Tvarohový koláč
Tvarohový koláč s blumami a posýpkou
Autor receptu: redakcia
16 porcií |
20 (+ kysnutie) minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup- Do misy nasypeme múku, pridáme štipku soli a kryštálový cukor. Uprostred urobíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie. Zalejeme ho polovicou vlažného mlieka, z okrajov primiešame trochu múky a kvások necháme vzísť.
- Keď kvások vzíde, pridáme vajcia, zvyšné mlieko a kôru z 1/2 citróna. Premiešame, potom vlejeme rozpustené maslo a vypracujeme hladké, polotekuté cesto.
- Plech vymastíme maslom a cesto naň rovnomerne rozotrieme stierkou. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť.
- Odkôstkované blumy, nakrájame na plátky, premiešame s cukrom a necháme chvíľu odležať.
- Tvaroh vymiešame so žĺtkom, s cukrami a šťavou z 1/2 citróna.
- Po vykysnutí cesta rozotrieme tvarohovú náplň na povrch v pruhoch a medzi ne rozložíme blumy.
- Na posýpku v miske prstami zmiešame múku, cukor a maslo. Primiešame mandľové lupienky. Koláč rovnomerne posypeme.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30 minút dozlatista.
|