Pudingový zákusok

Veľkonočné rezy (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Niečo pre milovníkov dobrôt, rezy vhodné na sviatky, oslavy, posedenie...

33
porcií
100 minút
príprava
25+12-15 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na krém.
  2. Suroviny na tmavé cesto.
  3. Suroviny na svetlé cesto.
  4. Najprv si uvaríme hustý puding na krém. V troche mlieka rozmiešame pudingový prášok, zbytok mlieka s cukrom, vanilkovou pastou dáme variť a po zovretí vlejeme rozmiešaný pudingový prášok. Uvaríme hustý puding, ktorý prelejeme do sklenenej misy, zakryjeme fóliou na potraviny a necháme úplne vychladnúť. Zmäknuté maslo pokrájame na menšie kúsky.
  5. Tmavé cesto: Bielky vyšľaháme do peny, postupne pridávame cukor a šľaháme na vysokých otáčkach mixéra pokiaľ sa cukor nerozpustí. Vyšľaháme hustý lesklý sneh, do ktorého postupne po jednom zašľaháme žĺtky a olej. Múku, prášok do pečiva a kakao preosejeme do vaječného základu a zľahka varechou vmiešame.
  6. Plech 25x35 cm vyložíme papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme pripravené cesto, ktoré pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov 25 minút.
  7. Po upečení tmavý korpus necháme vychladnúť. Rovnakým postupom upečieme svetlý korpus bez kakaa, ktorý pečieme na 190 stupňov 12-15 minút.
  8. Vychladnutý puding mixérom prešľaháme, pridávame zmäknuté maslo pokrájané na malé kúsky.
  9. Tmavý korpus prekrojíme na polovice, odstránime papier na pečenie. Spodnú časť korpusu potrieme jahodovým džemom.
  10. Nanesieme polovicu krému, uhladíme.
  11. Na krém položíme svetlý korpus, ktorý potrieme jahodovým sirupom alebo džúsom (na potretie som použila mašľovačku). Potrieme zvyškom krému a navrch položíme druhú časť tmavého korpusu. Zľahka pritlačíme a dáme do chladničky stuhnúť.
  12. Suroviny na polevu. Smotanu ohrejeme do horúca (nevaríme) stiahneme z plameňa a vsypeme nasekanú čokoládu. Miešame pokiaľ sa čokoláda nerozpustí.
  13. Boky korpusu upravíme, vrch polejeme čokoládovou polevou a zákusok dáme do chladničky stuhnúť. Po stuhnutí nakrájame rezy. Dobrú chuť.