Vafle

Vafle s rebarborovo-jahodovým kompótom

Autor receptu: redakcia

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Bielky oddelíme od žĺtkov. K žĺtkom pridáme cukor a vyšľaháme dohladka, potom pridáme mlieko a šľaháme ďalej. Do tejto zmesi preosejeme múku s kypriacim práškom a rozšľaháme ju. Cesto musí byť úplne hladké.
  2. V kastróliku necháme roztopiť maslo so semienkami vanilky, (pridáme aj celý struk, ale ten potom vyberieme), prilejeme do cesta a rozmiešame. Bielky vyšľaháme na sneh a primiešame (ručne!) do cesta. Potom cesto necháme aspoň 20 minút odpočinúť v chladničke.
  3. Naberačkou naplníme formu vo vafľovači, pečieme asi 6–7 minút. Necháme chvíľočku stvrdnúť na vzduchu, posypeme práškovým cukrom.
  4. Kompót: Z rebarbory olúpeme vrchnú šupku a dužinu nakrájame na kocky. Väčšie kusy jahôd nakrájame na štvrtiny a menšie na polovicu. Do kastrólika dáme med, pridáme rebarboru, nastrúhanú citrónovú kôru a vanilkový struk (z masla). Keď rebarbora trochu zmäkne, pridáme jahody. Oheň vypneme, pridáme lístky mäty, premiešame a necháme dôjsť.
  5. Krém z bielkov: Cukor nasypeme do kastrólika, prilejeme vodu a cukor necháme na miernom ohni rozpustiť. Bielky dáme do bombičkovej fľaše na výrobu šľahačky. Pridáme k nim rozpustený cukor, použijeme dve bombičky a krém je hotový.