Vianočná kapustnica fotorecept

tinca - fotkatinca, 22. decembra 2010
Vianočná kapustnica (fotorecept)
Foto: tinca

Ja varím kapustnicu 1-2 dni vopred, lebo sa hovorí čím sa viac prihrieva tým je lepšia.

8 L
porcií
50 minút
príprava
1,5 hod. minút
tepelná úprava

Suroviny

1300 g
1 veľký pár
400 g
400 g, čerstvá
1 ks
15 ks, bez kôstok
2 ks
3 väčšie struky
0,5 dcl
10-15 dkg, -zmes
1/2 ks
2 ks
3-4 ks
dľa chuti
dľa chuti
dľa chuti
1 KL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny.

    Vianočná kapustnica (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z pomocných prác očistíme si cibuľu, nakrájame na kostičky, očistíme cesnak,pokrájame krkovičku na kocky. Do sítka si dáme koreniny+bobkový list, nemám rada ak mám loviť v kapustnici korenie. Pokrájame si kapustu, lebo ja nemám rada tie dlhé slíže. Pamätám si, že mamina vždy zháňala do kapustnice bravčový chvostík, kedysi ale o ne nebola taká bieda, ale zohnala som, síce bez kože čo mi vyhovovalo.

  3. 3

    Na oleji orestujeme cibuľu, pridáme červenú papriku, krkovičku a chvostik. Na krkovičke bol kúsok kosti aj ten som pridala.

    Vianočná kapustnica (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom pridáme kapustu, údené mäsko, ja som mala krásne rolované chudučké pliecko,a klobásu.Podľa potreby pridáme cca 2-3..L vody a varíme. Medzitým si uvaríme hríbovú zmes, ja dávam dubáky, masliaky, šampiňónové plátky a dokonca aj medzi prsty čínskych húb. Mám to od kamaráta hubára, že chuť kapustnici dodá zmes hríbov, nielen dubáky. Ja si hríby uvarím extra, nakoľko v kyslej kapuste sa horšie varia. Sudovú kapustu mám domácu, ja síce nenabíjam, ale mám od kamošky, ktorej sa tento rok mimoriadne vydarila.

  5. 5

    No a postupne vyberáme čo je mäkké. Ja som prvú vybrala údeninku, lebo bola predvarená,takže jej stačila 1/2 hod. Potom klobásku a nakoniec chvostík. Po vychladnutí klobásku nakrájame na kolieska, údeninu na kocky. Chvostík oberieme z mäska aj to nakrájame ako nám to vydá.

    Vianočná kapustnica (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom do kapustnice pridáme roztlačený cesnak, chili papričku na kocočky, uvarené hríby a pokrájané údené mäso, mäso z chvostíka a na kolieska nakrájanú klobásku. Necháme prevrieť. Nakoniec dochutíme medzi prstami rozmrvenou majoránkou, ak je treba dosolíme. Obyčajne ešte zaprávam porajbaným zemiakom, ale dnes nebolo treba, bolo tam všetkého dostatok.

  7. 7

    Na tanieri ozdobíme plátkom údenného mäska a kopčekom kyslej pochúťkovej smotany.No a čo iné čakať do štedrého dňa a degustovať! RADA NAVYŠE:Zvyknem do kapustnice zavárať aj knedlíčky z klobásového mäsa, ale vzhľadom k tomu, že bola veľmi hutná hoci som ich mala pripravené, putovali do mraziaku. Celý vchod vonia kapustnicou asi som varila prvá. Zajtra idem na majonézový šalát, ktorý robím deň vopred. DOBRÚ VIANOČNÚ CHUŤ !

