Výborný boršč (fotorecept)

Autor receptu: paploska

Dlho som s chystala na jeho prípravu, ale vyčkala som do jesenného zberu zeleniny. Z tej domácej býva najchutnejší. Pôvodný recept je zo Slovenky, a keďže sa u nás v rodine už 20 rokov iný nevarí, rozhodla som sa s vami oň podeliť. Jeho príprava je prácna, a preto odporúčam zapojiť do prípravy všetkých členov rodiny a vytiahnúť robot :-) Výsledok stojí za to. Ochutnajte.

12
porcií
60 minút
príprava
240 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Výber mäsa nechám na vás. Ja som mala karé a hovädzie na guláš. Do veľkého hrnca dáme mäso, 1 KL soli a uvaríme. Počas varenia, môžete strúhať zeleninu, ja som včera vyberala cibuľky zo zeme :-). Mäso varíme do mäkka, bravčové vyberieme skôr. Po uvarení mäso vyberieme z vývaru.
  2. Pripravíme si zeleninu. Odporúčam vytiahnúť robot, zíde sa vám. Mrkvu nastrúhame, zemiaky pokrájame na menšie kocky, cibuľu nastrúhame na veľkom strúhadle, kapustu pokrájame na drobno.
  3. Zeleninu pridáme k vývaru a počas varenia na väčšom strúhadle nastrúhame cviklu, pokrájame na drobno paradajky a papriku.
  4. Na panvici, na oleji opečieme cviklu, pridáme asi 3 PL lyžice octu, po 8 minútach pridáme papriku, po 5 minútach paradajky. Minutáž je orientačná. Ide o to, aby ste cviklu nerozvarili a aby paprika zmäkla.
  5. K cvikle pridáme paradajkový pretlak a povaríme asi 5 minút.
  6. K cvikle pridáme za hrsť petržlenu, kôpru a zelerovej vňate. Všetko pridáme k vývaru a spolu povaríme asi 15 minút. Dochutíme soľou.
  7. Podávame s bielym domácim chlebom a kyslou smotanou. Dobrú chuť.