Zapekané mäso

Úžasné voňavé zapekané mäso

Autor receptu: siuuu

Tomutu receptu patrí čestné miesto v mojej zbierke - mám ho strašne dlho, hádam to bude už aj 25 rokov, ale stále si drží miesto v mojej osobnej TOP 10 receptov.* Mám ho z nejakého vtedajšieho časopisu, kde ho ak si dobre pamätám prezentovala speváčka Marcela Laiferová. Oproti originálu som zmenila druh mäsa a použitých byliniek.

4
porcie
15 minút
príprava
40-45 minút
na 180-190 °C

Suroviny

Postup

  1. Kyslú smotanu zmiešame so sušenými bylinkami - množstvo si každý dá podľa seba, ale neodporúčam príliš šetriť, práve tie bylinky dodajú chuť a vôňu. Moja obľúbená kombinácia je oregano, tymian a zmes na pizzu.
  2. Bravčové mäso jemne naklepeme (originál by malo byť karé, ale mne sa viac osvedčila pekná krkovička, ktorá je krehkejšia - karé je vo výsledku veľmi suché). Mäso osolíme, okoreníme a obalíme v múke, do ktorej sme pridali mletú sladkú papriku.
  3. Sprudka opečieme na rozpálenej panvici na oleji. Preložíme na pekáč, potretý trochou oleja alebo vyložený papierom na pečenie. Bohato posypeme strúhaným údeným syrom a potrieme smotanovo-bylinkovou zmesou tak, aby bolo celé mäso pokryté.
  4. Pečieme v rúre vyhriatej na 180-190 °C cca 40-45 minút, pokiaľ nie je vrch do ružova upečený. Ako príloha sa mi najviac osvedčila zemiaková kaša, ale kľudne aj iná podľa chuti - pasovala k nemu aj ryža. Skúšala som aj s kuracími prsiami (ak použijete prsia, treba piecť kratšie, aby neboli vysušené, tak 25 -35 minút, podľa hrúbky mäsa) a v diétnejšej verzii (jogurt namiesto smotany) - a vždy to bolo výborné. Fakt úžasná kombinácia.