Uhorkový šalát

Tzatziki podľa našich chutí (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Podobné kombinácie sme zostavovali už v 50. rokoch, keď sme ešte netušili, že výsledné dielo sa nazýva „tzatziki“.* Zeleniny sme mali plnú záhradku, výborný jogurt v kónusových fľaštičkách s „papundekľom“ som chodieval kupovať do mliekarne na Železnej. Väčšinou sme používali kyslú smotanu z Geče či Ťahanoviec. Tu, inšpirovaný „junáčikom“ Michaelom Symonom, používam grécky jogurt „Fage“ a do základu ančovičky aj s ich olejom. Kôpor nás nemá rád, tak som ho nahradil lístočkami čerstvého tymianu.

6-8
porcií
30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Do vstupnej zostavy som zaradil aj hustú kyslú smotanu, ale tú použijem až na „dekoráciu“ pri servírovaní, spolu s tým, čo nám chutí a príde mi pod ruky.
  2. Čerstvé uhorky „šalátovky“, ale tzv. „anglické“ nám nechutia, som umyl, rozrezal na ½, pomocou polievkovej lyžice z nich odstránil „jadrince“, olúpal (ale jednu iba na tzv. „zebru“, lebo efekt výsledného diela je výraznejší), postrúhal na veľkých „slzičkách“, posypal štipkou (ČL) soli, premiešal a nechal odstáť, aby pustili šťavu.
  3. Do misy som vložil ½ konzervy ančovičiek aj s ich pôvodným olejom, pridal extra panenský olivový olej, druhú ČL čerstvo mletého čierneho korenia (môže byť aj korenie štyroch farieb, ale biele korenie je chuťovo, aspoň pre nás, málo výrazné) a pretlačené strúčiky cesnaku (ich množstvo si, prosím, zvoľte každý podľa osobných zvykov), mám ešte fialový moravský „palečák“, z ktorého som použil 4 strúčiky. Všetko dôkladne vymiešal do základu.
  4. Použil som tento druh ančovičiek, druhú polovicu som dal do sklenenej „dózy“ a uložil do chladničky; na budúci týždeň budem tzatziki určite opäť robiť!
  5. Pokrájal som zelený „trojboj“ => mladú cibuľku aj s „pierkami“, petržlenovú vňať a lístky čerstvého tymianu (z mojeho „chovu“); v originálnom gréckom recepte M. Symon používa šalotku, oregano, mätu a čerstvý kôpor.
  6. Všetky substancie som postupne poukladal do zmiešovacej misy s pripraveným základom: v rukách (alebo v lise na varené zemiaky) vyžmýkané postrúhané uhorky, zelený „trojboj“.
  7. Všetko som ešte zľahka premiešal.
  8. Misu som prikryl celofánovou fóliou a na noc (aspoň na 3-4 hodiny) vložil do chladničky, kde sa „zosnúbili“ a skompletizovali všetky chute.
  9. My sme si tieto tzatziki vychutnali s „kopcom“ hustej kyslej smotany, s plátkami paradajky, posypané pokrájanou zelenou časťou póru a kúskami grilovaného kuraťa a dnes rozotreté po povrchu „šesťpyžamového“ vyprážaného bravčového rezňa. Nikoho si nedovolím „znásilňovať“, takže každý si pridá po svojom. Vhodné aj ako predjedlo s ocesnakovanou hriankou bielej vekle, či so zemiakovými lupienkami…!
  10. Vietor, vtáčiky? Kto ho vie! Pred tromi rokmi sa tento ibištek, alias „čínska ruža“, objavil v našom veľkom kvetináči a vždy, ale iba na 24 hodín, postupne zakvitne len jedným kvetom.
  11. Susedovci majú kúpený originál, ktorého kvety vydržia aj týždeň. Mám to zdokumentované, lebo presne týždeň som zalieval ich záhradku, keď boli v Utah „Bryce Canyon National Park-u“.
  12. A túto moju dozrievajúcu figu ešte pernatí „špióni“ neobjavili, takže nádejám sa, že si na nej asi pochutíme.