Portugalské koláčiky z lístkového cesta s vanilkovým pudingom
foodblog Medové motúzy, 16. septembra 2025

Foto: Jana Štrbková
Puding pripravujem na mnoho spôsobov, najobľúbenejšie sú u nás dezerty, v ktorých tvorí hlavnú zložku. Úplne jednoduché sú portugalské koláčiky, do ktorých pridávam Zobraziť celý popisPuding pripravujem na mnoho spôsobov, najobľúbenejšie sú u nás dezerty, v ktorých tvorí hlavnú zložku. Úplne jednoduché sú portugalské koláčiky, do ktorých pridávam ešte aj vanilkový struk, tyčinku škorice a citrónovú kôru.
porcií
príprava
na 210 °C
Suroviny
| 1 ks (chladené rozvaľkané) |  | 
| 1 ks |  | 
| 600 ml |  | 
| 200 ml |  | 
| 1 tyčinka |  | 
| 1 ks (bio) |  | 
| 90 g |  | 
| 3 PL |  | 
| 5 ks |  | 
| (v spreji) |  | 
| Na posypanie: | |
|  | |
Postup
- 
                                                    1
                                                    Vanilkový struk rozpolíme a dreň vyškrabeme. 400 ml mlieka nalejeme do hrnca spolu so smotanou, s tyčinkou škorice, vyškrabaným vanilkovým strukom, citrónovou kôrou ošúpanou z jedného biocitróna a cukrom. Varíme za občasného miešania na miernom ohni asi 4 minúty. 
- 2
Vo zvyšných 200 ml mlieka dohladka rozmiešame vanilkový pudingový prášok, pridáme vyškrabanú vanilkovú dreň. 
- 3
Prevarené mlieko precedíme do hrnca, položíme na mierny oheň a za stáleho miešania prilejeme mlieko s pudingovým práškom. Varíme asi 2 minúty do zhustnutia. Horúci puding prelejeme do misky a po jednom primiešame žĺtky. 
- 4
Rozvaľkané cesto zvinieme do rolky a nakrájame asi 12 kúskov. Formu na mafiny vytrieme olejom, z kúskov cesta vytvarujeme placky a vystelieme nimi každú jamku a naplníme pudingovým krémom. 
- 5
Rúru vyhrejeme na 210 °C, nastavíme horný a spodný ohrev a pečieme asi 25 – 30 minút dozlatista. Koláčiky môžeme pred podávaním posypať práškovým cukrom. Tiež koláče:
 Tipy na recepty z VarechyTipy na články z Varechy
 
- 2





 
 


Diskusia k receptu