Vepřové dušené se smetanovou mrkví na sladkokyselo fotorecept

klukodvody - fotkaklukodvody, 20. apríla 2016

Já vím že hodně z Vás dělá dušené vepřové v mrkvi, ale tohle je taková moje specialitka od klasiky až sem. Tenhle způsob nám Zobraziť celý popisJá vím že hodně z Vás dělá dušené vepřové v mrkvi, ale tohle je taková moje specialitka od klasiky až sem. Tenhle způsob nám moc vyhovuje, protože jednou s bramborem, podruhé s chlebem no a pak už většinou nezbude, ale když, tak s bramborovýma placičkama. No tak se na to podívejte a uvidíte jestli to stojí za řeč.

4-6
porcie
30 minút
príprava
1-2 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
1 ks
800 g (alebo stehno)
1,5 PL
1 ks
podľa potreby
1 ks (250 ml)
2 ks (250 ml)
1 - 2 PL
asi ako orech




Postup

  1. 1

    Do kastrolu si dáme rozehřát sádlo a přidáme pokud možno nadrobno nakrájenou cibuli a necháme orestovat ale jen tak lehounce aby zůstala světlá.

  2. 2

    Maso si nakrájíme na menší kousky, až si to dáme jen s chlebem, tak potom stačí lžíce a tak abychom měli ty kousky akorát,

    Vepřové dušené se smetanovou mrkví na sladkokyselo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    No mezitím se nám připravila cibulka a tak dáme maso.

    Vepřové dušené se smetanovou mrkví na sladkokyselo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Když se masíčko orestujeme, úplně lehce ho podlijeme, přikryjeme poklicí a dusíme do poloměkka. Osolíme, opepříme a okmínujeme.

    Vepřové dušené se smetanovou mrkví na sladkokyselo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    No a jdeme na mrkev. Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka. Jeden citron oloupeme a nakrájíme na plátky. Silnější, později je budeme vyhazovat tak aby se nám netrhaly.

    Vepřové dušené se smetanovou mrkví na sladkokyselo (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do kastrolku přendáme mrkev, citron a cukr, zalijeme vodou a dáme vařit. Když se zavaří, stáhneme plamen a dusíme také do poloměkka.

    Vepřové dušené se smetanovou mrkví na sladkokyselo (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Mezitím si rozšleháme ve smetaně lžíci mouky a po rozšlehání přidáme zakysanou smetanu a společně rozšleháme.

    Vepřové dušené se smetanovou mrkví na sladkokyselo (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Rozšlehané smetany si necháme pěkně odstát, aby nebyly smetany studené a nesrazilo se nám to až přidáme k masu a mrkvi.

    Vepřové dušené se smetanovou mrkví na sladkokyselo (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Když máme vše poloměkké, přendáme děrovanou naběračkou a nebo ocedíme mrkev, ale vodu si necháme.

    Vepřové dušené se smetanovou mrkví na sladkokyselo (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Přidáme k masu a společně dodusíme do měkka a postupně přidáváme sladkokyselou vodu z mrkve.

    Vepřové dušené se smetanovou mrkví na sladkokyselo (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    No a vše máme už skoro vše měkké, zvýšíme teplotu k varu aby se to moc neochlazovalo a přiléváme smetanu a stále mícháme.

    Vepřové dušené se smetanovou mrkví na sladkokyselo (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Stáhneme plamen nebo teplotu, a ještě chvíli provaříme, případně dosolíme nebo dopepříme a můžeme podle potřeby dosladit, nebo přidat trochu citronové šťávy. U nás je to sladkokyselé a ještě s trochou chuti pepře. No lépe asi chuť nepopíši. A máme hotovo a navrch pro zjemnění a také trochu pro parádu přidáme oříšek másla. Promícháme a jdeme jíst.

    Vepřové dušené se smetanovou mrkví na sladkokyselo (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Jo a necháme to máslo jen tak svobodně rozplynout.

    Vepřové dušené se smetanovou mrkví na sladkokyselo (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

denyany
Zmôžem sa len na Mňam!. Presne na niečo takéto mám už dlhšie chuť. Ale len sa obliznem pri tej krásnej fotke, lebo moje deti tepelne uprevenú mrkvu nejedia(len surovú) a pre seba variť nebudem.
sracz
Už pri zbežnom pohľade na zoznam ingrediencií, by si si, priateľ náš od „... skleničky té skleněné, skleněné ...“, @klukodvody šplhol ako u mojej dcérky Bábiky, tak aj u Márii-Constance, alias mojej to krajšej 1/2. Aj toto 5* jedlo pripravuješ v ich style, či slohu. Jed v ňom viac mäsa ako mrkvy. Možno sa budeš čudovať, ale aj ja mám veľmi rád jedlá pripravené na tzv. poľský efekt (sladké od množstva mrkvy) a určite aj toto by som jedol s „velikó žečkó“! Pozdravujeme Vás a všetkých okolo Teba a držíme P, P & P!
haji
@Klukodvody zase jedna stará dobrá klasika, pro mě bezkonkurenční, moc děkuji! Recept ukládám, přijde na něj brzy!
Pozdravení tobě i paní!!
1x thomas
monty469
Milý @Klukodvody , veruže to stojí za reč a nie len to. Tento recept stojí jednoznačne za uloženie do k.k a samozrejme aj uvarenie. Vďaka, že si sa oň s nami podelil. Chválim fotopostup, ako vždy perfektný . Pozdravujem oboch a prajem pekný večer :-)
radost
zaujal ma citron..nedal horkosť jedlu..??určite urobím..všetko dodržím..ako prílohu hádam halušky..želám pokojné dni s radosťou z nového života..:-)
mariadra
To musí byť výborné, dávam 5* a ukladám do KK. Mne to pripomína bratislavské bravčové pliecko, ktoré zbožňujem. Rozdiel je len v tom, že bratislavské pliecko sa dusí vcelku a do omáčky ide ešte naviac paradajkový pretlak, hrášok a sterilizovaná uhorka. Ale aj toto musí byť mňam, a veľmi pekne to aj vyzerá na fotke. Vďaka za recept!
klukodvody
@Radost no o tom citronu. Nevím proč, ale vždycky dávám citron oloupaný
a ta kůra ve spojení s cukrem tu hořkost ztratí. I když používám nestrouhanou kůru, alespoň trochu ji promnu s cukrem. A tady jsem vše ocukroval a to k tomu stačí. Tohle mně naučil jeden Řek. Nevím kde k tomu přišel a ani jsem se neptal hlavně že to funguje.
klukodvody
Tak začnu znova. Když jsem Vám všem jmenovitě odpověděl, tak jsem si klikl vedle a všechno jsem si smazal. Tak to vezmu jinak a třeba to nesmažu.
Mám radost, že Vám vracím vzpomínky na klasiku a třeba i jinak upravenou. Docela jsem pospíchal, protože jsem slíbil že to dneska přidám. Mám ještě jednu radost a to, že si vždycky popřejeme ,pozdravíme se myslím, že nám tu vespolek vůbec není zle. Tak Vám všem přejeme krásný večer a moc Vás zdravíme.
terinka55
Parádne si uvaril. Takto som to ešte naozaj nejedla. Palec hore, KK a 5***** s veľkou pochvalou! Ďakujem, toto jedlo určite v najbližšom čase uvarím.
babkamt
Varievam niečo podobné, je to chutné jedlo, ktoré som už dlhšie nerobila. Príde na rad ešte tento týždeň. Vďaka za pripomenutie.
mesiar50
Tvoje jedlo vyzerá výborne a gustiózne.
☆ ☆ ☆ ☆ ☆
kukulienka71
Bravčové s mrkvou v smotanovej omáčke je pre mňa ako stvorené, robievam podobne, ale kvôli citrónovému grifu si ukladám. Tuším, že tam bude znateľne lepšia chuť takto. Vďaka, že si sa podelil:-)
klukodvody
Děkuji všem a budu rád když vyzkoušíte a snažím se vždy podělit o něco co není běžné. Prostě to ti staří kuchaři měli v malíčku ale jen se o to neradi dělili. Ale já se podělím rád, aby to nezmizelo úplně.
marienka44
@Klukodvody (20.4.2016 21:58)

Vyzerá to dobre, škoda, že moja mladšia dcéra odmieta všetko jedlo, kde je smotana a lebo mlieko.
Zbadala som, že okrem ošúpaného citróna si pridal aj kôrku z citróna. Preto treba citrón pred ošúpaním dôkladne umyť. Páči sa mi ten trik so smotanou: musí stáním získať izbovú teplotu, inak sa zrazí. Niekedy sa to robí aj tak, že do smotany sa pridá šťava z masa, aby sa vyrovnali teploty. Už som uložila recept medzi VIP recepty. Neviem, ako sa pridávajú hviezdičky, dala by som maximum.
aroooo
Dnes zrealizované, vynikajúca chuť citróna v omáčke, príloha cestoviny vrtule, na 2-3 dni pokoj s varením.... 5*, kk
pavelnemecko
Ahok kluku.Myslím to úprimne.Skutočne,jeden recept ako bič.Zásadne to musím vyskúšať.Citrón je neuveriteľne dobrý materiál.Dnes som robil vyprážané rezne s ryžou a omáčkou.Do omáčky som pridal citrónovú šťavu.Super chuť.Tvoj recept je už uložený.
Vďaka Pavel.Máš to za päť.
cervus2711
Ach tak teraz slintám :))) Vyzerá to TOP perfektne !!!! veru idem písať zoznam a spravím aj ja niečo takéto FAJNOTNE-MŇAMKOVÉ ! :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia