Bezlepkový zákusok
Tvarohovo-čučoriedkové rezy bez lepku
Autor receptu: ellie17
Klasické, ale ľahké. Svieže, nie ťažké.* Vďaka bezlepkovej múke sú vhodné aj pre tých, čo lepok nemôžu, a aj tak chutia ako
„normálne“ rezy.
|
16 porcií |
40 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Kakaové cesto: Rúru predhrejeme na 180 °C. Plech (30×40 cm) vystelieme papierom na pečenie. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do polotuha, pridáme cukor a vyšľaháme pevný sneh.
Po jednom vmiešame žĺtky, potom pridáme olej a vodu.
Múku zmiešame s kakaom a práškom do pečiva, preosejeme a ručne vmiešame do zmesi.
Cesto rovnomerne rozotrieme na plech a pečieme 20–25 minút. Po vychladnutí odstránime papier.
- Svetlé cesto: Bielky vyšľaháme zvlášť, žĺtky vymiešame s cukrom do peny. Pridáme jogurt, potom múku s kypriacim práškom a nakoniec sneh. Pečieme v rovnakom plechu na 180 °C asi 15 minút. Necháme vychladnúť.
- Čučoriedková vrstva: Čučoriedky dáme do kastrólika s cukrom a citrónovou šťavou, krátko povaríme. Rozmiešame škrob v lyžici vody, vlejeme k čučoriedkam a miešame do zhustnutia. Necháme úplne vychladnúť.
- Tvarohový krém: Uvaríme Zlatý klas v mlieku s cukrom a necháme vychladnúť, občas premiešame. Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom, pridáme vanilku a citrónovú kôru. Po lyžiciach vmiešavame vychladnutý puding a nakoniec tvaroh. Šľaháme do nadýchanej konzistencie.
- Na kakaové cesto rovnomerne rozotrieme čučoriedkovú vrstvu.
Na ňu natrieme tvarohový krém a zarovnáme.
Prikryjeme svetlým cestom a jemne pritlačíme.
- Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli s maslom, premiešame do hladka. Nalejeme na vrch koláča a necháme v chladničke aspoň 4 hodiny (ideálne cez noc) stuhnúť.