :-)
havino
máš ho vydarený, ja som ho robila za svoj život zo tri krát, ale tak, že suseda na telefone a net som obkukala a veru zas by som musela najskôr postup prečítať, lebo som aj pozabudla, ako som ho robila, zo dva, tri roky som ho nevarila, ak nie viac, čo si pamätám, že riadov bolo povyťahovaných neúrekom, ale chutil nám tiež, tvoj si uložím, nech mám postup po ruke
paploska
@havino , ten postup je dosť náročný na zapamätanie, aj ja som ho už opravila, zabudla som na ocot :-)
pusta
tak toto je skutočný boršč, takto ho robím aj ja.
trošku pracný, ale výsledok famozny.
poznám aj viac dobrých druhov boršču, ako moskovský, ruský, ukrajinský a iné, ale práve tento u mňa vedie na celej čiare...
chválim v samých superlatívoch. :-)))
zaslúži si plný počet hviezdičiek, ktoré pridávam.
oldomachac
receptov na borsc je asi tolko, kolko je receptov na pravu kapusnicu, ci gulas, ale v jednom budeme asi vsetci za jedno, ze ,,,,borsc = cvikla,,,,, a vsetko ostatne, uz nie je tak podstatne, aj ja uz dlho a rad, varievam tento velmi hutny a chutny druh polievky, len skoda, ze zbytok mojej rodiny, uz tak k nej nie je pozitvne nakloneny, ale co uz, staci, ze mne vam chuti, aj to je pravda, ze na druhy den je este lepsi a chutnejsi :D :D :D , prajem dobru chut!
daguska
Borscu sa bat netreba,nie je taky zlozity ten recept,robievam podobny.Je vynikajuci.
kukulienka71
@paploska , potvrdzujem tvoj názov jedla, dobre, že som ho varila po toľkých rokoch podľa teba, je fakt VÝBORNÝ! Ja som nadôvažok pridala kúsok údenej krkovičky, dotvorila celkovú fantastickú chuť, ďakujem za recept, aj babám, čo varili predomnou za pripomenutie:-)

mariamka
ty si mi teda zavarila :) pol dna pri plotni, kuchyna "namindar" ale borsc jedna basen! konecne premiera a som vcelku spokojna, hlavne stravnici, fotku dam zajtra, po svetle :) ale uz teraz diky!
mariamka
tu je slubena fotka, fakt, ze varecha stoji :) troska som to mixla s receptom od @carrie , vysiel skvele

tiginko
tak "na minďár" je ešte vyšší level :-) :-) A gde to ta sľúbená fotka chrobáčik @mariamka ??
tiginko
halooo, naozaj iba ja mám ništ na obrazovke? Prosím dajte mi nádej, že to nie je porucha (ropucha?) na mojom prijímači... Lebo @mariamka si bude myslieť že som nesvojprávna...
elixir
@tiginko no bola som zvedavá, potvrdzujem, ani mne sa nezobrazuje, ale skopírovala som link v textovom formáte :)
postimg.org/image/485gxaa4b/
ares
Na ten malý štvorček treba kliknúť!
mariamka
clovek sa tu moze aj roztrhat,, mozem za to, ze tento portal je taky komplikovany? :)

mariamka
Ospravedlnujem sa vsetkym zucastnenym. Porucha nebola vo vasom prijimaci. // Snad kompenzacia stala za to.
elixir
Obrázok sa nezobrazil, lebo je to link (nekončí napr na .jpg) - treba kliknúť na obrázok v linku pravým tlačítkom a v kontextovom menu vybrať "Skopírovať adresu obrázku" alebo "Copy Image Location", podľa jazyka prehliadača. Potom sem len vložiť (Ctrl+V) a je to.



mariamka
@elixir mozes mi verit, ja si vzdy overim, ze to konci JPG.. ale tato varecha je specifikum, uz by to chcelo upgrade, zjednodusit pridavanie fotiek, vela ludi to odradza, a aj komu to volakedy islo, tak zahadne nejde
elixir
:) To áno, viacero vecí by tu mohlo byť lepšie, ale zrovna toto- vysvetliť niekomu trebárs novému, ako pridávať foto, by už nebolo treba, keby sa to dalo pridať napr ako príloha ku komentáru...
jaynee
ja sa chcem spýtať to mäso po uvarení čo s ním? Pridáva sa následne do už hotového boršču alebo vôbec?
lubomirh
Nie je to celkom OK recept a tiež ste zabudla, že mäso treba porezať na primerané kúsky, lebo ste ho nechala v celku, takže boršč takto nie je správne uvarený! Pardon.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia