Foto: tassiedevil
K slávnostnej príležitosti... elegantná a chutná... nápad z netu, ale korpus a krém som upravil...
Suroviny
Korpus - použitá 18 cm forma: | |
135 g |
|
53 g |
|
23 g |
|
135 g |
|
75 g |
|
55 g |
|
38 g |
|
Plnka: | |
375 g |
|
95 g |
|
4 plátky |
|
60 g |
|
z 1/2 citróna |
|
1 - 1/2 bal |
|
Bielkový krém: | |
130 g |
|
36 g |
|
70 g |
|
Čokoládová poleva: | |
120 g |
|
60 g |
|
30 g |
|
1 čl |
|
Postup
-
1
Korpus: žľtky šľaháme za postupného pridávania oleja, /asi 10 min/ Bielky sa osobitne vyšľahajú za postupného pridávania cukru na tuhý sneh. Sneh sa zľahka zamieša s vyšľahanými žľtkami s olejom a zľahka sa zamieša preosiata múka vopred zmiešaná s kakaovým práškom. Zamiešanú hmotu plníme do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečieme pri teplote 200 stupňov asi 25-30min. Upečený korpus na povrchu pomúčime a vyklopíme na drevenú dosku a necháme vychladnúť.
-
2
Plnka: najskôr si pripravíme bielkový krém. Bielky šľaháme za postupného pridávania asi 1/3 krupicového cukru. Zvyšok cukru sa vopred uvarí s vodou na 115 stupňov C a zvoľna za vlieva počas šľahania do vyšľahaných bielkov. Potom spomalíme obrátky šľahača a pomaly došľaháme na tuhý sneh, až do úplného vychladnutia krému. Jedlú želatínu rozpustíme v teplej vode, nie viac ako 80 stupňov C a pridáme šťavu z citrona. Potom si vyšľaháme krémový syr, maslo a vanilkový cukor a do vyšľahanej hmoty zamiešame bielkový krém a nakoniec sa pridá rozpustená želatína asi 25 stupňov C a krátko šľahačom premiešame.
-
3
Vychladnutý korpus si narežeme na štyri rovnaké pláty, krém si rozdelíme zhruba na štyri časti a postupne plát po pláte naplníme plnkou a nakoniec si krémom potrieme celý povrch torty a necháme asi hodinu v chlade dobre ztuhnúť.
-
4
polohotová torta
-
5
čokoládová poleva: smotanu privedieme do varu, pridáme nalámanú čokoládu a za stáleho miešania rozpustíme, potom pridáme maslo a glukozu a dobre zamiešame a necháme trochu vychladnúť a tortu po vrchu polejeme polevou, tak aby nám trochu stekala aj po bokoch, necháme vychladnúť a ozdobíme čokoládovými stružlinami, ktoré si pripravíme za pomoci šrabky na zemiaky.
-
6
Hotová torta....
moju závisť tvojej žene s úsmevom cháp..!!
ešteže mi zdravie nejesť takéto dobroty káže..
ale
dala bych si kúsok..bo-hriech najviac chutí..:-)
dole klobúk, ty si slovom i činom umelec.
*****
velmi pekna, z teba musia mat doma radost.
@bebetko , čokoládu si robím sám podľa potreby, z hliníkovej folie si spravím formu na akú hrubú chcem a nalejem roztopenú čokoládu a nechám vychladnúť..:
@manya , a prečo myslíš, že vážiť vajíčka je sranda...?:) odváž jeden žĺtok a hned budeš vedieť, koľko ich budeš potrebovať...kedysi sa dával len počet vajec ale dnes majú vajcia rôznu hmotnosť, tak preto sa vážia ...nemusí to byť až tak presne, pár gramov hore, dole.:).neviem, či na SK máte takýto syr, určite nejaký krémový máte, môžeš dať aj mascarpone, ba dokonca aj kvalitný plnotučný tvaroh, len ho pretrieť cez sito...good luck:)
@klukodvody...skoro som na teba zabudol...:)tvoja pochvala je vysoko cenená...vdaka....:)prajem pekný deň
máš 5 a viac hviezdne foto , a o chuti určite niet pochýb, krásna práca čo je dobre uložiť si do "šuflíčka"
Inak, pre @manya - syr Philadelphia je u nás normálne k dostaniu ( Billa, Kaufland, Tesco....), aj keď ani Mascarpone by nebol zlý.