Zapekané mäsové palacinky fotorecept

sisuk - fotkasisuk, 24. februára 2013
Zapekané mäsové palacinky (fotorecept)
Foto: sisuk

Sú sýte, pikantné, so zeleninou....

5
porcií
15 minút
príprava
80-90 minút
na 170-180 °C

Suroviny

asi 900 g
1 ks
 alebo papričky
asi 4 strúčiky
asi 200 ml
asi 3 - 4 PL (na zahustenie)
podľa chuti
Palacinky slané:
asi 5 - 6 dcl
8 PL
štipka




Postup

  1. 1

    Jednu väčšiu cibuľa nakrájam na kocky, mäso taktiež

    Zapekané mäsové palacinky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na rozohriatom oleji osmažím cibuľu, pridám mäso

    Zapekané mäsové palacinky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď mäso zbelie, osolím ho a pridám roztlačený cesnak a koreniny. Nemusí byť zrovna provenskálske korenie, každý si môže dať podľa vlastnej chuti. (U nás to musí byť pikantné...)

    Zapekané mäsové palacinky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Podlejem vodou alebo vývarom a dusíme asi 70-80 minút. Medzitým si pripravíme cesto na palacinky (každý podľa svojich zvyklostí). Ja robím takto: Zmiešam 5,5 dl mlieka s 9 PL hladkej múky a štipkou soli na cestíčko. Nechám postáť asi 15-20 minút.

    Zapekané mäsové palacinky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na začiatok si dám rozohriať 2 ČL oleja na panvicu

    Zapekané mäsové palacinky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vlejem cesto, krúživým pohybom panvice ho rozlejem po celej panvici, nechám stuhnúť, obracačkou palacinku obrátim a opečiem aj z druhej strany. Takto robím palacinky, kým neminiem všetko cestíčko. Vyšlo mi 10 veľkých palaciniek. Pred každým naliatim cesta dávam na panvicu už iba 1 ČL oleja. (Ide to celkom rýchle, len musí byť poriadne rozhorúčená panvica).

    Zapekané mäsové palacinky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď je mäso udusené (po 70 - 80 minútach), povyberám ho do misky, nechám trochu vychladnúť.

    Zapekané mäsové palacinky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Mäso pomeliem

    Zapekané mäsové palacinky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pomleté mäso zmiešam s niekoľkými PL šťavy, v ktorej sa mäso dusilo. Spravím hmotu na natieranie...

    Zapekané mäsové palacinky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Mäsovou plnkou naplním palacinky: Najprv trochu preložím palacinku z ľavej aj pravej strany a potom klasicky zrolujem

    Zapekané mäsové palacinky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Ukladám do zapekacej misy

    Zapekané mäsové palacinky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pripravím si omáčku na zaliatie: Zo smotany a 3 PL hladkej múky si pripravím zátrepku.

    Zapekané mäsové palacinky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Zátrepkou zahustím šťavu z duseného mäsa, chvíľu povarím. Ochutnám, prípadne dosolím. Dnes som pridala aj 4 PL štipľavého domáceho kečupu od svokry (ale nemusí byť).

    Zapekané mäsové palacinky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Touto smotanovou omáčkou zalejem naplnené mäsové palacinky a dám na 15 minút zapiecť.

    Zapekané mäsové palacinky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Nakoniec posypem strúhaným syrom, nechám ešte asi 2 minúty v rúre zapiecť. Po zapečení to vyzerá takto:

    Zapekané mäsové palacinky (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Podávam na liste pekingskej kapusty so zeleninovým šalátom. Takto pripravené palacinky sú veľmi sýte, aj najväčší jedáci majú problém zjesť dve... DOBRÚ CHUŤ!

    Zapekané mäsové palacinky (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

afataga
robievma velmi podobne, pridavam do masa aj huby a pretlak, ale mne sa nechce tie palacinky balit, tak ich len vrstvim striedavo s masom, na vrch davam smotanu a syr bez muky, je to vyborne, skus bez muky, alebo urob besamel, ked uz, ako na musaku
gordonko
dievčence ved toto je ako keby som tri obedy varil naraz ....mam dotaz do palaciniek nešlo žiadné ,,kypridlo,, ????
soda bicarbona, PDP , minerálka ?????
havino
pekne si to nafotila, nespomeniem si teraz , ako sa volajú, palacinky s perkeltom? nech nesplietam, varecháči budú vedieť. Osobne som ich nepiekla,ale v jedálni som si ich dávala, chutilo mi to
sisuk
ďakujem za komentáre
@gordonko nedávam do týchto palaciniek žiadne kypridlo. Ale ak je niekto zvyknutý robiť inak palacinky, môže. Tá príprava je dlhšia, toto jedlo robím len občas, ako odmenu pre deti :-)
@havino moji chalani to volajú "hordobánske" ??? palacinky. Ale neviem, podľa čoho to tak nazvali.... Kedysi dávno som len počula postup prípravy (z rádia? televízie? už si nepamätám). Nikdy som nepátrala po podrobnostiach prípravy...
olinka12
Super inšpirácia ja už roky robím niečo podobné. Ak z nedele zostane varené mäsko zomeliem a dochutím vegetou, nastruhaným syrom, vajíčkom ak je husté tak troškou mlieka vymiešam a naplním slané palacinky a vyprážam v troj obale u nás to voláme falošné ryby neviem prečo :)) ale hlavná vec že chutia
helca103
tiež robím niečo podobné podľa receptu zo života na hortobádi palacinky. Ďakujem za pripomenutie.Chválim tvoj prehľadný fotopostup.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia