Pudingový zákusok
Veľkonočné rezy (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Niečo pre milovníkov dobrôt, rezy vhodné na sviatky, oslavy, posedenie...
33 porcií |
100 minút príprava |
25+12-15 minút na 190 °C |
Postup
- Suroviny na krém.
- Suroviny na tmavé cesto.
- Suroviny na svetlé cesto.
- Najprv si uvaríme hustý puding na krém. V troche mlieka rozmiešame pudingový prášok, zbytok mlieka s cukrom, vanilkovou pastou dáme variť a po zovretí vlejeme rozmiešaný pudingový prášok. Uvaríme hustý puding, ktorý prelejeme do sklenenej misy, zakryjeme fóliou na potraviny a necháme úplne vychladnúť. Zmäknuté maslo pokrájame na menšie kúsky.
- Tmavé cesto: Bielky vyšľaháme do peny, postupne pridávame cukor a šľaháme na vysokých otáčkach mixéra pokiaľ sa cukor nerozpustí. Vyšľaháme hustý lesklý sneh, do ktorého postupne po jednom zašľaháme žĺtky a olej. Múku, prášok do pečiva a kakao preosejeme do vaječného základu a zľahka varechou vmiešame.
- Plech 25x35 cm vyložíme papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme pripravené cesto, ktoré pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov 25 minút.
- Po upečení tmavý korpus necháme
vychladnúť. Rovnakým postupom upečieme svetlý korpus bez kakaa, ktorý pečieme na 190 stupňov 12-15 minút.
- Vychladnutý puding mixérom prešľaháme, pridávame zmäknuté maslo pokrájané na malé kúsky.
- Tmavý korpus prekrojíme na polovice, odstránime papier na pečenie. Spodnú časť korpusu potrieme jahodovým džemom.
- Nanesieme polovicu krému, uhladíme.
- Na krém položíme svetlý korpus, ktorý potrieme jahodovým sirupom alebo džúsom (na
potretie som použila mašľovačku). Potrieme zvyškom krému a navrch položíme druhú časť tmavého korpusu. Zľahka pritlačíme a dáme do
chladničky stuhnúť.
- Suroviny na polevu. Smotanu ohrejeme do horúca (nevaríme) stiahneme z plameňa a vsypeme nasekanú
čokoládu. Miešame pokiaľ sa čokoláda
nerozpustí.
- Boky korpusu upravíme, vrch polejeme čokoládovou polevou a zákusok dáme do chladničky stuhnúť. Po stuhnutí nakrájame rezy. Dobrú chuť.