Údená slanina
Údená slanina

Údená slanina alebo mäso fotorecept

chumacik66 - fotkachumacik66, 13. apríla 2022

Domáci recept na údenie slaniny, bôčiku, krkovičky alebo iného bravčového mäsa.

Suroviny

5 kg (alebo krkovička, či iné mäso)
100 g
30 g
Nálev na pácovanie:
3 l
30 g
20 ks
7 ks
2 PL
5 ks
1 ks
7 strúčikov

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Bôčik, slaninu, krkovičku alebo iné bravčové mäso nakrájame na úhľadné kusy vhodné na údenie. My krájame cca 1 kg kusy.

    Údená slanina alebo mäso (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Soľ a rychlosol pomiešame a zmesou dôkladne mäso nasolíme. Votrieme ju do mäsa z každej strany. Uložíme natesno do hrnca alebo inej nádoby, prikryjeme fóliou a pokrievkou, aby sa zamedzilo prístupu vzduchu. Odložíme na 1 týždeň do chladničky.

    Údená slanina alebo mäso (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po týždni si z uvedených prísad pripravíme nálev (pác). Vodu s koreninami, nakrájanou cibuľou a cesnakom dáme variť a povaríme cca 5 minút. Potom necháme vychladiť. Nálev si môžeme pripraviť večer pred pácovaním a v priebehu noci nechať vychladiť. Slaninu, mäso vyberieme, skontrolujeme či je v poriadku a v hrnci, či inej nádobe zalievame po vrstvách vychladeným nálevom, tak aby sa dostal do každej medzery a celý povrch bol zaliaty. Ak je potrebné, môžeme aj zaťažiť (napr. plytký tanier a fľaša naplnená vodou). Prikryjeme pokrievkou a dáme všetko opäť do chladničky na 6-7 dní.

    Údená slanina alebo mäso (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Asi po týždni pácované kusy mäsa vyberieme, necháme odkvapkať a zavesíme na háky.

  5. 5

    Údime 1-2 dni na studenom dyme. Potom zavesíme do studenej vetranej miestnosti dozrieť a vyschnúť aspoň 2-3 týždne. Záleží od nás aké chceme mať údené kúsky vysušené.

    Údená slanina alebo mäso (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu


Zaujímavé video z archívu TV Varecha