Bezlepkový zákusok

Tvarohovo-čučoriedkové rezy bez lepku

Autor receptu: ellie17

Klasické, ale ľahké. Svieže, nie ťažké.* Vďaka bezlepkovej múke sú vhodné aj pre tých, čo lepok nemôžu, a aj tak chutia ako „normálne“ rezy.

16
porcií
40 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Kakaové cesto: Rúru predhrejeme na 180 °C. Plech (30×40 cm) vystelieme papierom na pečenie. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do polotuha, pridáme cukor a vyšľaháme pevný sneh. Po jednom vmiešame žĺtky, potom pridáme olej a vodu. Múku zmiešame s kakaom a práškom do pečiva, preosejeme a ručne vmiešame do zmesi. Cesto rovnomerne rozotrieme na plech a pečieme 20–25 minút. Po vychladnutí odstránime papier.
  2. Svetlé cesto: Bielky vyšľaháme zvlášť, žĺtky vymiešame s cukrom do peny. Pridáme jogurt, potom múku s kypriacim práškom a nakoniec sneh. Pečieme v rovnakom plechu na 180 °C asi 15 minút. Necháme vychladnúť.
  3. Čučoriedková vrstva: Čučoriedky dáme do kastrólika s cukrom a citrónovou šťavou, krátko povaríme. Rozmiešame škrob v lyžici vody, vlejeme k čučoriedkam a miešame do zhustnutia. Necháme úplne vychladnúť.
  4. Tvarohový krém: Uvaríme Zlatý klas v mlieku s cukrom a necháme vychladnúť, občas premiešame. Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom, pridáme vanilku a citrónovú kôru. Po lyžiciach vmiešavame vychladnutý puding a nakoniec tvaroh. Šľaháme do nadýchanej konzistencie.
  5. Na kakaové cesto rovnomerne rozotrieme čučoriedkovú vrstvu. Na ňu natrieme tvarohový krém a zarovnáme. Prikryjeme svetlým cestom a jemne pritlačíme.
  6. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli s maslom, premiešame do hladka. Nalejeme na vrch koláča a necháme v chladničke aspoň 4 hodiny (ideálne cez noc) stuhnúť.