Vafle s rebarborovo-jahodovým kompótom
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 27. júla 2021
Foto: Nebíčko v papuľke
Suroviny
Cesto: | |
4 ks |
|
100 g |
|
350 ml |
|
150 g |
|
1 ks |
|
250 g |
|
1 ČL |
|
Kompót: | |
|
|
|
|
2-3 PL |
|
z 1 citróna |
|
čerstvá |
|
Krém z bielkov: | |
2 ks |
|
(rovnaká váha ako bielkov, asi 2 PL) |
|
2 PL |
|
Postup
-
1
Cesto: Bielky oddelíme od žĺtkov. K žĺtkom pridáme cukor a vyšľaháme dohladka, potom pridáme mlieko a šľaháme ďalej. Do tejto zmesi preosejeme múku s kypriacim práškom a rozšľaháme ju. Cesto musí byť úplne hladké.
- 2
V kastróliku necháme roztopiť maslo so semienkami vanilky, (pridáme aj celý struk, ale ten potom vyberieme), prilejeme do cesta a rozmiešame. Bielky vyšľaháme na sneh a primiešame (ručne!) do cesta. Potom cesto necháme aspoň 20 minút odpočinúť v chladničke.
- 3
Naberačkou naplníme formu vo vafľovači, pečieme asi 6–7 minút. Necháme chvíľočku stvrdnúť na vzduchu, posypeme práškovým cukrom.
- 4
Kompót: Z rebarbory olúpeme vrchnú šupku a dužinu nakrájame na kocky. Väčšie kusy jahôd nakrájame na štvrtiny a menšie na polovicu. Do kastrólika dáme med, pridáme rebarboru, nastrúhanú citrónovú kôru a vanilkový struk (z masla). Keď rebarbora trochu zmäkne, pridáme jahody. Oheň vypneme, pridáme lístky mäty, premiešame a necháme dôjsť.
- 5
Krém z bielkov: Cukor nasypeme do kastrólika, prilejeme vodu a cukor necháme na miernom ohni rozpustiť. Bielky dáme do bombičkovej fľaše na výrobu šľahačky. Pridáme k nim rozpustený cukor, použijeme dve bombičky a krém je hotový.
Tiež vafle:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu