Zapekané mäso
Zapekané mäso

Úžasné voňavé zapekané mäso

siuuu - fotkasiuuu, 4. októbra 2019
Úžasné voňavé zapekané mäso
Foto: siuuu

Tomutu receptu patrí čestné miesto v mojej zbierke - mám ho strašne dlho, hádam to bude už aj 25 rokov, ale stále si drží Zobraziť celý popisTomutu receptu patrí čestné miesto v mojej zbierke - mám ho strašne dlho, hádam to bude už aj 25 rokov, ale stále si drží miesto v mojej osobnej TOP 10 receptov. Mám ho z nejakého vtedajšieho časopisu, kde ho ak si dobre pamätám prezentovala speváčka Marcela Laiferová. Oproti originálu som zmenila druh mäsa a použitých byliniek.

4
porcie
15 minút
príprava
40-45 minút
na 180-190 °C

Suroviny

4 plátky (krkovička, karé alebo kuracie prsia)
200-250 g
100-150 g
1 PL (podľa chuti)
 (na obalenie)
1 ČL
3-4 PL
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Kyslú smotanu zmiešame so sušenými bylinkami - množstvo si každý dá podľa seba, ale neodporúčam príliš šetriť, práve tie bylinky dodajú chuť a vôňu. Moja obľúbená kombinácia je oregano, tymian a zmes na pizzu.

    Úžasné voňavé zapekané mäso  - obrázok 1
  2. 2

    Bravčové mäso jemne naklepeme (originál by malo byť karé, ale mne sa viac osvedčila pekná krkovička, ktorá je krehkejšia - karé je vo výsledku veľmi suché). Mäso osolíme, okoreníme a obalíme v múke, do ktorej sme pridali mletú sladkú papriku.

    Úžasné voňavé zapekané mäso  - obrázok 2
  3. 3

    Sprudka opečieme na rozpálenej panvici na oleji. Preložíme na pekáč, potretý trochou oleja alebo vyložený papierom na pečenie. Bohato posypeme strúhaným údeným syrom a potrieme smotanovo-bylinkovou zmesou tak, aby bolo celé mäso pokryté.

    Úžasné voňavé zapekané mäso  - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme v rúre vyhriatej na 180-190 °C cca 40-45 minút, pokiaľ nie je vrch do ružova upečený. Ako príloha sa mi najviac osvedčila zemiaková kaša, ale kľudne aj iná podľa chuti - pasovala k nemu aj ryža. Skúšala som aj s kuracími prsiami (ak použijete prsia, treba piecť kratšie, aby neboli vysušené, tak 25 -35 minút, podľa hrúbky mäsa) a v diétnejšej verzii (jogurt namiesto smotany) - a vždy to bolo výborné. Fakt úžasná kombinácia.

    Úžasné voňavé zapekané mäso  - obrázok 4

Diskusia k receptu

farbuska
Jednoduché a pritom veľmi príťažlivé. Bude na programe. Vďaka za recept s prianím pekného jesenného víkendu.
používateľ nemá avatar
123
123
no, super, už viem, čo bude na nedeľu...
1x siuuu
haji
Pěkný recept a vidím to tak, že se mi brzy bude moc hodit a vyzkouším, s br. kaší. Málem jsem recept přehlédla, to by mě mrzelo. Úvodní foto je super!
motyka
Urobím aj ja - zajtra. Vyzerá to pekne a podľa surovín určite je aj fajnové.
2x haji a siuuu
motyka
Siuu - chutilo veľmi. Všetci chválili a budeme to robiť častejšie. Len to má jednú "chybu" - každý chcel ešte aspoň 1/2 mäska pridať. Vďaka za výborný receptík.
2x siuuu a haji
mijaita
@Siuuu ty mas hezke recepty. Tenhle se mi take libi a taky uvarim. Hlavne je to maso a ne buchta :-)
1x siuuu
kvakac
Vyzerá to moc dobré. Robím podobné s mletým hydinovým mäsom. Mám otázku netreba tu smotanu premiešať s vajcom? Drží to spolu dobre na tom mäse?
1x siuuu
siuuu
@mijaita (7.10.2019 15:39)

Ďakujem ... snažím sa, aj ja som mäsová a tento recept je chuťovo úžasný.
siuuu
@kvakac (7.10.2019 17:39)

Ďakujem ... netreba miešať, treba hustú smotanu a ona sa spojí s tým syrom pod ňou a vytvorí takú voňavú syrovo-bylinkovú akoby krustu, ale nie tvrdú - takú polotuhú, ten syr to stuží.
1x kvakac
siuuu
@kvakac (7.10.2019 17:39)

Ono časť tej bylinkovej smotany samozrejme stečie, ale zasa je z toho výborná hustá omáčko-šťava k prílohe.
1x kvakac
haji
Dnes jsem dělala oběd podle tebe, milá @siuuu , masíčko jako dortík - měla jsem krkovičku, do smetany jsem dala sušený medvědí česnek, tymián a libeček. Podávala jsem s pečenými brambůrky. Výborný oběd, sklidila jsem od kámošky pochvalu - moc nám chutnalo! Díky za receptík!
1x siuuu
siuuu
@haji (20.10.2019 16:23)

Milalá Haji, som veľmi rada, že ste si pochutili.
1x haji
kucharka
Tak musím pochváliť tento recept.
Dnes sme mali na obed, s hranolkami ( na želanie detí ).
Ja som dala do smotany aj lyžicu majonézy a potom som dala pekáč do rúry iba na 10-20min pod gril. Pochúťka veliká....
Ďakujem za recept a ospravedlňujem sa, že som v tom ochvate zabudla aj odfotiť :-))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia