Tuxedo torta (fotorecept)

Autor receptu: tassiedevil

K slávnostnej príležitosti... elegantná a chutná... nápad z netu, ale korpus a krém som upravil...

Suroviny

Postup

  1. Korpus: žľtky šľaháme za postupného pridávania oleja, /asi 10 min/ Bielky sa osobitne vyšľahajú za postupného pridávania cukru na tuhý sneh. Sneh sa zľahka zamieša s vyšľahanými žľtkami s olejom a zľahka sa zamieša preosiata múka vopred zmiešaná s kakaovým práškom. Zamiešanú hmotu plníme do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečieme pri teplote 200 stupňov asi 25-30min. Upečený korpus na povrchu pomúčime a vyklopíme na drevenú dosku a necháme vychladnúť.
  2. Plnka: najskôr si pripravíme bielkový krém. Bielky šľaháme za postupného pridávania asi 1/3 krupicového cukru. Zvyšok cukru sa vopred uvarí s vodou na 115 stupňov C a zvoľna za vlieva počas šľahania do vyšľahaných bielkov. Potom spomalíme obrátky šľahača a pomaly došľaháme na tuhý sneh, až do úplného vychladnutia krému. Jedlú želatínu rozpustíme v teplej vode, nie viac ako 80 stupňov C a pridáme šťavu z citrona. Potom si vyšľaháme krémový syr, maslo a vanilkový cukor a do vyšľahanej hmoty zamiešame bielkový krém a nakoniec sa pridá rozpustená želatína asi 25 stupňov C a krátko šľahačom premiešame.
  3. Vychladnutý korpus si narežeme na štyri rovnaké pláty, krém si rozdelíme zhruba na štyri časti a postupne plát po pláte naplníme plnkou a nakoniec si krémom potrieme celý povrch torty a necháme asi hodinu v chlade dobre ztuhnúť.
  4. polohotová torta
  5. čokoládová poleva: smotanu privedieme do varu, pridáme nalámanú čokoládu a za stáleho miešania rozpustíme, potom pridáme maslo a glukozu a dobre zamiešame a necháme trochu vychladnúť a tortu po vrchu polejeme polevou, tak aby nám trochu stekala aj po bokoch, necháme vychladnúť a ozdobíme čokoládovými stružlinami, ktoré si pripravíme za pomoci šrabky na zemiaky.
  6. Hotová torta....