Zapekané mäso
Úžasné voňavé zapekané mäso
Autor receptu: siuuu
Tomutu receptu patrí čestné miesto v mojej zbierke - mám ho strašne dlho, hádam to bude už aj 25 rokov, ale stále si drží
miesto v mojej osobnej TOP 10 receptov.* Mám ho z nejakého vtedajšieho časopisu, kde ho ak si dobre pamätám prezentovala
speváčka Marcela Laiferová. Oproti originálu som zmenila druh mäsa a použitých byliniek.
4 porcie |
15 minút príprava |
40-45 minút na 180-190 °C |
Postup
- Kyslú smotanu zmiešame so sušenými bylinkami - množstvo si každý dá podľa seba, ale neodporúčam príliš šetriť, práve tie bylinky dodajú chuť a vôňu. Moja obľúbená kombinácia je oregano, tymian a zmes na pizzu.
- Bravčové mäso jemne naklepeme (originál by malo byť karé, ale mne sa viac osvedčila pekná krkovička, ktorá je krehkejšia - karé je vo výsledku veľmi suché). Mäso osolíme, okoreníme a obalíme v múke, do ktorej sme pridali mletú sladkú papriku.
- Sprudka opečieme na rozpálenej panvici na oleji. Preložíme na pekáč, potretý trochou oleja alebo vyložený papierom na pečenie. Bohato posypeme strúhaným údeným syrom a potrieme smotanovo-bylinkovou zmesou tak, aby bolo celé mäso pokryté.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 180-190 °C cca 40-45 minút, pokiaľ nie je vrch do ružova upečený. Ako príloha sa mi najviac osvedčila zemiaková kaša, ale kľudne aj iná podľa chuti - pasovala k nemu aj ryža. Skúšala som aj s kuracími prsiami (ak použijete prsia, treba piecť kratšie, aby neboli vysušené, tak 25 -35 minút, podľa hrúbky mäsa) a v diétnejšej verzii (jogurt namiesto smotany) - a vždy to bolo výborné. Fakt úžasná kombinácia.