Žemľovka
Tvarohovo-jablková žemľovka (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Sladký obed či večera pre milovníkov žemľovky.
3 porcie |
20 minút príprava |
30-35 minút na 190 °C |
Postup
- Suroviny na žemľovku.
- Rožky pokrájame na kolieska a namáčame do mlieka. Maslo rozpustíme, polejeme ním rožky, pridáme štipku soli a všetko premiešame.
- Pripravíme tvarohovú a jablkovú plnku. Jablká nastrúhame na strúhadle, pridáme škoricový a kryštálový cukor podľa chuti, premiešame. Tvaroh vymiešame so žĺtkom, citrónovou šťavou, vanilínovým cukrom a pridáme aj hrozienka. Zapekaciu misu vymastíme maslom, na spodok rozložíme polovicu pripravených rožkov.
- Navrstvíme tvarohovú plnku a na ňu rozložíme jablkovú plnku, uhladíme.
- Navrch uložíme druhú polovicu rožkov a lyžicou zľahka pritlačíme. V mlieku, do ktorého pridáme cukor rozhabarkujeme vajíčko a polejeme žemľovku po celom povrchu. Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 30 -35 minút do zlatista.
- Po upečení necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.