Foto: Rein
Dve sezóny mi trvalo, kým som našiel ten pravý recept a hlavne kým som sa naučil údiť. Nejedna klobáska išla do kontajnera.
porcií
príprava
na 45 °C
Postup
-
1
Vychladenú slabinu z chladničky narežeme aj s kožou na 30x10 cm pásy a všetky potrieme polovičkou soli zo všetkých strán. Všetko naukladáme na tesno do plastovej alebo smaltovanej nádoby a vložíme do druhého dňa do chladničky.
- 2
Na druhý deň si uvaríme z korenín, roztlčeného cesnaku, vody a polovičky soli nálev, ktorý necháme vychladnút na 3 stupni tiež v chladničke a po vychladnutí zalejeme slaninu nálevom, tak aby bola slanina ponorená. Dáme tam aj koreniny. Slaninu prekladáme každý druhý deň. Po týždni až 10-tich dňoch môžeme údiť.
- 3
Slaninu vytiahneme, opláchneme, ja ju ešte potriem kmínom z nálevu a necháme vysušiť.
- 4
Medzi časom si vyhrejeme udiareň na 60 stupňov a keď je vyhriata, vložíme do nej slaninu. Túto teplotu udržiavame pol hodiny a potom uberieme na 40 stupňov. Všetko sa dá, len chce to prax. Ja som udiareň prerábal dvakrát.
- 5
Údim 10 až 12 hodín, všetko záleži aj na farbe, aj teplote, ktorá sa dá dosiahnuť len približne. Údim len bukovým drevom, lebo experimentovať sa ešte bojím.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Tomu ver,že som si ju robil sam,najprv vypadala takto, ale dechtovala,lebo na rúrach sa zražala zima s teplom,
niet čo inšô dodať :-)
zlikvidoval som dymovod s pieckou a celú udiareň som podmuroval debniacimi tvárnicami ,ktoré som zalial betonom a tie,keď sa nahrejú,držia teplo.
Za mňa 100 bodov...
Dik
Vyskúšam aj to,len sa musí drevo vysušiť.
otvorom? Ďakujem.
Neboj sa údiť ovocnym drevom z kôskovin ako to uvádzajú.Mám to vyskúšané a funguje je to.
Ano,je to hrubšia železná platňa a nad druhým radom je zasa z druhej strany, aby dym nešiel priamo hora,aby náhodou,to čo udím nezhorelo.
Tak taku udiaren mal aj svokor. Ej co vsetko sa tam naudilo. Pripajam foto. Teraz ju uz nevyuzivame, no ktovie ;-)
tato mi pripada dost nizka, babka mala nastojaka, ako kadibudka :-)
Vsak nastojaka to je take vysoke ako kadibudka len foto je blbo otocene ;-)
Na vysku to ma okolo 2m
Postavili sme Vašu udiareň na nohy :)
Dakujem vam ;-)
tak tym sa ta zahada vyjasnila :-), presne taku nejaku mala babka, akurat ze vyzerala asi o 200 starsia :-!
Tato ma asi 60 rokov
Ja si tiež robím natierku od @Kimlo dotzk smrti
Diky
A ešte som zabudol, že s týždeň vyvetrať a potom už len hodím do mraziaka a podľa chuti vyberám."
Údenú slaninu do mraziaka? Nestačí špajza, komora?
Moc pekne napísané
Vysušila by sa moc a ja si robím zásoby aj na leto,vtedy sa udiť nedá. Vôbec nič sa jej nestane. Aj s klobásami to tak robím.
Kde som bol,to by bolo nadlho,ale druhý krát som sa narodil.V pekle bolo plno a v nebi má nechceli.
Ďakujem pekne
Ano, sú to naozaj krásne komentáre, ale len vďaka Vám. Aj mne sa to dobré číta. Takto hodnotený recept som ešte nemal a ani asi nebudem. Ďakujem.
Určite to teraz spravím, najbližšie idem na klobásky.
Nevidím v tom žiaden problém
to bolo len aby rec nestala, ale ak to myslis naozaj, rada kusok okostujem, v profile mam mail, ak chces, napis mi kedy a kde sa mam dostavit a aky kolok treba doniest :-)
Už som odpísal
už ho mám doma :-)
Som rád,že si spokojná a určite dlho budeš. A potešilo má,že si odpísala.
nic mi neprislo, aj v spame som pozerala, nemavam inak problem s touto schrankou, tak ak budes od tej dobroty, skus este raz, vies co ma napadlo, ze najvacsia sranda bude, ak zistime, ze sa pozname :-)
už to tam máš 100%
nemam :-(, aj som sa odhlasila a prihlasila a nic, pozri, ci si sa nepomylil v nejakom pismenku
Skus Ty reinrein13@gmail.com
vykonala som
Odpisal som na sokola
Ideš si namastiť črevko ? Dobrú chuť.
Ťažko povedať,keď som ten bôčik nevidel. Čim je mäso hrubšie, tým dlhšie trvá, kým prejde dym do vnútra. Záleži aj na udiarni,teplote a pod. Ja sa tiež učím na staré kolena. Ale beriem to zas tak, že kto nič nerobí, nič nepokazí.
Ďakujem,toľko gratulantov som nemal ani na 50-ku.
Možno sa Vám to bude zdať čudné, ale skutočne by som chcel úprimnú odpoveď ,po tej Vami opísanej procedúre prípravy bôčiku je hodný hneď po údení na konzumáciu??
Tu Plovdive (Bulharsko) sa nemám od koho informovať.
Ano, ja po vyudení určite slaninu konzumujem, len ona je taká žuvacia,čo mne nevadí a nikto ju po vyudení tiež prevára na 20 minut , to zasa mne nevyhovuje,lebo ja som vyrastal na klasike. Klobásu po vyudení tiež zjem aj surovú.
POTESENIE JE NA MOJEJ STRANE!-;)
Ďakujem za komentár,ryby udím , ale v malej udiarničke , recept tu mám tiež a volá sa Zlatá rybka.
mne dechtovala udiareň tiež,klobásy kyslá chuť na x krát,poprečítavané múdrosti po slovenskom aj českom nete a nakoniec som prerobil podobne udiareň,zrušil 2m rúru,zväčšil kapacitu objemu a komína a teraz je to údenie s úplným uspokojením chute,ďakujem ti za nepriamy návod na prerábku,tvoj chat ma nasmeroval k odstráneniu chýb.
:)