Vafle s rebarborovo-jahodovým kompótom

Jardo Žídek
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 27. júla 2021
Vafle s rebarborovo-jahodovým kompótom
Foto: Nebíčko v papuľke

Suroviny

Cesto:
4 ks
100 g
350 ml
150 g
1 ks
250 g
1 ČL
Kompót:
2-3 PL
z 1 citróna
 čerstvá
Krém z bielkov:
2 ks
 (rovnaká váha ako bielkov, asi 2 PL)
2 PL




Postup

  1. 1

    Cesto: Bielky oddelíme od žĺtkov. K žĺtkom pridáme cukor a vyšľaháme dohladka, potom pridáme mlieko a šľaháme ďalej. Do tejto zmesi preosejeme múku s kypriacim práškom a rozšľaháme ju. Cesto musí byť úplne hladké.

  2. 2

    V kastróliku necháme roztopiť maslo so semienkami vanilky, (pridáme aj celý struk, ale ten potom vyberieme), prilejeme do cesta a rozmiešame. Bielky vyšľaháme na sneh a primiešame (ručne!) do cesta. Potom cesto necháme aspoň 20 minút odpočinúť v chladničke.

  3. 3

    Naberačkou naplníme formu vo vafľovači, pečieme asi 6–7 minút. Necháme chvíľočku stvrdnúť na vzduchu, posypeme práškovým cukrom.

  4. 4

    Kompót: Z rebarbory olúpeme vrchnú šupku a dužinu nakrájame na kocky. Väčšie kusy jahôd nakrájame na štvrtiny a menšie na polovicu. Do kastrólika dáme med, pridáme rebarboru, nastrúhanú citrónovú kôru a vanilkový struk (z masla). Keď rebarbora trochu zmäkne, pridáme jahody. Oheň vypneme, pridáme lístky mäty, premiešame a necháme dôjsť.

  5. 5

    Krém z bielkov: Cukor nasypeme do kastrólika, prilejeme vodu a cukor necháme na miernom ohni rozpustiť. Bielky dáme do bombičkovej fľaše na výrobu šľahačky. Pridáme k nim rozpustený cukor, použijeme dve bombičky a krém je hotový.

Diskusia k receptu