Voňavé šťavnaté rezne na dubákoch fotorecept

eviana - fotkaeviana, 24. septembra 2013
Voňavé šťavnaté rezne na dubákoch (fotorecept)
Foto: eviana

...možno trochu viac práce pri ich príprave, ale konečný výsledok za to stojí... šťavnaté, krehké rezne s chuťou a vôňou dubákov... veľká lahôdka :)

8-10
porcií
15 minút
príprava
75 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
500 g
300 g
2 ks
6 strúčikov
100 g
podľa chuti
200 ml
3 ks
8 PL
4 PL
1 PL
1 ČL
3 PL
7 dl




Postup

  1. 1

    Mäsko si umyjeme, osušíme, nakrájame, odblaníme, vyklepeme... Napriek tomu, že som robila aj hovädzie spolu s kuracími - v podstate každé má spôsob i čas prípravy za iných okolností iné, ale týmto spôsobom sa netreba báť, že bude kuracie vysušené, či hovädzie neprežúvateľné - oba druhy mäska sú mäkkučké a šťavnaté...

    Voňavé šťavnaté rezne na dubákoch (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...pripravíme si dôležité ochucovadlá a dovoniavadlá :) Cibulu nakrájame na mesiačiky, cesnak na hrubšie plátky, pripravíme si farebné korenie, soľ a rozmarín

    Voňavé šťavnaté rezne na dubákoch (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...mäsko obkladáme spôsobom uvedeným na fotografii... jednoducho z každého trošku rozložíme po celej ploche mäsa, jemne osolíme - tu vzorový kus kuracieho :)

    Voňavé šťavnaté rezne na dubákoch (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...vzorový kus hovädzieho (ja som použila sviečkovú - robili sme tatarák a kúpiť sa dalo len celé kilo a aj keď tatarák milujeme, z kila by sme ho nezvládli zjesť) - ideálne na rezne je stehno - orech, či šál.

    Voňavé šťavnaté rezne na dubákoch (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...naukladala som mäsko vedľa seba na tanier, pekne "plece pri pleci"

    Voňavé šťavnaté rezne na dubákoch (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...poriadne zabalíme do potravinovej fólie a minimálne na 12, ideálne na 24 hodín dáme do chladničky - aby mäsko krásne natiahlo všetky chute a vône ovoniavadiel a dochucovadiel :)

    Voňavé šťavnaté rezne na dubákoch (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...na maslom alebo bravčovou masťou vymastený plech naukladáme na plátky (resp. geometrické útvary dľa vlastného výberu) nakrájané dubáky (prípadne iný druh dostupných jedlých húb)

    Voňavé šťavnaté rezne na dubákoch (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do jednej misy si pripravíme suché suroviny - strúhanku, múku, papriku a čierne mleté korenie

    Voňavé šťavnaté rezne na dubákoch (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Do druhej misy si pripravíme "mokré suroviny" - smotanu a vajíčka

    Voňavé šťavnaté rezne na dubákoch (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...mäsko najprv obalíme v suchej zmesi

    Voňavé šťavnaté rezne na dubákoch (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...potom vykúpeme vo vajíčkovej zmesi

    Voňavé šťavnaté rezne na dubákoch (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...sprudka krátko - cca 30 sekúnd z každej strany - osmažíme na bravčovej masti (alebo oleji), aby sa vytvorila kôrka

    Voňavé šťavnaté rezne na dubákoch (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...naukladáme na nakrájané dubáky - vpravo kuracie, vľavo hovädzie

    Voňavé šťavnaté rezne na dubákoch (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...zalejeme slepačím (resp. kuracím či zeleninovým) vývarom (nie bujónom)

    Voňavé šťavnaté rezne na dubákoch (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ...dôkaz, že to bol vývar - kuk do hrnca :)

    Voňavé šťavnaté rezne na dubákoch (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ...na mäso naukladáme plátky masla, zakryjeme alobalom a môžeme dať piecť - cca hodinu zakryté a potom odokryté ešte cca 15 minút... Ak sa Vám zdá málo šťavy, pokojne podlejte vodou... tá šťava je spolu s mäskom výborná, treba aby jej tam bolo dosť.