    Vianočná kapustnica (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

ketty3811
juj,ja sa už tak teším na kapustnicu.:-)Tvoja vyzerá výborne.
dorisa
Presne to isté som chcela napísať, čo @ketty3811 , ale veď, iné sa ani napísať nedá. Krásne, chválim.
palokuchki
Aj aj sa velmi tesim na kapustnicu, vsetci ju mame velmi radi. Ta tvoja musi byt velmi dobra, tolko vela druhov masa si tam dala.
ajan16
Tak toto je pravá,nefalšovaná kapustnica z hornej Nitry*****
Ja miesto krkovičky dávam 2-3 chôsty.Kto chce zahustiť postrúha
zemiak...
oldomachac
obdobu takejto kapusnice pripravujeme aj my, ale k silvestru, len s malickymi obmenami, nedavame udene pliecko, ale len bocik(v kazdom jedle so sudovou kapustou sa nam osvedcilo maso skor tucne, ako chude) ani cerstve maso nedavame, ale o to viac klobasy vysoko kvalitnej (nasu domacu, doma udenu, podla nasho receptu vyrobenu)hriby my davame ,,len dubaky" a hlavne naj..... prisada kapusnica(kapustova voda), az ta totiz doda jedlu to naj........ostatne prisady aj postup a stolovanie ako je dane, prajem dobru chut
Mala perlicka ..... raz sme na silvestra tiez varili takuto kapustovu polievku a ta kapustova voda bola vtedy neuveritelne kysla, co sa prenieslo aj do polievky,.... prve lyzice tej polievky v ustach vykuzlili u stolovnikov vseliake ,, grimasy", ale potom vseobecne konstatovanie vsetkych stolovnikov bolo ,,super" takuto bombovu kapusnicu sme este nejedli
tinca
@ajan16 aj ja dávam zemiak,ale nebolo treba, keď som tú úžasnú kapustnicu okoštovala, nebolo treba nič len chuť do jedla. Mám kamaráta šéfkuchára vo vychýrenom hoteli, ten tvrdí čím viac druhov mäsa a čím viac druhov hríbov tým dokanalejšia kapustnička. Pre oponentov, táto moja mi chutí strašne a nielen mne.
ajan16
@tinca 100 ľudí 100 chutí......takúto si na Vianoce robievam........
budkar
Veľmi sa to podobá (ak je dostatočne kyslá voda z kvasenej kapusty) na ma%darskú korheľskú polievku. Ja dávam ešte aj zápražku z orestovanej nadrobno pokrájanej cibule poprášenej mletou červenou sladkou paprikou. Naučil som sa to od mojich známych "žochárov".
murgaska
Tuto robievam aj ja.......ale recept som si vytlacila.....MM
kuchticka
@tinca , uuuuuuuuuuuuuuuzasne! Kebych byvala blizko tak sa necham pozvat. Takuto kapustnicu som nikdy nejedla. Uvarila bych, ale tie dobre klobasy-domace a domaca kvasena kapusta by mi tam chybala, rovnako ta zmes hribov. Mozem potvrdit, ze cim viacej druhov hribov tym lepsia chut a bude to zrejme platit i o mase.
marienka44
Aj ja som navarila uzasnu kapustnicu, ale vyvar som si spravila len z vela udenych rebierok a do precedeneho vyvaru som dala varit dubaky a postruhany zemiak a po nejakom case som pridala kys. kapustu /mnou nakladanú do sudka keramickeho v novembri/ a pokrajanu domacu zaudenu klbasku 2 ks a nazaver som ju zasmazila zasmazkou z masti domacej +olej a hladka muka, cibula nadrobno a 2 struciky cesnaku a cervena paprika kupena na trhu od madarsky hovoriacich obcanov. Na zaver som ju osladila trstinovym cukrom /málo, na chut/ a pridala smotanu na varenie pol kelimka.
Kapustnicu /vodu zo suda/ som ja vypila, skoda, ze som ju nepridala. Ani solit nebolo treba, lebo tam boli kúsky maska udeneho z rebierok a vyvar bol dostatocne slany. Dnes je kapustnica este lepsia ako vcera.
jarunka
@marienka44 ta kapusnica musela byt vyborna. Vsetko domace suroviny. Moja maminka podobne robila kapustnicu.
2010
daako som vyhladol @tinca , rozmyslam ale este je skoro zacat dnes varit ... nech prejde chutami , idem aspon kupit suroviny
slavnicanka
U nás sa varieva na štedrý deň kapustnica taká vianočná bez mäsa,len so zátrepkou a maslom.Takú ako píšeš Ty,robievame na Silvestra a je taká pikantná.
kecemis
@tinca vynikajuca. Len by som ta chcel poopravit. Uz nikdy nebudem varit 2 dni dopredu. Za trest ju musim dnes pripravit znovu. Zjedla sa totiz skor ako prisli Vianoce. Dakujem za vyborny recept.
tinca
@kecemis no vidíš musela sa vydariť a to ťa len môže tešiť. Ja niekedy aj rozdám,pošli hladošov ku mne:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia