Pudingový zákusok
Pudingový zákusok

Veľkonočné rezy fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 16. februára 2025
Veľkonočné rezy (fotorecept)
Foto: olinecka

Niečo pre milovníkov dobrôt, rezy vhodné na sviatky, oslavy, posedenie...

33
porcií
100 minút
príprava
25+12-15 minút
na 190 °C

Suroviny

Tmavé cesto:
6 ks
120 g
0,5 dl
100 g
1 bal.
3 PL
Na potretie tmavého korpusu:
podľa potreby
Svetlé cesto:
4 ks
80 g
0,5 dl
90 g
1/2 bal.
Na potretie svetlého korpusu:
250 ml (alebo džús)
Krém:
500 ml
2 bal.
1 ČL
5 PL
250 g čerstvé zmäknuté
Čokoládová poleva:
100 ml (33 %)
150 g (alebo horká na varenie)




Postup

  1. 1

    Suroviny na krém.

    Veľkonočné rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Suroviny na tmavé cesto.

    Veľkonočné rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Suroviny na svetlé cesto.

    Veľkonočné rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Najprv si uvaríme hustý puding na krém. V troche mlieka rozmiešame pudingový prášok, zbytok mlieka s cukrom, vanilkovou pastou dáme variť a po zovretí vlejeme rozmiešaný pudingový prášok. Uvaríme hustý puding, ktorý prelejeme do sklenenej misy, zakryjeme fóliou na potraviny a necháme úplne vychladnúť. Zmäknuté maslo pokrájame na menšie kúsky.

    Veľkonočné rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tmavé cesto: Bielky vyšľaháme do peny, postupne pridávame cukor a šľaháme na vysokých otáčkach mixéra pokiaľ sa cukor nerozpustí. Vyšľaháme hustý lesklý sneh, do ktorého postupne po jednom zašľaháme žĺtky a olej. Múku, prášok do pečiva a kakao preosejeme do vaječného základu a zľahka varechou vmiešame.

    Veľkonočné rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Plech 25x35 cm vyložíme papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme pripravené cesto, ktoré pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov 25 minút.

    Veľkonočné rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po upečení tmavý korpus necháme vychladnúť. Rovnakým postupom upečieme svetlý korpus bez kakaa, ktorý pečieme na 190 stupňov 12-15 minút.

    Veľkonočné rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vychladnutý puding mixérom prešľaháme, pridávame zmäknuté maslo pokrájané na malé kúsky.

    Veľkonočné rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Tmavý korpus prekrojíme na polovice, odstránime papier na pečenie. Spodnú časť korpusu potrieme jahodovým džemom.

    Veľkonočné rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Nanesieme polovicu krému, uhladíme.

    Veľkonočné rezy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na krém položíme svetlý korpus, ktorý potrieme jahodovým sirupom alebo džúsom (na potretie som použila mašľovačku). Potrieme zvyškom krému a navrch položíme druhú časť tmavého korpusu. Zľahka pritlačíme a dáme do chladničky stuhnúť.

    Veľkonočné rezy (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Suroviny na polevu. Smotanu ohrejeme do horúca (nevaríme) stiahneme z plameňa a vsypeme nasekanú čokoládu. Miešame pokiaľ sa čokoláda nerozpustí.

    Veľkonočné rezy (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Boky korpusu upravíme, vrch polejeme čokoládovou polevou a zákusok dáme do chladničky stuhnúť. Po stuhnutí nakrájame rezy. Dobrú chuť.

    Veľkonočné rezy (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

kubka56
Vyzerá veľmi pekne a chutiť bude úžasne- tie ovocné vrstvy s vanilkovým krémom to istia😋. Dobrá voľba polevy uľahčí krájanie. Super zákusok👏
olinecka
@kubka56 (17.2.2025 07:16)

Ďakujem za príjemný komentár,ktorý potešil . Ďakujem za nahliadnutie receptu a čas prečítať...