Veterníky s citrónovou plnkou a citrónovou polevou fotorecept
Foto: olinecka
Vyhľadávaný zákusok v cukrárňach. Svieža chuť krému aj polevy.
porcií
príprava
na 200/180 °C
Suroviny
Odpaľované cesto: | |
250 ml studená |
|
100 g (alebo Hera, Palmarin) |
|
3 štipky |
|
1 ČL |
|
5 ks (300 g odvážene v škrupine) |
|
200 g |
|
Citrónová plnka: | |
350 ml |
|
1 bal. (v prášku) |
|
4 PL |
|
200 g (čerstvé zmäknuté) |
|
Šľahačka: | |
400 ml (33-40 %) |
|
1 bal. |
|
Citrónová poleva: | |
300 g |
|
z 1 citróna |
|
1 ČL |
|
Postup
-
1
Odpaľované cesto: Do hrnca nalejeme studenú vodu, pridáme soľ, cukor, pokrájané maslo a privedieme do varu.
-
2
Keď je maslo rozpustené, vsypeme múku a na miernom plameni odpaľujeme (miešame varechou) cesto 3 minúty pokiaľ sa nám cesto nepoodlepuje od hrnca.
-
3
Cesto necháme mierne vychladnúť, preložíme do mixéra a na stredných otáčkach mixéra s lopatkovým nadstavcom prešľaháme.
-
4
Do cesta zašľaháme vajíčka po jednom. Cestom naplníme cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou.
-
5
Striekame veterníky na plech vyložený papierom na pečenie, veľkosť podľa seba, u mňa 6 -7 cm. Pred vložením do rúry pofŕkame studenou vodou. Rúru predhrejeme na 200 stupňov a pečieme 10 minút. Po uplynutí času stiahneme na 180 stupňov a pečieme ďalších 25 minút, z toho 10 minút pri pootvorených dvierkach rúry medzera 1 cm (založená rukavica).
-
6
Rúru počas pečenia neotvárajte, inak veterníky klesnú... Po upečení necháme vychladnúť.
-
7
Po vychladnutí ich prekrojíme zúbkovaným nožom.
-
8
Citrónová plnka: V troche mlieka rozmiešame pudingový prášok. Zvyšok mlieka a cukor dáme zovrieť, vlejeme rozmiešaný pudingový prášok a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Prelejeme ho do sklenenej nádoby a zakryjeme fóliou na potraviny, necháme vychladnúť.
-
9
Vychladnutý puding preložíme do mixéra, prešľaháme a následne pridávame po častiach pokrájané maslo, šľaháme do hladka.
-
10
Suroviny na šľahačku a citrónovú polevu. Smotanu so Smetafixom vyšľaháme do tuha.
-
11
Šľahačku dáme do cukrárskeho vrecka. Plníme veterníky - citrónová plnka a šľahačka.
-
12
Naplnené dáme do chladničky stuhnúť.
-
13
Citrónová poleva: Práškový cukor zmiešame s citrónovou šťavou a olejom, vymiešame do hladka. Polejeme veterníky. Dáme do chladničky stuhnúť. Dobrú chuť.
Diskusia k receptu