Bezlepkový zákusok
Bezlepkový zákusok

Tvarohovo-čučoriedkové rezy bez lepku

ellie17 - bez fotkyellie17, dnes 15:55

Klasické, ale ľahké. Svieže, nie ťažké. Vďaka bezlepkovej múke sú vhodné aj pre tých, čo lepok nemôžu, a aj tak chutia ako „normálne“ Zobraziť celý popisKlasické, ale ľahké. Svieže, nie ťažké. Vďaka bezlepkovej múke sú vhodné aj pre tých, čo lepok nemôžu, a aj tak chutia ako „normálne“ rezy.

16
porcií
40 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Kakaové cesto:
5 ks (veľkosť L)
140 g
100 g
40 g
1/2 bal.
50 ml
50 ml
štipka
Svetlé cesto:
4 ks (veľkosť L)
90 g
80 g
1 ČL
2 PL
Čučoriedková vrstva:
300 g čerstvé
1 PL
2 PL
1 ČL
Tvarohový krém:
200 g
250 g
300 ml
40 g
2 PL
3 PL
1 ČL
z 1/2 citróna
Čokoládová poleva:
150 g (min. 60 %)
40 g



Postup

  1. 1

    Kakaové cesto: Rúru predhrejeme na 180 °C. Plech (30×40 cm) vystelieme papierom na pečenie. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do polotuha, pridáme cukor a vyšľaháme pevný sneh. Po jednom vmiešame žĺtky, potom pridáme olej a vodu. Múku zmiešame s kakaom a práškom do pečiva, preosejeme a ručne vmiešame do zmesi. Cesto rovnomerne rozotrieme na plech a pečieme 20–25 minút. Po vychladnutí odstránime papier.

  2. 2

    Svetlé cesto: Bielky vyšľaháme zvlášť, žĺtky vymiešame s cukrom do peny. Pridáme jogurt, potom múku s kypriacim práškom a nakoniec sneh. Pečieme v rovnakom plechu na 180 °C asi 15 minút. Necháme vychladnúť.

  3. 3

    Čučoriedková vrstva: Čučoriedky dáme do kastrólika s cukrom a citrónovou šťavou, krátko povaríme. Rozmiešame škrob v lyžici vody, vlejeme k čučoriedkam a miešame do zhustnutia. Necháme úplne vychladnúť.

  4. 4

    Tvarohový krém: Uvaríme Zlatý klas v mlieku s cukrom a necháme vychladnúť, občas premiešame. Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom, pridáme vanilku a citrónovú kôru. Po lyžiciach vmiešavame vychladnutý puding a nakoniec tvaroh. Šľaháme do nadýchanej konzistencie.

  5. 5

    Na kakaové cesto rovnomerne rozotrieme čučoriedkovú vrstvu. Na ňu natrieme tvarohový krém a zarovnáme. Prikryjeme svetlým cestom a jemne pritlačíme.

  6. 6

    Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli s maslom, premiešame do hladka. Nalejeme na vrch koláča a necháme v chladničke aspoň 4 hodiny (ideálne cez noc) stuhnúť.

Diskusia k receptu