Tvarožník bez múky so slivkami a orechami (bezlepku) - aj s jablkami, marhuľami, černicami...

Autor receptu: manka1

Recept je z takých malých knižočiek "Zákusky" ešte z minulého roku 2010. Fotky ale nemám, ich obrázok nechcem dávať, tak to hádam nejako prežijeme. Ak to nafotím, tak priložím.

30 minút
príprava
50 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Tvaroh, kryštálový cukor, vanílínový cukor, žĺtky, olej a citrónovú šťavu spolu zmiešať. Vyšľahať sneh z bielkov - tuhý. Do tejto tvarohovej hmoty striedavo pridávať sneh a zemiakový škrob, premiešaný so sódou bicarbónou. Cesto vyliať na plech (písali, že 26x35, ale ja dávam normálny veľký plech) samozrejme vymastený a vysypaný kukuričnou strúhankou - dostať ju v Kauflande, alebo jednoducho podrviť v sáčku kukuričné lupienky. Dať upiecť na 15minút pri teplote 200°C.
  2. Slivky -( môžu byť aj jablká - sú dostupnejšie celý rok) si medzitým pokrájame na štvrťky a poukladať ich na predpečené cesto. Ďalej piecť pri 200°C 30 minút.
  3. Za tých 30 minút si pripraviť tú orechovú posýpku - maslo, med a cukor skaramelizujeme do bleda - ja to rozpustím a tým medom a maslom sa to tak bledo zafarbí. Nechať chvíľku vychladnúť a primiešať orechy. Potom koláč vybrať z rúry, posypať posýpkou a dopiecť 15 minúť pri teplote 200°C.
  4. Praktické skúsenosti - pečiem tento koláč od vlani. Je dobrý - cesto také mokrejšie, ako tvarohové. Už som robila aj s čerstvými slivkami, aj jablkami nakrájanými na také tenké mesiačiky, hruškami, ale aj z kompótovaného ovocia, slivky, hrušky, jablká. Posýpka - nemusí byť. Stačí aj len práškový cukor na upečený koláč. Ale mne chutí to cesto. Prajem všetkým, ktorý to vyskúšajú dobrú chuť.
  5. Dopĺňam - už som ho robila aj s marhuľkami, bol výborný. Cesto som nedala predpekať, a ovocie sa vložilo do cesta - úžasná chuť. Teraz som skúšala černice - nemá chybu - ale odfotiť som stihla. Tak prikladám.
  6. no a takto vyzerajú černicové na reze.