Úžasné voňavé zapekané mäso
Foto: siuuu
Tomutu receptu patrí čestné miesto v mojej zbierke - mám ho strašne dlho, hádam to bude už aj 25 rokov, ale stále si drží Zobraziť celý popisTomutu receptu patrí čestné miesto v mojej zbierke - mám ho strašne dlho, hádam to bude už aj 25 rokov, ale stále si drží miesto v mojej osobnej TOP 10 receptov. Mám ho z nejakého vtedajšieho časopisu, kde ho ak si dobre pamätám prezentovala speváčka Marcela Laiferová. Oproti originálu som zmenila druh mäsa a použitých byliniek.
porcie
príprava
na 180-190 °C
Suroviny
4 plátky (krkovička, karé alebo kuracie prsia) |
|
200-250 g |
|
100-150 g |
|
1 PL (podľa chuti) |
|
(na obalenie) |
|
1 ČL |
|
3-4 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Kyslú smotanu zmiešame so sušenými bylinkami - množstvo si každý dá podľa seba, ale neodporúčam príliš šetriť, práve tie bylinky dodajú chuť a vôňu. Moja obľúbená kombinácia je oregano, tymian a zmes na pizzu.
-
2
Bravčové mäso jemne naklepeme (originál by malo byť karé, ale mne sa viac osvedčila pekná krkovička, ktorá je krehkejšia - karé je vo výsledku veľmi suché). Mäso osolíme, okoreníme a obalíme v múke, do ktorej sme pridali mletú sladkú papriku.
-
3
Sprudka opečieme na rozpálenej panvici na oleji. Preložíme na pekáč, potretý trochou oleja alebo vyložený papierom na pečenie. Bohato posypeme strúhaným údeným syrom a potrieme smotanovo-bylinkovou zmesou tak, aby bolo celé mäso pokryté.
-
4
Pečieme v rúre vyhriatej na 180-190 °C cca 40-45 minút, pokiaľ nie je vrch do ružova upečený. Ako príloha sa mi najviac osvedčila zemiaková kaša, ale kľudne aj iná podľa chuti - pasovala k nemu aj ryža. Skúšala som aj s kuracími prsiami (ak použijete prsia, treba piecť kratšie, aby neboli vysušené, tak 25 -35 minút, podľa hrúbky mäsa) a v diétnejšej verzii (jogurt namiesto smotany) - a vždy to bolo výborné. Fakt úžasná kombinácia.
Dúfam, že chutilo, teda ak si ho pripravovala.
Ďakujem ... snažím sa, aj ja som mäsová a tento recept je chuťovo úžasný.
Ďakujem ... netreba miešať, treba hustú smotanu a ona sa spojí s tým syrom pod ňou a vytvorí takú voňavú syrovo-bylinkovú akoby krustu, ale nie tvrdú - takú polotuhú, ten syr to stuží.
Ono časť tej bylinkovej smotany samozrejme stečie, ale zasa je z toho výborná hustá omáčko-šťava k prílohe.
Tak to ma veľmi teší, že chutilo.
Milalá Haji, som veľmi rada, že ste si pochutili.
Dnes sme mali na obed, s hranolkami ( na želanie detí ).
Ja som dala do smotany aj lyžicu majonézy a potom som dala pekáč do rúry iba na 10-20min pod gril. Pochúťka veliká....
Ďakujem za recept a ospravedlňujem sa, že som v tom ochvate zabudla aj odfotiť :-))