Tvarohové mini záviny fotorecept
Foto: cesminaz
Koláčov nikdy nie je dosť :-) . Sú výborné.
porcií
na 190 °C
Suroviny
1 kg |
|
200 g |
|
2 dl |
|
1 dl |
|
2 ks |
|
cca 4,5 dl vlažné |
|
z 1 citróna |
|
42 g čerstvé |
|
1,5 KL |
|
Plnka: | |
500 g |
|
2 bal |
|
podla chuti |
|
podla chuti |
|
podla chuti |
|
Na potretie: | |
2 ks |
|
kúsok |
|
Postup
-
1
V miske zmiešame najprv múku, cukor a sol. Potom pridáme nastrúhanú kôru z 1 citróna a dobre v múke premiešame. Následne pridáme olej, bielky, jogurt a napučané kvasnice. Kvasnice sme si dali napučat v 3 dl mlieka + 1 kl cukor. Zvyšných cca 1,5 dl mlieka pridávame postupne pri vypracovaní cesta. Cesto poriadne prehnetieme/premačkáme :-) Vypracujeme pomerne mäkké cesto, ktoré pomocou múky premiesime do bochníka. Vrch poprášime múkou a necháme 1 h na teplejšom mieste nakysnúť.
-
2
Kým cesto kysne si pripravíme plnku. Potrebujeme 2 x 250 g jemný nízkotučný tvaroh. Kryštálový cukor podla chuti, 2 vanilkové cukre, hrozienka a citrónovú šťavu. Celé premiešame a dáme zatial bokom.
-
3
Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenu dosku a prekrojíme na 2 časti. Cesto najprv rozťapkáme rukami a následne ho vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika hrúbky cca 6 mm. Natrieme ho polovicou plnky a cesto zvinieme do "plochého" závinu. To preto, aby mal dost miesta/vzduchu kysnúť a nepraskol vám :-)
-
4
Ostrým nožom závin pokrájame na 5 cm široké kúsky/koláče - mini záviny. Ak nakrájate tenšie, tak sa vám pri pečení poválajú :-) Koláče poukladame na plech s papierom trocha dalej od seba a natrieme žltkom, ktore sme zmiešali s par kvapkami vody. Nenecháme podkysnút, ale hned dáme piecť do rury, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na cca 25 minút.
-
5
Upečené koláče hneď po vybratí z rúry natrieme kúskom masla.
-
6
..a druhý plech :-)
-
7
Koláče sú velmi dobré, cesto jemné a lahké. A čo je tiež dôležité, že také výborné zostanú aj niekoľko dní :-) Prajem dobrú chuť.
to by bola výkrmná diéta..!!
bývať v tvojej blízkosti..
ja mám rada sladkosti..
môže ma len zachrániť
že TY tam
a JA tu musíme byť..:-)
@Lienka25 ..teraz ma napadlo,ze vlastne tu mam 2-3 koláče s týmto cestom,len rozdielnymi plnkami.Musíš popozerať,teraz narychlo neviem presne,ze s akymi plnkami sú :-)
Ďakujem veľmi pekne za odpoveď a ako som pozerala tvoje recepty,tak určite aj niečo vyskúšam,lebo všetko vyzerá tak lákavo,priam božsky :-) Veľa energie do ďalšieho kuchtenia Ti prajem a krásny podvečer :-)
Dakujem krásne :-) Ak si niečo vyberes a vyskusas,tak sa ozvi :-) Aj tebe pekny večer.
Katka :-))) nie fotografka nie som,ale tvoje slová ma fakt potešili ;-P Fotím to tak,ako sa to mne páči a "ako" by zaujala jedna fotka receptu mňa samú :-) Kedže ako prvé, jedia oči :-)
Dakujem za tvoju odozvu,velmi ma potesila ;-P Som rada,ze si s koláčom/cestom spokojná.Ja mam toto cesto tiez velmi rada.Velmi dobre sa tieto kolace daju aj zamrazit.Jednoducho len potom vyberies a nechas pomaly niekolko hodin rozmrazit v trocha pootvorenom sačku.Sú ako čerstvé :-) Dakujem esteraz za tvoje milé slová a za vyskusanie.Prajem ti prijemny začiatok týždňa :-) @Hadik jemný pasuje ale dotoho ovela lepšie.No ale ak nechces,tak môzes dat aj ten hrudkovity,ale musis ho zmiesat napr. so smotanou,inak to budes mat strasne suché.Je lepšie,ked je tá plnka vláčnejsia :-)
Ahoj Marcela! Tak sa tesim,ze si ich napokon vyskusala :-) Velmi ma tvoja sprava potesila a aj to,ze vam všetkym chutilo,aj tomu najmenšiemu! ;-) Si šikovna gazdinka,každemu si urobila po chuti :-) Esteraz vdaka a pekny deň!
Ako čitam,tak si aj troska zaexperimentovala :-) ..múka,tvaroh. No hlavne,ze ti chutili a ze sa podarili.S múkou by problem ani nebol,aj ja zvyknem často miešat do koláčov celozrnnú múku.Ale tvaroh by sa mal ponechat ten jemný krémový,lebo ten dá tú vláčnost.Hrudkovitý je suchý a aj tú málo vláčnosť čo v koláči ostane po pečení,za pár hodín vsiakne do seba.Preto treba na tvarohové koláče použit jemný a riedky tvaroh.Koláče zostanú dlhšie ako čerstvé s so šťavnatou plnkou :-) Dakujem za vyskúsanie a odozvu.
Aj tak sú ale výborné, hlavne ešte také teplé z rúry ... hneď sme sa na ne vrhli ako supy. Ja som miesto hrozienok nakrájala čerstvé jahody, mňam mňam.
Ďakujem za recept.
🤣🤣🤣