Foto: tinca
Ja varím kapustnicu 1-2 dni vopred, lebo sa hovorí čím sa viac prihrieva tým je lepšia.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1300 g |
|
1 veľký pár |
|
400 g |
|
400 g, čerstvá |
|
1 ks |
|
15 ks, bez kôstok |
|
2 ks |
|
3 väčšie struky |
|
0,5 dcl |
|
10-15 dkg, -zmes |
|
1/2 ks |
|
2 ks |
|
3-4 ks |
|
dľa chuti |
|
dľa chuti |
|
dľa chuti |
|
1 KL |
|
Postup
-
1
Pripravíme si všetky suroviny.
-
2
Z pomocných prác očistíme si cibuľu, nakrájame na kostičky, očistíme cesnak,pokrájame krkovičku na kocky. Do sítka si dáme koreniny+bobkový list, nemám rada ak mám loviť v kapustnici korenie. Pokrájame si kapustu, lebo ja nemám rada tie dlhé slíže. Pamätám si, že mamina vždy zháňala do kapustnice bravčový chvostík, kedysi ale o ne nebola taká bieda, ale zohnala som, síce bez kože čo mi vyhovovalo.
- 3
Na oleji orestujeme cibuľu, pridáme červenú papriku, krkovičku a chvostik. Na krkovičke bol kúsok kosti aj ten som pridala.
- 4
Potom pridáme kapustu, údené mäsko, ja som mala krásne rolované chudučké pliecko,a klobásu.Podľa potreby pridáme cca 2-3..L vody a varíme. Medzitým si uvaríme hríbovú zmes, ja dávam dubáky, masliaky, šampiňónové plátky a dokonca aj medzi prsty čínskych húb. Mám to od kamaráta hubára, že chuť kapustnici dodá zmes hríbov, nielen dubáky. Ja si hríby uvarím extra, nakoľko v kyslej kapuste sa horšie varia. Sudovú kapustu mám domácu, ja síce nenabíjam, ale mám od kamošky, ktorej sa tento rok mimoriadne vydarila.
- 5
No a postupne vyberáme čo je mäkké. Ja som prvú vybrala údeninku, lebo bola predvarená,takže jej stačila 1/2 hod. Potom klobásku a nakoniec chvostík. Po vychladnutí klobásku nakrájame na kolieska, údeninu na kocky. Chvostík oberieme z mäska aj to nakrájame ako nám to vydá.
- 6
Potom do kapustnice pridáme roztlačený cesnak, chili papričku na kocočky, uvarené hríby a pokrájané údené mäso, mäso z chvostíka a na kolieska nakrájanú klobásku. Necháme prevrieť. Nakoniec dochutíme medzi prstami rozmrvenou majoránkou, ak je treba dosolíme. Obyčajne ešte zaprávam porajbaným zemiakom, ale dnes nebolo treba, bolo tam všetkého dostatok.
- 7
Na tanieri ozdobíme plátkom údenného mäska a kopčekom kyslej pochúťkovej smotany.No a čo iné čakať do štedrého dňa a degustovať! RADA NAVYŠE:Zvyknem do kapustnice zavárať aj knedlíčky z klobásového mäsa, ale vzhľadom k tomu, že bola veľmi hutná hoci som ich mala pripravené, putovali do mraziaku. Celý vchod vonia kapustnicou asi som varila prvá. Zajtra idem na majonézový šalát, ktorý robím deň vopred. DOBRÚ VIANOČNÚ CHUŤ !
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
Ja miesto krkovičky dávam 2-3 chôsty.Kto chce zahustiť postrúha
zemiak...
Mala perlicka ..... raz sme na silvestra tiez varili takuto kapustovu polievku a ta kapustova voda bola vtedy neuveritelne kysla, co sa prenieslo aj do polievky,.... prve lyzice tej polievky v ustach vykuzlili u stolovnikov vseliake ,, grimasy", ale potom vseobecne konstatovanie vsetkych stolovnikov bolo ,,super" takuto bombovu kapusnicu sme este nejedli
Kapustnicu /vodu zo suda/ som ja vypila, skoda, ze som ju nepridala. Ani solit nebolo treba, lebo tam boli kúsky maska udeneho z rebierok a vyvar bol dostatocne slany. Dnes je kapustnica este lepsia ako vcera.