Citrónové veterníky
Veterníky s citrónovou plnkou a citrónovou polevou (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Vyhľadávaný zákusok v cukrárňach. Svieža chuť krému aj polevy.
25-28 porcií |
120 minút príprava |
10-25 minút na 200/180 °C |
Postup
- Odpaľované cesto: Do hrnca nalejeme studenú vodu, pridáme soľ, cukor, pokrájané maslo a privedieme do varu.
- Keď je maslo rozpustené, vsypeme múku a na miernom plameni odpaľujeme (miešame varechou) cesto 3 minúty pokiaľ sa nám cesto nepoodlepuje od hrnca.
- Cesto necháme mierne vychladnúť, preložíme do mixéra a na stredných otáčkach mixéra s lopatkovým nadstavcom prešľaháme.
- Do cesta zašľaháme vajíčka po jednom. Cestom naplníme cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou.
- Striekame veterníky na plech vyložený papierom na pečenie, veľkosť podľa seba, u mňa 6 -7 cm. Pred vložením do rúry pofŕkame studenou vodou. Rúru predhrejeme na 200 stupňov a pečieme 10 minút. Po uplynutí času stiahneme na 180 stupňov a pečieme ďalších 25 minút, z toho 10 minút pri pootvorených dvierkach rúry medzera 1 cm (založená rukavica).
- Rúru počas pečenia neotvárajte, inak veterníky klesnú... Po upečení necháme vychladnúť.
- Po vychladnutí ich prekrojíme zúbkovaným nožom.
- Citrónová plnka: V troche mlieka rozmiešame pudingový prášok. Zvyšok mlieka a cukor dáme zovrieť, vlejeme rozmiešaný pudingový prášok a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Prelejeme ho do sklenenej nádoby a zakryjeme fóliou na potraviny, necháme vychladnúť.
- Vychladnutý puding preložíme do mixéra, prešľaháme a následne pridávame po častiach pokrájané maslo, šľaháme do hladka.
- Suroviny na šľahačku a citrónovú polevu. Smotanu so Smetafixom vyšľaháme do tuha.
- Šľahačku dáme do cukrárskeho vrecka. Plníme veterníky - citrónová plnka a šľahačka.
- Naplnené dáme do chladničky stuhnúť.
- Citrónová poleva: Práškový cukor zmiešame s citrónovou šťavou a olejom, vymiešame do hladka. Polejeme veterníky. Dáme do chladničky stuhnúť. Dobrú chuť.