Žemľovka

Tvarohovo-jablková žemľovka (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Sladký obed či večera pre milovníkov žemľovky.

3
porcie
20 minút
príprava
30-35 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na žemľovku.
  2. Rožky pokrájame na kolieska a namáčame do mlieka. Maslo rozpustíme, polejeme ním rožky, pridáme štipku soli a všetko premiešame.
  3. Pripravíme tvarohovú a jablkovú plnku. Jablká nastrúhame na strúhadle, pridáme škoricový a kryštálový cukor podľa chuti, premiešame. Tvaroh vymiešame so žĺtkom, citrónovou šťavou, vanilínovým cukrom a pridáme aj hrozienka. Zapekaciu misu vymastíme maslom, na spodok rozložíme polovicu pripravených rožkov.
  4. Navrstvíme tvarohovú plnku a na ňu rozložíme jablkovú plnku, uhladíme.
  5. Navrch uložíme druhú polovicu rožkov a lyžicou zľahka pritlačíme. V mlieku, do ktorého pridáme cukor rozhabarkujeme vajíčko a polejeme žemľovku po celom povrchu. Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 30 -35 minút do zlatista.
  6. Po upečení necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.