Vrtuľky s bryndzou len tak k vínečku namiesto pagáčov fotorecept

jerica - fotkaJerica, 71 ročná žena, Bratislava, 16. decembra 2017 12:11
Ďalšie jej recepty »

Vrtuľky s bryndzou len tak k vínečku namiesto pagáčov (fotorecept)Foto: Jerica

Konečne aj niečo na slano :-) Pridávam pre vás, ktorí hľadáte niečo, čím potešíte nielen návštevu, ale aj keď idete na návštevu k oslávencovi, tak ako sa potešila naša milá Tonka, ale aj Ľubka z Plaveckého Podhradia. Výborne nahradia klasické pagáčiky, je to jednoduché na prípravu, ale aj na finále, pre oslávenca k pripravenému vínečku (nepijem, držím sa volantu ako kliešť).

46
porcií
30 min
príprava
20-25 min
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
180 g
320 g
200 g (alebo maslo)
200 ml (16 %)
150 ml
1 ks
30 g
1 KL
1 KL
1 PL (alebo bravčová)
Plnka:
250 g
3 pl
 nasekaný
Na potretie:
Na rozvaľkané cesto:
 (alebo bravčová)
 strúhaný
Tip:
Kúpte si 1. knihu s receptami z Varecha.sk

Postup prípravy

  1. 1

    CESTO: Polohrubú 180 g a 320 g hladkú múku premiesime, pridáme HERU (môže byť aj maslo), nahrubo zapracujeme, pridáme 200 ml kelímok kyslej smotany, 150 ml smotanový jogurt, jedno žĺtko, 30 g droždie, 1 kávovú lyžičku cukor, 1 kávovú lyžičku soľ, zamiesim nahrubo, pridám 1 polievkovú lyžicu kačaciu masť, cesto vypracujeme na hladko. Spracované, prikryté odložím do chladničky do druhého dňa. Nie je nutné do druhého dňa, dá sa aj na pol dňa, ale v chladničke. Po vybratí z chladničky cesto hneď spracujem, nenechám "podkysnúť" Počas práce s cestom pod rukami cesto mäkne, kysne.

    Vrtuľky s bryndzou len tak k vínečku namiesto pagáčov (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatiaľ čo cesto odpočíva v chladničke, pripravíme si bryndzovú plnku.. Bryndzu zjemníme jogurtom, dochutíme nasekaným čerstvým kôprom, keď nie je čerstvý kôpor, radšej pridám nasekaný petržlen, alebo mletej červenej papriky.

    Vrtuľky s bryndzou len tak k vínečku namiesto pagáčov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnuté cesto vyvaľkame na väčší obdĺžnik, polovicu cesta potriem kačacou masťou, ked nie je kačacia, môžeme natrieť aj bravčovou, posypeme nastruhaným syrom Grana Padano. Polovicu cesta preložíme na potretú masťou so syrom, prekladáme ako obálku, vyvaľkame znova na väčší obdľžnik, vyvaľkane cesto radlom rozdelíme na polovicu. Na jednu polovicu natrieme bryndzovú plnku a na druhú špenátovú s cesnakom.

    Vrtuľky s bryndzou len tak k vínečku namiesto pagáčov (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Preložím,

    Vrtuľky s bryndzou len tak k vínečku namiesto pagáčov (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    zložíme na obálku,

    Vrtuľky s bryndzou len tak k vínečku namiesto pagáčov (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    vyvaľkáme do obdĺžnika, cesto radličkou rozdelím na polovicu.

    Vrtuľky s bryndzou len tak k vínečku namiesto pagáčov (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď mám cesto rozdelené, na každé cesto natriem bryndzu, ale len do polovice cesta, natreté cesto preložím.

    Vrtuľky s bryndzou len tak k vínečku namiesto pagáčov (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Radlom na pizzu krájame do šikma,

    Vrtuľky s bryndzou len tak k vínečku namiesto pagáčov (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    stočím do tvaru vrtulky, ukladám na plech, kde mám papier na pečenie.

    Vrtuľky s bryndzou len tak k vínečku namiesto pagáčov (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vrtuľky poukladané na papieri na pečenie potriem vajíčkom, potieram len cesto, nie plnku,

    Vrtuľky s bryndzou len tak k vínečku namiesto pagáčov (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    posypem sezamom,

    Vrtuľky s bryndzou len tak k vínečku namiesto pagáčov (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    pečieme 20/25 minút na 180 °C.

    Vrtuľky s bryndzou len tak k vínečku namiesto pagáčov (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Druhú polovicu cesta som plnila špenátom s cesnakom, recept pridám.

    Vrtuľky s bryndzou len tak k vínečku namiesto pagáčov (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Použijem na obe polovice 250 g bryndze. Keď ale robím polovicu cesta so špenátovou plnkou, tak na jednu polovicu cesta ide 125 g bryndze a na rozriedenie 3 PL smotany alebo jogurtu, čo mám práve po ruke. Môj recept na Cesnakovo-špenátové vrtuľky len tak k vínečku, namiesto pagáčikov nájdete tu: https://varecha.pravda.sk/recepty/cesnakovo-spenatove-vrtulky-len-tak-k-vineck/69701-recept.html

    Vrtuľky s bryndzou len tak k vínečku namiesto pagáčov (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Dá sa aj meniť na ružičku :-)

    Vrtuľky s bryndzou len tak k vínečku namiesto pagáčov (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Aj tak sa dá , hotové k vínečku :-)

    Vrtuľky s bryndzou len tak k vínečku namiesto pagáčov (fotorecept) - obrázok 16
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist