Údená slanina alebo mäso fotorecept
Foto: chumacik66
Domáci recept na údenie slaniny, bôčiku, krkovičky alebo iného bravčového mäsa.
Suroviny
5 kg (alebo krkovička, či iné mäso) |
|
100 g |
|
30 g |
|
Nálev na pácovanie: | |
3 l |
|
30 g |
|
20 ks |
|
7 ks |
|
2 PL |
|
5 ks |
|
1 ks |
|
7 strúčikov |
|
Postup
-
1
Bôčik, slaninu, krkovičku alebo iné bravčové mäso nakrájame na úhľadné kusy vhodné na údenie. My krájame cca 1 kg kusy.
-
2
Soľ a rychlosol pomiešame a zmesou dôkladne mäso nasolíme. Votrieme ju do mäsa z každej strany. Uložíme natesno do hrnca alebo inej nádoby, prikryjeme fóliou a pokrievkou, aby sa zamedzilo prístupu vzduchu. Odložíme na 1 týždeň do chladničky.
-
3
Po týždni si z uvedených prísad pripravíme nálev (pác). Vodu s koreninami, nakrájanou cibuľou a cesnakom dáme variť a povaríme cca 5 minút. Potom necháme vychladiť. Nálev si môžeme pripraviť večer pred pácovaním a v priebehu noci nechať vychladiť. Slaninu, mäso vyberieme, skontrolujeme či je v poriadku a v hrnci, či inej nádobe zalievame po vrstvách vychladeným nálevom, tak aby sa dostal do každej medzery a celý povrch bol zaliaty. Ak je potrebné, môžeme aj zaťažiť (napr. plytký tanier a fľaša naplnená vodou). Prikryjeme pokrievkou a dáme všetko opäť do chladničky na 6-7 dní.
-
4
Asi po týždni pácované kusy mäsa vyberieme, necháme odkvapkať a zavesíme na háky.
- 5
Údime 1-2 dni na studenom dyme. Potom zavesíme do studenej vetranej miestnosti dozrieť a vyschnúť aspoň 2-3 týždne. Záleží od nás aké chceme mať údené kúsky vysušené.
- 5
Diskusia k receptu