Dusené hovädzie mäso
Dusené hovädzie mäso

Vestfálska dusenina

dominiika - fotkadominiika, 29. decembra 2019
Vestfálska dusenina
Foto: Dominiika

V priebehu rokov sa táto výdatná polievka varila na mnoho rôznych spôsobov. Polievka mi neprišla na prípravu najjednoduchšia, ale chcela som to skúsiť.

4
porcie

Suroviny

1 kg kvalitné, vhodné na dusenie
1/2 hrnčeka (nakrájaná)
2 PL
500 g
1 a 1/2 hrnčeka (perlová)
1 PL
1/4 hrnčeka
4 hrnčeky
2 hrnčeky
1 ČL
6 ks
1 hlavička
1 hrnček
2 ks
1 PL čerstvá, drvená




Postup

  1. 1

    Predhrejeme rúru na 250 °C. Hovädzie mäso nakrájame (na kúsky veľkosti sústa), posypeme soľou, korením a necháme pri izbovej teplote stáť asi 30 minút.

  2. 2

    Slaninu rozložíme po panvičke/pekáči na pečenie s vysokými okrajmi. So slaninou pridáme na panvicu 1 PL masla a smažíme asi 15 minút alebo dovtedy, než vyškaríme tuk. Zatiaľ čo sa slanina smaží, nakrájané huby a cibuľku zmiešame spolu s druhou lyžicou masla a hnedým cukrom. Túto zmes rozložíme po plechu. Vložíme do rúry asi na 15 minút, aby huby vydali zo seba väčšinu tekutiny a cibuľka zľahka zosklovatela. Potom vytiahneme z rúry a preložíme z plechu do misy. Necháme odstáť dovtedy, než bude zbytok duseniny hotový.

  3. 3

    Stiahneme teplotu v rúre na 190 °C. Postupne na panvicu s rozpálenou slaninou a tukom sypeme múku. Miešame, pokiaľ sa múka nestratí. Potom do zmesi za stáleho miešania postupne prilievame hovädzí vývar a následne aj polovicu červeného vína.

  4. 4

    Pridáme severské korenie, ktoré pripravíme nasledovne: 1 PL kardamóm, 1 PL sušených borievok, 1 ČL údenej soli - ja som dala klasickú, 1/2 ČL korenia, 1/2 ČL zázvoru, 1/4 ČL nového korenia alebo muškátového orechu - zmiešame a pomelieme v mlynčeku na korenie alebo mažiari. Melieme pokým sa nezbavíme väčších kúskov. Zmes uložíme do vzduchotesnej nádobky.

  5. 5

    Do panvice navrstvíme nakrájanú mrkvu, olúpané strúčiky cesnaku, jačmeň a pridáme bobkové listy. Keď to všetko rozvrstvíme, preložíme to hovädzím mäsom. Prilejeme toľko vody, aby pokrývala valnú časť mäsa, ale neutopte ho. Zakryté dusíme v rúre asi 1 a 1/2 hodiny. Zamiešame, varíme ďalšiu hodinu a znovu premiešame. Pridáme zbytok vína a odloženú cibuľu s hubami. Dusíme ešte asi 30 minút. Hotové vyberieme z rúry, zbavíme bobkových listov, rozdelíme do tanierov a posypeme trochou petržlenovej vňate (ja som nemala, tak som dala pažítku).

Diskusia k receptu

finczi
Podľa Vášho popisu to je určite veľmi sýte a chutné jedlo. Pri čítaní receptu som sa prichytila pri tom, že sa mi zbiehali slinky. Pekný recept.