Vestfálska dusenina
Foto: Dominiika
V priebehu rokov sa táto výdatná polievka varila na mnoho rôznych spôsobov. Polievka mi neprišla na prípravu najjednoduchšia, ale chcela som to skúsiť.
porcie
Suroviny
1 kg kvalitné, vhodné na dusenie |
|
1/2 hrnčeka (nakrájaná) |
|
2 PL |
|
500 g |
|
1 a 1/2 hrnčeka (perlová) |
|
1 PL |
|
1/4 hrnčeka |
|
4 hrnčeky |
|
2 hrnčeky |
|
1 ČL |
|
6 ks |
|
1 hlavička |
|
1 hrnček |
|
2 ks |
|
1 PL čerstvá, drvená |
|
|
|
|
Postup
-
1
Predhrejeme rúru na 250 °C. Hovädzie mäso nakrájame (na kúsky veľkosti sústa), posypeme soľou, korením a necháme pri izbovej teplote stáť asi 30 minút.
- 2
Slaninu rozložíme po panvičke/pekáči na pečenie s vysokými okrajmi. So slaninou pridáme na panvicu 1 PL masla a smažíme asi 15 minút alebo dovtedy, než vyškaríme tuk. Zatiaľ čo sa slanina smaží, nakrájané huby a cibuľku zmiešame spolu s druhou lyžicou masla a hnedým cukrom. Túto zmes rozložíme po plechu. Vložíme do rúry asi na 15 minút, aby huby vydali zo seba väčšinu tekutiny a cibuľka zľahka zosklovatela. Potom vytiahneme z rúry a preložíme z plechu do misy. Necháme odstáť dovtedy, než bude zbytok duseniny hotový.
- 3
Stiahneme teplotu v rúre na 190 °C. Postupne na panvicu s rozpálenou slaninou a tukom sypeme múku. Miešame, pokiaľ sa múka nestratí. Potom do zmesi za stáleho miešania postupne prilievame hovädzí vývar a následne aj polovicu červeného vína.
- 4
Pridáme severské korenie, ktoré pripravíme nasledovne: 1 PL kardamóm, 1 PL sušených borievok, 1 ČL údenej soli - ja som dala klasickú, 1/2 ČL korenia, 1/2 ČL zázvoru, 1/4 ČL nového korenia alebo muškátového orechu - zmiešame a pomelieme v mlynčeku na korenie alebo mažiari. Melieme pokým sa nezbavíme väčších kúskov. Zmes uložíme do vzduchotesnej nádobky.
- 5
Do panvice navrstvíme nakrájanú mrkvu, olúpané strúčiky cesnaku, jačmeň a pridáme bobkové listy. Keď to všetko rozvrstvíme, preložíme to hovädzím mäsom. Prilejeme toľko vody, aby pokrývala valnú časť mäsa, ale neutopte ho. Zakryté dusíme v rúre asi 1 a 1/2 hodiny. Zamiešame, varíme ďalšiu hodinu a znovu premiešame. Pridáme zbytok vína a odloženú cibuľu s hubami. Dusíme ešte asi 30 minút. Hotové vyberieme z rúry, zbavíme bobkových listov, rozdelíme do tanierov a posypeme trochou petržlenovej vňate (ja som nemala, tak som dala pažítku).
Tiež hovädzie mäso:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu