Tvarohový závin v okrúhlej forme fotorecept
Ten, kto má rád tvarohové koláče, záviny, tak isto by mu chutilo. My sme si na ňom pochutnali, lebo ho máme radi. Piekla som ho v okrúhlej forme a preto vzhľadovo pripomína obrovský rožok :-)
porcií
na 200 °C
Suroviny
450 g |
|
20 g |
|
2 PL |
|
200 ml |
|
štipka |
|
1 ks |
|
70 g roztopené |
|
Plnka: | |
250 g |
|
trochu |
|
1 ks |
|
podľa chuti |
|
Na potretie: | |
|
|
|
|
Na posypanie: | |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Ako prvé si spravíme kvások. Do menšej misky dáme rozmrvené droždie, 1/2 čajovej lyžičky kryštálového cukru, medzi prsty múky a pridáme trochu vlažného mlieka. Necháme nakysnúť. Do veľkej misy dáme múku, štipku soli, kryštálový cukor, žĺtok, roztopené maslo a pridáme kvások. Zvyšné mlieko dolejeme a vymiesime cesto, ktoré necháme nakysnúť na teplom mieste 35 - 40 minút. Prikryjeme ho utierkou.
-
2
Tu vidieť ako cesto nakyslo.
-
3
Na pomúčenej doske ho vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika.
- 4
Plnka: Tvaroh so žĺtkom, s cukrom a nastrúhanou citrónovou kôrou vymiešame nahladko. Rozotrieme plnku po celej ploche plátu. Stočíme do tvaru závinu, boky zahneme smerom do vnútra. Keďže som piekla vo forme, tak som ju vyložila alobalom a pomastila olejom. Položila som do nej závin a vrch popichala vidličkou. Povrch závinu so potrela olejom a dala piecť do rozohriatej rúry .
- 5
Závin sa piekol 35 - 40 minút na 200 stupňov.
- 6
Ešte teplý som ho potrela mliekom a nechala vychladnúť. Po vrchu som ho posypala práškovým cukrom.
- 7
Po vychladnutí som ho pokrájala na kúsky.
- 8
V reze.
- 4
Tiež tvarohový závin:
Zaujímavé video z archívu TV Varecha
Diskusia k receptu