Údená slanina
Údená slanina alebo mäso (fotorecept)
Autor receptu: chumacik66
Domáci recept na údenie slaniny, bôčiku, krkovičky alebo iného
bravčového mäsa.
Postup
- Bôčik, slaninu, krkovičku alebo iné bravčové mäso nakrájame na úhľadné kusy vhodné na údenie. My krájame cca 1 kg kusy.
- Soľ a rychlosol pomiešame a zmesou dôkladne mäso nasolíme. Votrieme ju do mäsa z každej strany.
Uložíme natesno do hrnca alebo inej nádoby, prikryjeme fóliou a pokrievkou, aby sa zamedzilo prístupu vzduchu.
Odložíme na 1 týždeň do chladničky.
- Po týždni si z uvedených prísad pripravíme nálev (pác).
Vodu s koreninami, nakrájanou cibuľou a cesnakom dáme variť a povaríme cca 5 minút. Potom necháme vychladiť. Nálev si môžeme pripraviť večer pred pácovaním a v priebehu noci nechať vychladiť.
Slaninu, mäso vyberieme, skontrolujeme či je v poriadku a v hrnci, či inej nádobe zalievame po vrstvách vychladeným nálevom, tak aby sa dostal do každej medzery a celý povrch bol zaliaty.
Ak je potrebné, môžeme aj zaťažiť (napr. plytký tanier a fľaša naplnená vodou).
Prikryjeme pokrievkou a dáme všetko opäť do chladničky na 6-7 dní.
- Asi po týždni pácované kusy mäsa vyberieme, necháme odkvapkať a zavesíme na háky.
- Údime 1-2 dni na studenom dyme.
Potom zavesíme do studenej vetranej miestnosti dozrieť a vyschnúť aspoň 2-3 týždne.
Záleží od nás aké chceme mať údené kúsky vysušené.