Vafle
Vafle s rebarborovo-jahodovým kompótom
Autor receptu: redakcia
Postup- Cesto: Bielky oddelíme od žĺtkov.
K žĺtkom pridáme cukor a vyšľaháme dohladka, potom pridáme
mlieko a šľaháme ďalej. Do tejto
zmesi preosejeme múku s kypriacim práškom a rozšľaháme ju. Cesto musí byť úplne
hladké.
- V kastróliku necháme roztopiť maslo so semienkami
vanilky, (pridáme aj celý struk,
ale ten potom vyberieme), prilejeme do cesta a rozmiešame.
Bielky vyšľaháme na sneh a primiešame (ručne!) do cesta.
Potom cesto necháme aspoň
20 minút odpočinúť v chladničke.
- Naberačkou naplníme formu vo vafľovači, pečieme asi
6–7 minút. Necháme chvíľočku
stvrdnúť na vzduchu, posypeme
práškovým cukrom.
- Kompót: Z rebarbory olúpeme vrchnú
šupku a dužinu nakrájame na
kocky. Väčšie kusy jahôd
nakrájame na štvrtiny a menšie
na polovicu. Do kastrólika
dáme med, pridáme rebarboru, nastrúhanú citrónovú kôru a vanilkový struk (z masla). Keď
rebarbora trochu zmäkne, pridáme jahody. Oheň vypneme,
pridáme lístky mäty, premiešame a necháme dôjsť.
- Krém z bielkov: Cukor nasypeme do kastrólika, prilejeme vodu a cukor necháme na miernom ohni rozpustiť. Bielky dáme do bombičkovej
fľaše na výrobu šľahačky. Pridáme k nim rozpustený cukor,
použijeme dve bombičky a krém je hotový.
|