Slané pečivo
Slané pečivo

Cesnakovo-špenátové vrtuľky len tak k vínečku, namiesto pagáčikov fotorecept

jerica - fotkajerica, 19. decembra 2017
Cesnakovo-špenátové vrtuľky len tak k vínečku, namiesto pagáčikov (fotorecept)
Foto: jerica

Pridávam recept na vrtulky cesnakovo špenátové, cesto je identické v recepte na bryndzové vrtulky, z toho polovica je s bryndzou a druhá polovica cesta je so špenátovou plnkou. Mala som pripravený recept jednotný na vrtuľky bryndzové a špenátové, len moje schopnosti skončili pri fotografiach, keď ich bolo treba zmenšiť, alebo spraviť koláž. Priznám sa ani toľko času nemám byť pri PC. Rýchlo prelúskať v iPhon-e, čo to odpísať a venovať sa iným činnostiam.

23
porcií
25/35 minút
príprava
15/20 minút
na 180 °C

Suroviny

125 g
4 strúčik
1 ČL
podľa chuti
trochu
Na potretie cesta:
Na posypanie:
Na potretie vrtuľky:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si plnku z čerstvého špenátu a cesnakom. Cesnak rozotrieme v ČL soli, na rozohriatu panvicu dáme kávovú lyžičku masla s cesnakom, cesnak speníme a vypneme. Na horúce maslo s cesnakom pridáme špenát, premiešame, špenát nám zmenší objem, preložíme z panvice do nádoby kde špenát rozmixujeme, až by špenát pustil viac šťavy, nemusí byť rozmixovaný na krémovú konzistenciu,

    Cesnakovo-špenátové vrtuľky len tak k vínečku, namiesto pagáčikov (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do polovice cesta natriem masť (na tenko).

    Cesnakovo-špenátové vrtuľky len tak k vínečku, namiesto pagáčikov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Posypeme nastrúhaným syrom, keď nemáte nastrúhaný syr, môžete nastrúhať, najlepšie Grana Padano trojuholníková tehlička.

    Cesnakovo-špenátové vrtuľky len tak k vínečku, namiesto pagáčikov (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rozložím rozmixovaný špenát s cesnakom,

    Cesnakovo-špenátové vrtuľky len tak k vínečku, namiesto pagáčikov (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    rozotrieme,

    Cesnakovo-špenátové vrtuľky len tak k vínečku, namiesto pagáčikov (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    posypeme strúhaným syrom,

    Cesnakovo-špenátové vrtuľky len tak k vínečku, namiesto pagáčikov (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    preložíme,

    Cesnakovo-špenátové vrtuľky len tak k vínečku, namiesto pagáčikov (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    jemne pritlačíme, veľkým radlom na pizzu narežeme do šikma pásy na šírku cca 2,5 cm.

    Cesnakovo-špenátové vrtuľky len tak k vínečku, namiesto pagáčikov (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Z narezaných pásov spravíme vrtuľky.

    Cesnakovo-špenátové vrtuľky len tak k vínečku, namiesto pagáčikov (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Uložené vrtuľky potrieme vajíčkom, posypeme sezamom, potierame len cesto.

    Cesnakovo-špenátové vrtuľky len tak k vínečku, namiesto pagáčikov (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Šup do rúry.

    Cesnakovo-špenátové vrtuľky len tak k vínečku, namiesto pagáčikov (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

19 komentárov k receptu
@Jarka , velmi chutne aj pohladne, komentujem tak preto, lebo robim podobne cesto a tak isto este ak je potreba, rychlejsie, tak sup do listkoveho cesta.
A ozaj vyzeraju speci aj na prestretom stole a vyniknu aj pri inych dobrotach.
Aj mne sa pacia tvoje vrtulky, "pagace len tak k vinecku" z tvojej kuchyne uz putuju dlho,dlho po republike, dokonca aj v zahranici, tak referencie uz su. Urcite vyskusam aj vrtulky, ved silvester sa blizi. Pekne sviatky prajem. :-)
@Alex37 (20.12.2017 08:39)

Aké potešenie, tá Tvoja správa vie vyčariť aj úsmev na tvári, teším sa, že také jednoduché a už koluje po svete :-) Šikulka :-)
Krásně pečeš @Jerica. Kdybych já pekla, tak nebudu delat cele dny nic jineho, nez pect a jist :-) Nakonec bych neprosla dverma, tak se alespon kochám a obcas si koupim chleba nebo housku. Krasne vrtulky, moc krasne!
... na posedenie pri vínečku odporúčaš, milá @Jerica - mimochodom ani ja by som neodmietol za "tepšu" tej Tvojej dobroty; ale moja nesmelá no všetečná otázka: a sú tie Tvoje vrtuľky vhodné aj ku destilátom končiacim na ...ici? T. j.: slivovici, marhuľovici,..., čerešňovici, či gduľovici? -:))))))) Krásne dni predvianočné, no samozrejme Vianočné a aj po nich!
@Sracz (21.12.2017 01:13) Frantík, milé slovíčka čo potešia nielen očičká, tepša je to správne "vyhodňarske" tak ako päť kusy, nebodaj či cholem, dva kusy. To čo sa tomu "hutorí" kapurkovú, a nie a nie odísť, veru k nej sa hodí domáca šunčička, a k vínku nielen rezník ako v Rakúsku :-), ale aj moje vrtuľky čo rada ponúknem.

Tebe Franto, ale aj Všetkým na Vareche, ale aj čo len nakuknú a radi si prečítajú inšpirácie z ponúknutých receptov, prajem pre všetkých :
pohodu pri sviatočnom stole, nech je požehnaním byť spolu s rodinami, aby ste si dokázali odpúšťať, nech nemusí byť na stole prázdny tanier, ale aj keď už život prináša prekvapenia s odchodom nám blízkeho alebo priateľa, spomenieme si a aj s ním, aj keď len spomienkou na blízkeho dobrého človeka. Narodenie Ježiška, je to neopakovateľné a najkrajšie kazdý rok :-)
Hlavne sa zastaviť z toho behu celoročného .

@Elena (22.12.2017 19:27) nič nie je zmeškaného, aj Iné dni sú na to stvorené, čo tak Silvester. Samozrejme ďakujem, stačí večer cesto zamiesiť, dať do chladničky, pripraviť si plnku, tiež odložiť a ráno alebo počas dňa, stačí dať do finálnej podoby-pochúťky -


Pridaj komentár k receptu: