Tvarohový závin
Tvarohový závin

Tvarohové mini záviny fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 1. mája 2017
Tvarohové mini záviny (fotorecept)
Foto: cesminaz

Koláčov nikdy nie je dosť :-) . Sú výborné.

19 ks
porcií
20-25 minút
na 190 °C

Suroviny

1 kg
200 g
2 dl
1 dl
2 ks
cca 4,5 dl vlažné
z 1 citróna
42 g čerstvé
1,5 KL
Plnka:
500 g
2 bal
podla chuti
podla chuti
podla chuti
Na potretie:
2 ks
kúsok




Postup

  1. 1

    V miske zmiešame najprv múku, cukor a sol. Potom pridáme nastrúhanú kôru z 1 citróna a dobre v múke premiešame. Následne pridáme olej, bielky, jogurt a napučané kvasnice. Kvasnice sme si dali napučat v 3 dl mlieka + 1 kl cukor. Zvyšných cca 1,5 dl mlieka pridávame postupne pri vypracovaní cesta. Cesto poriadne prehnetieme/premačkáme :-) Vypracujeme pomerne mäkké cesto, ktoré pomocou múky premiesime do bochníka. Vrch poprášime múkou a necháme 1 h na teplejšom mieste nakysnúť.

    Tvarohové mini záviny (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým cesto kysne si pripravíme plnku. Potrebujeme 2 x 250 g jemný nízkotučný tvaroh. Kryštálový cukor podla chuti, 2 vanilkové cukre, hrozienka a citrónovú šťavu. Celé premiešame a dáme zatial bokom.

    Tvarohové mini záviny (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenu dosku a prekrojíme na 2 časti. Cesto najprv rozťapkáme rukami a následne ho vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika hrúbky cca 6 mm. Natrieme ho polovicou plnky a cesto zvinieme do "plochého" závinu. To preto, aby mal dost miesta/vzduchu kysnúť a nepraskol vám :-)

    Tvarohové mini záviny (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ostrým nožom závin pokrájame na 5 cm široké kúsky/koláče - mini záviny. Ak nakrájate tenšie, tak sa vám pri pečení poválajú :-) Koláče poukladame na plech s papierom trocha dalej od seba a natrieme žltkom, ktore sme zmiešali s par kvapkami vody. Nenecháme podkysnút, ale hned dáme piecť do rury, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na cca 25 minút.

    Tvarohové mini záviny (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Upečené koláče hneď po vybratí z rúry natrieme kúskom masla.

    Tvarohové mini záviny (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ..a druhý plech :-)

    Tvarohové mini záviny (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Koláče sú velmi dobré, cesto jemné a lahké. A čo je tiež dôležité, že také výborné zostanú aj niekoľko dní :-) Prajem dobrú chuť.

    Tvarohové mini záviny (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

janikbj
mini záviny pečiem tiež, väčšinou orechové, ale tieto naisto vyskúšam. krásne sú a o chuti nepochybujem ani najmenej 5*
mitzy
oooO krása, ukladám a vyskúšam :)
haji
Krásná práce, milá Cesmínko! Nádherně nakynuté těsto, jako pápěří, nádherné závinky, dozlatova upečené, jedna kynutá tvarohová báseň! Díky za sdílení receptu!
luss44
úplne parádne máš vždy to cesto, jemnučké. Určite upečiem, dcéry mám tvarohovo naladené a rcp už aj preposielam kolegyni, poteší sa.
violeta
Vydarené, krásne cesto, aj ja som dnes piekla tvarohové :)
radost
och ty božie šikovné dieťa...
to by bola výkrmná diéta..!!
bývať v tvojej blízkosti..
ja mám rada sladkosti..
môže ma len zachrániť
že TY tam
a JA tu musíme byť..:-)
cesminaz
Dakujem vam krásne za milé slová,všetky ste velmi zlaté :-) Velmi sa potesim ak niekedy vyskusate.Som si istá,ze vam kolače budu chutit ;-P Krasny zvysok vecera zelam este vo spolok :-D
marbud
Ahoj z Moravy. Musí být moooooc dobré, protože s jogurtem, nebo se zakyskou je kynuté těsto pohádkové. Taky dělám a tyto vyzkouším co nevidět. Máte je výstavní!!!! Dělám mazanec se zakyskou a je mnamozní. Děkuji. Marcela
mojaradost
Výborný nápad, super, veľmi dobre vyzerajú a určite aj chutia:)) Určite vyskúšam:)) Tvaroh milujeme:))
cesminaz
@Luwinka @Nikky1 @Rolfynka dakujem za nahliadnutie a milé komentare :-) @Violetacamorova :-) dakujem a budem len rada,ak niektorý recept vyskúšaš. @Mojaradost dakujem :-) som si istá,ze vam budu chutiť. @Marbud :-) ahoj Marcela.Dakujem za milé slová,som rada ze sa koláče páčia.Budem rada ak vyskusas :-) K tvojej otázke,čo sa týka vajec...do cesta idu 2 bielky a na potretie použiješ zasa tie 2 žĺtky :-)
lienka25
Krásne a určite aj chutné koláčiky :-) Chcem sa len opýtať,skúšali ste ich piecť aj s inou plnkou ako tvarohovou? Ďakujem vopred za odpoveď a krásny deň ešte prajem... :-)
siisa
Vyzerajú naozaj fantasticky ! S tvarohom mám najradšej :)
cesminaz
@Ancicka @Siisa dakujem vám za milé slová :-) @Lienka25 pravdupovediac nie,neskúšala.Ale nemala som ani dôvod nato,kedže ja robím vela koláčov s rôznymi plnkami a väčšinou má každy koláč svoje vlastné výborné cesto :-) Medzi mojimi receptami nájdeš škoricové,jablkové,nutellové,pudingové,lekvárové..:-) Ku každému receptu som opísala aj cesto,že aké je a či vydrží dlhšie mäkké :-) Ak budes mat náladu,tak popozeraj a možno nájdes čo hladáš :-) Pekny večer.
cesminaz
@Cesminaz (2.5.2017 20:06)

@Lienka25 ..teraz ma napadlo,ze vlastne tu mam 2-3 koláče s týmto cestom,len rozdielnymi plnkami.Musíš popozerať,teraz narychlo neviem presne,ze s akymi plnkami sú :-)
lienka25
@Cesminaz (2.5.2017 20:37)

Ďakujem veľmi pekne za odpoveď a ako som pozerala tvoje recepty,tak určite aj niečo vyskúšam,lebo všetko vyzerá tak lákavo,priam božsky :-) Veľa energie do ďalšieho kuchtenia Ti prajem a krásny podvečer :-)
katka78
Všetky tieto tvoje kysnuté dobroty už z fotky priam kričia ako fantasticky chutia. Neviem ako sa to dá odfotiť, ale ty to vieš. Zrejme si okrem skvelej kuchárky navyše výborná fotografka. Inak si to neviem vysvetliť. Nádhera!!!
cesminaz
@Katka78 (4.5.2017 00:39)

Katka :-))) nie fotografka nie som,ale tvoje slová ma fakt potešili ;-P Fotím to tak,ako sa to mne páči a "ako" by zaujala jedna fotka receptu mňa samú :-) Kedže ako prvé, jedia oči :-)
salinka
Už veľa receptov od teba mi nedalo spávať, až pokým som ich nezrealizovala. Toto bude ďalší :-)
gordonko
krásné dielo ..... tvaroh zjem ale mak mam radšej , také si neskúšala ?
cesminaz
@Salinka :-)) budem sa tešit ak vyskusas aj tento,koláče su fakt vyborné! @Gordonko nie,makové som neskusala,ale isto by boli aj tie vyborné.Urob dobry vláčny mak,aby si ho vedel natierat :-) napr. ho môžes zmiesat s lekvarom,aj to je vyborné.
szupolka
No toto.... PERFEKTNÉ kolače!!! Milujem tvaroh. Väčšinou robievam škoricové a kakaové zaviny ale na budúce určite vyskúšam tieto Tvoje. Vďaka za recept. Dávam Ti 5*
majkahra
Super koláčiky na každú príležitosť ,raňajky, olovrant, desiata pre deti do školy. A raňajky so šálkou výborného kakaa, priam kráľovské raňajky. S cestom sa výborne pracuje, kto ešte neskúsil nech sa poponáhľa lebo naozaj nemajú chybu, a nie je to ani veľmi náročné na prácu. Milá Cesminaz moc ďakujem a teším sa na ďalšie skvelé recepty.
cesminaz
@Szupolka :-) dakujem za pochvalu.Môžem ti ich len odporučit,su naozaj vyborné :-) @Majkahra tesim sa tvojej sprave,som velmi rada,ze si bola spokojna a ze vam kolace chutili :-) Dakujem pekne za tvoju odozvu.
hadik
Môžem použiť hrudkovitý tvaroh? Mne ten jemný veľmi nechutí..
kika1212
@Cesminaz piekla som z tohoto cesta, jeden slivkový s posýpkou dávnejšie a piekla som aj tieto mini záviny, plnila som mak+jablká , mak+čerešne, ale odhliadnúc od plnky, plnka podľa chuti akú si každý zvolí, ale cesto , neskutočná , neskutočná dobrota, cesto ako páperie, ženy pečte neoľutujete:) veď tie kysnuté, základ je jeden a každý je iný, a tento je niečim výnimočný, aspoň pre mňa momentálne @Cesminka ďakujem, tvoje recepty ešte nesklamali. Prajem pekný víkend a veľa tvorivosti.
cesminaz
@Kika1212 (17.6.2017 17:33)

Dakujem za tvoju odozvu,velmi ma potesila ;-P Som rada,ze si s koláčom/cestom spokojná.Ja mam toto cesto tiez velmi rada.Velmi dobre sa tieto kolace daju aj zamrazit.Jednoducho len potom vyberies a nechas pomaly niekolko hodin rozmrazit v trocha pootvorenom sačku.Sú ako čerstvé :-) Dakujem esteraz za tvoje milé slová a za vyskusanie.Prajem ti prijemny začiatok týždňa :-) @Hadik jemný pasuje ale dotoho ovela lepšie.No ale ak nechces,tak môzes dat aj ten hrudkovity,ale musis ho zmiesat napr. so smotanou,inak to budes mat strasne suché.Je lepšie,ked je tá plnka vláčnejsia :-)
marbud
Ahoj. Zdravím Vás z ČESKÉ republiky. Dneska jsem toto vynikající těsto dělala, ale makový závin pro vnučku a manžela , oválky 2 krát naříznuté z tvarohem a mákem a malému vnoučkovi jsem dělala malinké prázdné buchtičky- jako dukátové- má je moc rád. Moooooc výborné , lahodné , měkoučké , hebké jako samet--- prostě mana nebeská. Děkuji za recept - velká 1. Marcela
cesminaz
@Marbud (19.7.2017 22:45)

Ahoj Marcela! Tak sa tesim,ze si ich napokon vyskusala :-) Velmi ma tvoja sprava potesila a aj to,ze vam všetkym chutilo,aj tomu najmenšiemu! ;-) Si šikovna gazdinka,každemu si urobila po chuti :-) Esteraz vdaka a pekny deň!
mirkamt
Ďakujem Ti @Cesminaz za tento vynikajúci receptík. Trošku bol problém pri pečení, ale nakoniec chutili výborne. Časť múky som zamenila za celozrnnú a do plnky z hrudkovitého tvarohu som pridala 1 vajíčko, aby lepšie spolu držala. Ozaj boli chutné aj ďalšie dni. Vďaka
1x lianka
cesminaz
@Mirkamt (13.10.2017 08:48)

Ako čitam,tak si aj troska zaexperimentovala :-) ..múka,tvaroh. No hlavne,ze ti chutili a ze sa podarili.S múkou by problem ani nebol,aj ja zvyknem často miešat do koláčov celozrnnú múku.Ale tvaroh by sa mal ponechat ten jemný krémový,lebo ten dá tú vláčnost.Hrudkovitý je suchý a aj tú málo vláčnosť čo v koláči ostane po pečení,za pár hodín vsiakne do seba.Preto treba na tvarohové koláče použit jemný a riedky tvaroh.Koláče zostanú dlhšie ako čerstvé s so šťavnatou plnkou :-) Dakujem za vyskúsanie a odozvu.
aktakretep
Od mája som si pozerala a aj čítala tento recept. Včera som sa konečne k nemu dostala a upiekla. Cesto perfektné, koláčiky oku lahodiace, výborné. Nabudúce vyskúšam kakaové. ďakujem za výborný rcp.
salinka
Milá Cesminka, od mája nemôžem kvôli tomuto receptu kľudne spať. Dnes som vyskúšala, sú výborné! Cesto mäkučké a chutné. Akurát mi narástli maxi záviny, ale to nevadí. Srdečná vďaka ti za ďalší úžasný recept:-)
babinka
Robila som z polovicnej davky, vyslo 17 ks, plnka makova so slivkovym lekvarom a kakaova z granka, kakaa, cukru pokropena olejom. Ako vyzeraju, tak aj chutia, tvrdi moj manzel :)


cesminaz
@Aktakretep to je naozaj dobra správa :-) Som rada,ze chutili! @Salinka zlatá,mas ich paradne! No vies,oni su vlastne "mini záviny" oproti tym velkym klasickym závinom :-))) Dakujem za správu a pozdravujem! @Babinka no veru mas ich krasne! Dala by som si teraz po kúsku ku káve aj z tvojho plechu a aj od Salinky ;-) Som rada,ze chutili!
kucharka
Tak tie moje sa na tie tvoje veľmi nepodobajú... ja som ich asi krájala na tenšie pásiky, akosi sa mi pri pečení rozčapili :-(((
Aj tak sú ale výborné, hlavne ešte také teplé z rúry ... hneď sme sa na ne vrhli ako supy. Ja som miesto hrozienok nakrájala čerstvé jahody, mňam mňam.
Ďakujem za recept.