Valeriánový šalát s údeným mäsom, cviklou a smotanovým chrenom
šéfkuchár reštaurácie Towers Steak & Salad v Bratislave, 3. júla 2018
Foto: Pravda-Ľuboš Pilc
porcie
príprava
Postup
-
1
Pred prípravou mäso opláchneme a osušíme. Vložíme do pekáča, pridáme na polmesiačiky nakrájanú cibuľu, strúčiky cesnaku, nové korenie a bobkový list. Podlejeme vodou a v zakrytom pekáči pečieme pri 150 °C aspoň 1,5 hodiny.
- 2
Umyjeme cviklu, pripravíme alobal 30 x 30 cm, položíme naň cviklu, osolíme, okoreníme, pridáme tymian a olivový olej. Zabalíme a pečieme asi hodinu, potom odokryjeme a natrieme dulovým džemom, pečieme ďalších 15 minút pri 170 °C, aby džem skaramelizoval. Vyberieme na tanier. Výpek použijeme ako dresing, ak treba, tak ho zredukujeme.
- 3
Cviklu skontrolujeme kuchynskou ihlou. Valeriánu opláchneme pod tečúcou vodou a osušíme v odstredivke. Kyslú smotanu necháme cez noc odkvapkať na sitku. Do odkvapkanej smotany pridáme čerstvo nastrúhaný chren, soľ a korenie. Premiešame a dáme do chladničky vychladiť. Pred podávaním pridáme med a iba zľahka premiešame. Do veľkej misky dáme šalát, nakrájané jablká, výpek a bobkový list. Zľahka premiešame a pridáme na plátky nakrájanú cviklu a kúsky údeného stehna. Podávame s medovo–smotanovým chrenom.
Tiež mäsom:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu