Tvarožník bez múky so slivkami a orechami (bezlepku) - aj s jablkami, marhuľami, černicami...
Foto: manka1
Recept je z takých malých knižočiek "Zákusky" ešte z minulého roku 2010. Fotky ale nemám, ich obrázok nechcem dávať, tak to hádam nejako prežijeme. Zobraziť celý popisRecept je z takých malých knižočiek "Zákusky" ešte z minulého roku 2010. Fotky ale nemám, ich obrázok nechcem dávať, tak to hádam nejako prežijeme. Ak to nafotím, tak priložím.
príprava
na 200 °C
Suroviny
750 g |
|
250 g |
|
1 ks (20g) |
|
1 dl |
|
1 lyžica |
|
4 ks |
|
200 g |
|
1 lyžička |
|
štipka |
|
Orechová posýpka: | |
100 g posekané na hrubo |
|
60 g |
|
1 lyžica |
|
60 g |
|
K tomu: | |
na vymastenie plechu |
|
, alebo kukuričná |
|
1 kg |
|
Postup
-
1
Tvaroh, kryštálový cukor, vanílínový cukor, žĺtky, olej a citrónovú šťavu spolu zmiešať. Vyšľahať sneh z bielkov - tuhý. Do tejto tvarohovej hmoty striedavo pridávať sneh a zemiakový škrob, premiešaný so sódou bicarbónou. Cesto vyliať na plech (písali, že 26x35, ale ja dávam normálny veľký plech) samozrejme vymastený a vysypaný kukuričnou strúhankou - dostať ju v Kauflande, alebo jednoducho podrviť v sáčku kukuričné lupienky. Dať upiecť na 15minút pri teplote 200°C.
-
2
Slivky -( môžu byť aj jablká - sú dostupnejšie celý rok) si medzitým pokrájame na štvrťky a poukladať ich na predpečené cesto. Ďalej piecť pri 200°C 30 minút.
-
3
Za tých 30 minút si pripraviť tú orechovú posýpku - maslo, med a cukor skaramelizujeme do bleda - ja to rozpustím a tým medom a maslom sa to tak bledo zafarbí. Nechať chvíľku vychladnúť a primiešať orechy. Potom koláč vybrať z rúry, posypať posýpkou a dopiecť 15 minúť pri teplote 200°C.
-
4
Praktické skúsenosti - pečiem tento koláč od vlani. Je dobrý - cesto také mokrejšie, ako tvarohové. Už som robila aj s čerstvými slivkami, aj jablkami nakrájanými na také tenké mesiačiky, hruškami, ale aj z kompótovaného ovocia, slivky, hrušky, jablká. Posýpka - nemusí byť. Stačí aj len práškový cukor na upečený koláč. Ale mne chutí to cesto. Prajem všetkým, ktorý to vyskúšajú dobrú chuť.
-
5
Dopĺňam - už som ho robila aj s marhuľkami, bol výborný. Cesto som nedala predpekať, a ovocie sa vložilo do cesta - úžasná chuť. Teraz som skúšala černice - nemá chybu - ale odfotiť som stihla. Tak prikladám.
-
6
no a takto vyzerajú černicové na reze.
To nie že ja som nahradila múku zemiakovým škrobom. Ten recept je taký. Ja som ho ani neskúšala inak. Vždy hľadám také bez múky. Tento taký bol, upiekla som ho, a je vždy výborný. Takže s múkou nemám skúsenosti, lebo to v rcp nebolo, a ja som nemala prečo experimentovať. Chutí aj lepkáčom, aj bezlepkáčom.
To nie je nič zlé, keď nejde do cesta múka. Z hľadiska strávenia potravín je to aj zdravšie.