    Voňavé šťavnaté rezne na dubákoch (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    ...u nás bola ako príloha ryža, ale výborné sú aj opekané zemiaky, či zemiakové pyré. Naozaj skvelá papanica... len keby pre nás z roviny nebol taký problém zohnať hríbiky :) Prajem dobrú chuť :)

    Voňavé šťavnaté rezne na dubákoch (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

používateľ nemá avatar
mb
mb
delikatne jedlo, priznam sa ale, luto mi je aj tej cibule a cesnaku tie suroviny sa alej nepouzivaju?
anina6
veľmi chutne vyzerajú tieto rezne, a keďže u nás už konečné začali rásť hríby, veru vyskúšam.
afataga
no pana beka, toto sa ti fakt podarilo, mne je skor luto tej svieckovice, ja by som urobila steaky a na toto by som kupila ine maso, no ale komu niet rady, tomu niet pomoci :-)))
eviana
@mb , cibuľa a cesnak skončili v krémovej hrachovej polievke, jedlo zásadne nevyhadzujem :)
eviana
@anina6 , ďakujem za slová uznania... budem rada, ak vyskúšaš a ešte radšej ak Ti bude chutiť :)
eviana
@afataga , ďakujem za pochvalu receptu, od Teba poteší :) Veru najlepšie zo sviečkovice spraviť steaky... ale má to jeden háčik, čo háčik, riadny hák... moji chlapi steaky len brutálne prepečené chcú a ja nemám to srdce takýmto spôsobom przniť steaky :) Ja si raz za čas doprajem steak v osvedčenej reštike a potom ma až tak srdce nebolí :)
tetrisss
Super varianta na obratene rezne, skusim, ten zakladny recept mi velmi chuti a este takto vysperkovany musi byt uzasny.
sracz
... o, o, óóó tak už sú dubáčence aj v Šamoríne, krásna predstava o hubami voňajúcej domovine, milá @eviana priateľka, spriaznená mi to duša v spoločných chúťkach! Boduješ "kurátenko" moje na plnej čiare a s ******* nie iba žrebčinec! Každé mäsko je najsamlepšejšie s druhým mäskom, či už medzi, pod, nad, alebo aj v!!! A Tvoje lahodne vábi, láka, pokúša, ... -:!!! Ach jaj! Dobrú chuť Vám doma! Alebo už po chuti?
mariamka
super napacovane obratene rezne posunute o dalsi gastronomicky zazitok - postielku z dubakov :) musi to chutit a vonat skvele, ak splasim nejake hriby, vyskusam tento tvoj lakavy recept :)
pusta
milá@eviana , perfektný recept, saé dobroty si tam dala, lahodné mäsíčko tam máš, postup prípravy vynikajúci, výsledok: úžasná voňavá delikatesa...nádherné úvodné foto, krajšie ako od profíka (y)
a 5*****
iwuska
haha, presne ako afataga, mas doma bandu barbarov :D kazdopadne, ja som nikdy dako nepochopila trend najprv vyprazat a potom niecim polievat a piect, bud peciem, alebo dusim, alebo vyprazam, ale nie vsetko dokopy :) aj ked verim, je jedlo je chutne, no pre mna osobne zbytocne zdlhave, no opat, neber to ako vycitku, len ako moju vlastnu preferenciu. aj ked uznavam, ze kuracie prsia nemam ako rezen moc rada, no takto by mi skor sli dole krkom. no v kazdom pripade si velmi pekne spracovala postup :) mozno keby som raz ochutnala maso po tomto sposobe pripravy, tiez by som jasala :)
eviana
Ďakujem Vám všetkým za milé a povzbudivé komentáre, priatelia varecháči :)
