Vianočná kapustnica (fotorecept)

Autor receptu: tinca

Ja varím kapustnicu 1-2 dni vopred, lebo sa hovorí čím sa viac prihrieva tým je lepšia.

8 L
porcií
50 minút
príprava
1,5 hod. minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si všetky suroviny.
  2. Z pomocných prác očistíme si cibuľu, nakrájame na kostičky, očistíme cesnak,pokrájame krkovičku na kocky. Do sítka si dáme koreniny+bobkový list, nemám rada ak mám loviť v kapustnici korenie. Pokrájame si kapustu, lebo ja nemám rada tie dlhé slíže. Pamätám si, že mamina vždy zháňala do kapustnice bravčový chvostík, kedysi ale o ne nebola taká bieda, ale zohnala som, síce bez kože čo mi vyhovovalo.
  3. Na oleji orestujeme cibuľu, pridáme červenú papriku, krkovičku a chvostik. Na krkovičke bol kúsok kosti aj ten som pridala.
  4. Potom pridáme kapustu, údené mäsko, ja som mala krásne rolované chudučké pliecko,a klobásu.Podľa potreby pridáme cca 2-3..L vody a varíme. Medzitým si uvaríme hríbovú zmes, ja dávam dubáky, masliaky, šampiňónové plátky a dokonca aj medzi prsty čínskych húb. Mám to od kamaráta hubára, že chuť kapustnici dodá zmes hríbov, nielen dubáky. Ja si hríby uvarím extra, nakoľko v kyslej kapuste sa horšie varia. Sudovú kapustu mám domácu, ja síce nenabíjam, ale mám od kamošky, ktorej sa tento rok mimoriadne vydarila.
  5. No a postupne vyberáme čo je mäkké. Ja som prvú vybrala údeninku, lebo bola predvarená,takže jej stačila 1/2 hod. Potom klobásku a nakoniec chvostík. Po vychladnutí klobásku nakrájame na kolieska, údeninu na kocky. Chvostík oberieme z mäska aj to nakrájame ako nám to vydá.
  6. Potom do kapustnice pridáme roztlačený cesnak, chili papričku na kocočky, uvarené hríby a pokrájané údené mäso, mäso z chvostíka a na kolieska nakrájanú klobásku. Necháme prevrieť. Nakoniec dochutíme medzi prstami rozmrvenou majoránkou, ak je treba dosolíme. Obyčajne ešte zaprávam porajbaným zemiakom, ale dnes nebolo treba, bolo tam všetkého dostatok.
  7. Na tanieri ozdobíme plátkom údenného mäska a kopčekom kyslej pochúťkovej smotany.No a čo iné čakať do štedrého dňa a degustovať! RADA NAVYŠE:Zvyknem do kapustnice zavárať aj knedlíčky z klobásového mäsa, ale vzhľadom k tomu, že bola veľmi hutná hoci som ich mala pripravené, putovali do mraziaku. Celý vchod vonia kapustnicou asi som varila prvá. Zajtra idem na majonézový šalát, ktorý robím deň vopred. DOBRÚ VIANOČNÚ CHUŤ !