Tvarohový koláč

Tvarohový koláč s blumami a posýpkou

Autor receptu: redakcia

16
porcií
20 (+ kysnutie) minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy nasypeme múku, pridáme štipku soli a kryštálový cukor. Uprostred urobíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie. Zalejeme ho polovicou vlažného mlieka, z okrajov primiešame trochu múky a kvások necháme vzísť.
  2. Keď kvások vzíde, pridáme vajcia, zvyšné mlieko a kôru z 1/2 citróna. Premiešame, potom vlejeme rozpustené maslo a vypracujeme hladké, polotekuté cesto.
  3. Plech vymastíme maslom a cesto naň rovnomerne rozotrieme stierkou. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť.
  4. Odkôstkované blumy, nakrájame na plátky, premiešame s cukrom a necháme chvíľu odležať.
  5. Tvaroh vymiešame so žĺtkom, s cukrami a šťavou z 1/2 citróna.
  6. Po vykysnutí cesta rozotrieme tvarohovú náplň na povrch v pruhoch a medzi ne rozložíme blumy.
  7. Na posýpku v miske prstami zmiešame múku, cukor a maslo. Primiešame mandľové lupienky. Koláč rovnomerne posypeme.
  8. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30 minút dozlatista.