Údená slanina

Údená slanina alebo mäso (fotorecept)

Autor receptu: chumacik66

Domáci recept na údenie slaniny, bôčiku, krkovičky alebo iného bravčového mäsa.

Suroviny

Postup

  1. Bôčik, slaninu, krkovičku alebo iné bravčové mäso nakrájame na úhľadné kusy vhodné na údenie. My krájame cca 1 kg kusy.
  2. Soľ a rychlosol pomiešame a zmesou dôkladne mäso nasolíme. Votrieme ju do mäsa z každej strany. Uložíme natesno do hrnca alebo inej nádoby, prikryjeme fóliou a pokrievkou, aby sa zamedzilo prístupu vzduchu. Odložíme na 1 týždeň do chladničky.
  3. Po týždni si z uvedených prísad pripravíme nálev (pác). Vodu s koreninami, nakrájanou cibuľou a cesnakom dáme variť a povaríme cca 5 minút. Potom necháme vychladiť. Nálev si môžeme pripraviť večer pred pácovaním a v priebehu noci nechať vychladiť. Slaninu, mäso vyberieme, skontrolujeme či je v poriadku a v hrnci, či inej nádobe zalievame po vrstvách vychladeným nálevom, tak aby sa dostal do každej medzery a celý povrch bol zaliaty. Ak je potrebné, môžeme aj zaťažiť (napr. plytký tanier a fľaša naplnená vodou). Prikryjeme pokrievkou a dáme všetko opäť do chladničky na 6-7 dní.
  4. Asi po týždni pácované kusy mäsa vyberieme, necháme odkvapkať a zavesíme na háky.
  5. Údime 1-2 dni na studenom dyme. Potom zavesíme do studenej vetranej miestnosti dozrieť a vyschnúť aspoň 2-3 týždne. Záleží od nás aké chceme mať údené kúsky vysušené.