@sracz milý, krásne si popísal, až pri srdci zahrialo... veru konečne aj do Šamorína dorazil závan hubový, takže sa môžem s radosťou realizovať. Chystám sa na krémovú hubovú, isto potom vložím... tá sa dá aj zo sušených robiť, ak budeš chcieť pripomenúť si vône Slovenska hubové, daj vedieť, zoženiem, pošlem... pre gurmána a priateľa Tvojho rangu s veľkou radosťou :) Ešte raz ďakujem za Tvoje milé slová :)
@mariamka moja milá, budem veľmi rada, ak vyskúšaš a najsamradšej keď Ti aj chutiť bude ♥
@kimlo , vďaka za hviezdne nebo i pochvalu :)
@pusta , Ibolyka moja milá, od tak famóznej kucháročky ako si Ty pochvala teší stonásobne... až ma rumenec pochytil, ďakujem ♥
@tetrisss , @dorisa , @janulka77 , @katkazicha - aj Vám veľká vďaka za slová uznania :) Budem rada, ak Vám po vyskúšaní zachutí, dajte mi potom vedieť :)
@iwuska , ono sa to mäsko nevypráža, ono sa len sprudka opraží fakt len chvíľočku, mäsko sa vplyvom tepla stiahne a zostane šťavnaté. Je to možno zdĺhavejšia príprava, ale keď mňa niekedy naozaj veľmi ukľudňuje "vyhrať" sa v kuchyni... ale sú aj dni, keď chcem navariť rýchlo a vtedy by som túto verziu isto nevolila... neberiem ako výčitku, veľmi dobre rozumiem Tvojmu uhlu pohľadu... ďakujem za komentár :)
lusinkab
:-) tak tiet rezne musia chutit vyborne. Nadherny fotopostup.
havino
ozaj pekný recept, obrátené robievam raz za čas, sú výborné, vdačné, veľmi kombinovateľné jedlo, raz dám veľa cibule, inokedy plátky slaniny, pacovať nebudem, ale dubáky do pekáča pridám, to ma veru nenapadlo, vynikajúci nápad, krásne nafotené, 5 *
jerica
PERFEKTNE prezentovaný recept, je to parádne jedlo, neodmietla by som :-) hríby zbožňujem :-)
:-)
5x*
kk :-)
akeber
super recept na 1 * už je v kk určite vyskúšam.....vďaka
danda3
Vrelo odporúčam tento recept, robila som ho viackrát a mal veľký úspech, a dajú sa použiť aj sušené huby, len ich treba namočiť. Evka, dobre, že si ho sem pridala.♥
eviana
@havino , som presvedčená (vzhľadom na foto hubárskeho úlovku Tvojho drahého, čo som videla), že u Vás s hubami problém nebude a naozaj stojí za to skúsiť to... budem rada, ak Vám zachutí, ďakujem za slová uznania :)
eviana
@jerica , ďakujem za Tvoje milé slová Jaruška, zahriali na duši... budem rada ak vyskúšaš a ešte oveľa radšej keď Ti bude chutiť :)
eviana
@akeber , ďakujem za pochvalné slová, budem rada ak vyskúšaš a potom mi prosím daj vedieť ako chutilo :)
eviana
@danda3 , ďakujem Darinôčka za pozitívnu "reklamu" môjho receptu. Mám obrovskú radosť, že zachutil Tebe a Tvojej rodine... to si veľmi vážim ♥
venusa
Nema to chybu. Bez tych dubakov by to zrejme nebolo ono. :) Dakujem za inspiraciu.
eviana
@venusa , ďakujem za slová uznania... s dubákmi je to dokonalé, ale rovnako poslúžia aj suchohríby, prípadne v čase núdze aj Portobello šampiňóny z Billy :)
kristina287
ahoj mozem sa spytat ci by mohli byt aj susene hriby a ak nie tak sampiony? ci to uz nebude ono?;/ Dakujem;)
eviana
@kristina287 , pokojne namiesto čerstvých použi vopred namočené sušené huby... aj šampiňóny spravia službu, ale keď máš možnosť radšej tie s hnedými hlavičkami - portobello - zober. Držím palce a teším sa na Tvoje dojmy z tohto jedla :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia