Domáca údená slanina

rein - fotkarein, 24. januára 2017
Domáca údená slanina
Foto: Rein

Dve sezóny mi trvalo, kým som našiel ten pravý recept a hlavne kým som sa naučil údiť. Nejedna klobáska išla do kontajnera.

50
porcií
90 minút
príprava
700 minút
na 45 °C

Suroviny

10 kg
1 hlavička
10 ks
1 bal
1 bal
0,8 kg
10 guličiek
5 l

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Vychladenú slabinu z chladničky narežeme aj s kožou na 30x10 cm pásy a všetky potrieme polovičkou soli zo všetkých strán. Všetko naukladáme na tesno do plastovej alebo smaltovanej nádoby a vložíme do druhého dňa do chladničky.

  2. 2

    Na druhý deň si uvaríme z korenín, roztlčeného cesnaku, vody a polovičky soli nálev, ktorý necháme vychladnút na 3 stupni tiež v chladničke a po vychladnutí zalejeme slaninu nálevom, tak aby bola slanina ponorená. Dáme tam aj koreniny. Slaninu prekladáme každý druhý deň. Po týždni až 10-tich dňoch môžeme údiť.

  3. 3

    Slaninu vytiahneme, opláchneme, ja ju ešte potriem kmínom z nálevu a necháme vysušiť.

    Domáca údená slanina - obrázok 3
  4. 4

    Medzi časom si vyhrejeme udiareň na 60 stupňov a keď je vyhriata, vložíme do nej slaninu. Túto teplotu udržiavame pol hodiny a potom uberieme na 40 stupňov. Všetko sa dá, len chce to prax. Ja som udiareň prerábal dvakrát.

    Domáca údená slanina - obrázok 4
  5. 5

    Údim 10 až 12 hodín, všetko záleži aj na farbe, aj teplote, ktorá sa dá dosiahnuť len približne. Údim len bukovým drevom, lebo experimentovať sa ešte bojím.

    Domáca údená slanina - obrázok 5

Diskusia k receptu

78 komentárov k receptu
Neboj sa údiť aj na ovocnom dreve,ako je jabloň,slivka a čerešňa.Buk a bukové piliny sú výborné.Ja nemám rada kuskovanú slaninu,je potom veľa okrajkov.
Tečú sliny slaninka krásna aj miesto čokolády lepšia pre mňa. A údiareň síce kombinovaná tvárnice s drevom super. Moji starí rodičia mali drevenú a tie údené dobroty z nej boli úplne iné ako z murovanej, ktorú mali moji rodičia....
@Rein :To je krása,to spieva :-).Prečo som tu pred spaním nakukla? A prvá reakcia bola naprázdno prehltnuté sliny :-)))). Podráždil si chuťové bunky,ale potešil aj oko,nech sa darí .
To je parada. Nepamätam kedy som jedla taku paradnu slaninu. Ved to nie je "adidas" ale ultra adidas. A ta udiaren nema chybu. Si velmi sikovny, klobuk dole
Rein to je v spodnej časti prepážka vodorovne asi do polovicenad spodným
otvorom? Ďakujem.

Neboj sa údiť ovocnym drevom z kôskovin ako to uvádzajú.Mám to vyskúšané a funguje je to.

@Kutala (25.1.2017 07:47)

Ano,je to hrubšia železná platňa a nad druhým radom je zasa z druhej strany, aby dym nešiel priamo hora,aby náhodou,to čo udím nezhorelo.
tak toto mi vyrazilo dych, domaca udena slaninka je moja slabost, milujem ju s dobrym chlebikom a paprikovou pikantnou natierkou od @Kimlo. Ta udiaren ma tiez dostala, jej, teba by som mat doma u mna to mas za 1000 bodikov;)), prajem krasny den
davno si tu nebol, chlape, ja moc udene nemam rada, len klobasu, tak ku slanine sa vyjadrovat nebudem, ale chcem ti napisat, ako udila moja babka, len to bolo davno, tak spomienky su matne, ber to s rezervou, ale ja si to pamatam takto: udiaren vyzerala zhruba ako latrina, ako ten tvoj vrchny diel, ale stala rovno na zemi, vnutri na zemi bol cosi ako velky plech na pecenie a na nom tlelo piliny, hore viseli tie udene veci, v dedine bola pila, tak o piliny nebola nudza, asi boli z rozneho dreva. Udilo sa pomaly a dlho, tak cca 2 tyzdne, mozno aj 3, ci to malo komin, uz fakt neviem, ale fugy medzi latami boli uz dost znacne, tak mozno ani nebolo treba. Ked boli zabijacky, udila pre pol dediny a za to platilo naturaliami, takze boli nadbytky udeneho masa a klobas, aj slanina, udila sa aj tlacenka napchata v pracasom zaludku, atd, este ze sa neudili jelita :-). Takze tak moje spomienky, udiaren bola uz riadne zazita, len nebola zakonom chranena :-) a mala byt, lebo uz po nej niet ani stopy
Takéto recepty ma vždy nadchnú, hoci ich sotva budem skúšať, rada ich čítam. My sme mali udiareň u starých rodičov, keď som bola malá, pamätám si ju takú plechovú, veľmi jednoduchú. Tvoja je už taká "panskejšia". Nech ti dlho a dobre slúži!
Ďakujem , za hlasovanie, takto som obodovaný nebol ani od svokry a to si myslím, že si rozumieme. Ešte raz, ĎAKUJEM:
Komu čest, tomu čest! Hluboce se klaním a smekám! Být tvoje sousedka, měla bych silný problém s morálkou. Asi bych se plížila nocí si pár kousků přivlastnit - jako kompenzaci za čichové utrpení. Krásná práce, postup, fota a hlavně šikovné ruce, hlava otevřená!
"Rein včera 18:21

A ešte som zabudol, že s týždeň vyvetrať a potom už len hodím do mraziaka a podľa chuti vyberám."

Údenú slaninu do mraziaka? Nestačí špajza, komora?
@Ipon (25.1.2017 20:05)

Vysušila by sa moc a ja si robím zásoby aj na leto,vtedy sa udiť nedá. Vôbec nič sa jej nestane. Aj s klobásami to tak robím.
nádherná lákavá šunka a zručný muž, ktorý dokáže zmajstrovať takúto verejne prospešnú údibúdku. Klobúk dolu, je fajn, že si sa nevzdal, určite to stojí zato. A my že kde si bol tak dlho...
Adidas! Najmenej tri pásiky, to je moje. Takto sme údili, kým som ešte bola gazdiná, to sme každý rok vychovali dve parádne svine. Teraz už len obdivujem a prehĺtam sliny. Klikla som hviezdičky, pridalo päť, ďalších 95 posielam takto.
S usmevom na tvari som precitala cely prispevok a aj komentare k nemu. @Rein toto sa mi velmi pacilo. Prajem Ti este vela zabavy pri experimentovani s udenim slaninovych pokladov a hlavne pevne zdravie.
@Kukulienka71 (27.1.2017 11:16)

Ano, sú to naozaj krásne komentáre, ale len vďaka Vám. Aj mne sa to dobré číta. Takto hodnotený recept som ešte nemal a ani asi nebudem. Ďakujem.
@Rein , aj pred Tebou klobúk dole! Samí šikovní muži na Vareche. Myslela som si, že je nebezpečné otvárať recepty večer, ale práve som zistila, že aj denné kuk znamená vraziť sa do chladničky hľadať slaninku... aj keď k Tvojej má určite ďaleko.
Neboj sa ovocného dreva, ja keď údim, tak pri konci priložím nejaké to slivkové polienko, to dodá takú záverečnú peknú arómu...
@Rein (27.1.2017 17:13)

to bolo len aby rec nestala, ale ak to myslis naozaj, rada kusok okostujem, v profile mam mail, ak chces, napis mi kedy a kde sa mam dostavit a aky kolok treba doniest :-)
@Rein (27.1.2017 18:17)

nic mi neprislo, aj v spame som pozerala, nemavam inak problem s touto schrankou, tak ak budes od tej dobroty, skus este raz, vies co ma napadlo, ze najvacsia sranda bude, ak zistime, ze sa pozname :-)
Celkom skoro som údil bôčik prvý krát. Postupoval som zhruba tak ako to opisujete, výsledok bolo údené surové meso. neviem kde som chyboval?? Všetci tvrdia že ho možno konzumovať hneď po údení bez ďaľšieho spracovania.
@Paso (30.1.2017 13:20)

Ťažko povedať,keď som ten bôčik nevidel. Čim je mäso hrubšie, tým dlhšie trvá, kým prejde dym do vnútra. Záleži aj na udiarni,teplote a pod. Ja sa tiež učím na staré kolena. Ale beriem to zas tak, že kto nič nerobí, nič nepokazí.
Ďakujem za odpoveď. Trochu pojasnenia - polovicu mäsa som predvaril za 20 min. bez vrenia vody, potom sušenie a šup do údiarne pri 40 stupňoch za 2 hod. a potom 8 hod. pri 60-65 stupňoch (rady z internetu). Teraz jeden kus varím (ten ktorý sme skúšali ochutnať) - vnútri bol surový.
Možno sa Vám to bude zdať čudné, ale skutočne by som chcel úprimnú odpoveď ,po tej Vami opísanej procedúre prípravy bôčiku je hodný hneď po údení na konzumáciu??
Tu Plovdive (Bulharsko) sa nemám od koho informovať.
@Paso (30.1.2017 18:15)

Ano, ja po vyudení určite slaninu konzumujem, len ona je taká žuvacia,čo mne nevadí a nikto ju po vyudení tiež prevára na 20 minut , to zasa mne nevyhovuje,lebo ja som vyrastal na klasike. Klobásu po vyudení tiež zjem aj surovú.
MUSIM OCENIT NAOZAJ MAJSTRA! AUTOR VIE CO HOVORI A JE VIDIET AJ CITIT SKUSENOSTI, KTORE ZA ROKY PRAXE NAZBIERAL! DAKUJEM ZA INSPIRACIU! VELMI CHVALYHODNE! NAOZAJ "KLUBOK DOLU" PANE A SRDECNE GRATULUJEM! ZAROVEN DOBRU CHUT K PRODUKTOM! SKUSIL STE UZ UDIT RYBY...?! VRELE DOPORUCUJEM, NAJLEPSI JE PSTRUH ALEBO LOSOS, CI HALIBUT..ALE AJ KAPOR-FILETY SA DAJU...-;)! NAOZAJ OBDIVUJEM!!! DAKUJEM!
POTESENIE JE NA MOJEJ STRANE!-;)

Pridaj komentár k receptu: