Medové rezy
Medové rezy

Tradičné medové rezy

frommykitchendotcom - bez fotkyfrommykitchendotcom, 4. decembra 2023

Recept na tradičné medové rezy s čokoládovou polevou

Suroviny

Medové cesto:
1 ks
150 g
50 g
3 PL
2 PL
1 PL
450 g
Plnka:
1/2 l
4 PL
2 Ks
125 g
125 g
200 g
Na polevu:
200 g




Postup

  1. 1

    Medové cesto: Heru v hrnci na miernom ohni necháme roztopiť. Postupne pridáme ostatné suroviny okrem múky a varíme za stále miešania lyžicou, až kým nedostaneme hnedastú hmotu. Tú ešte teplú vlejeme do väčšej misky s múkou, ktorú sme preosiali. Odporúčam si múku pripraviť najprv a až potom pripraviť medovú hmotu, keďže ju potrebujeme teplú. Keď vychladne, ťažko sa s ňou pracuje.

  2. 2

    Teplú medovú hmotu do múky zapracujeme rukami ešte teplú. Bude sa lepiť ale tak to má byť. Ak bude potrebné, pridáme trochu mlieka aby sa s cestom lepšie pracovalo. Hotové cesto rozdelíme na 4 časti. Ešte teplé po jednom rozvaľkáme.

  3. 3

    Ja to robím tak, že kým jedno cesto vaľkám, zvyšné dám do vajlingu a držím ho na hrnci s teplou vodou, aby nevychladlo. Bude sa s ním potom ťažko pracovať. Hotový plát cesta dám na vymastený a vysypaný plech a pečiem na 190 °C pár minút kým nechytí farbu. Plech (32x40 cm) vymastíme a vysypeme múkou len pri prvom pláte. Upečieme celkovo 4 rovnaké pláty cesta.

  4. 4

    Plnka: Zmäknuté maslo a Heru vymiešame s práškovým cukrom. Mlieko v hrnci dáme na platňu zohriať. Pridáme múku a vanilínový cukor a za stáleho miešania uvaríme kašičku. Necháme ju vychladnúť a následne vymiešame s pripraveným ocukreným maslom s Herou. Asi 2 PL krému dáme na stranu a zvyšok rozdelíme a plníme medové pláty. Naplnené zaťažíme a necháme odstáť najlepšie do ďalšieho dňa. Zaťažíme len zľahka, aby krém nevyšiel zo strán.

  5. 5

    Po odstátí vrchný plát len zľahka potrieme tenkou vrstvou krému (2 PL čo sme si odložili), aby čokoláda nevsiakla dnu. Polejeme roztopenou čokoládou a necháme stuhnúť.

Diskusia k receptu

kucharka
Medové rezy som ešte nerobila, nechce sa mi nikdy byť pol dňa v kuchyni…. Ale mala by som sa k tomu odhodlať, tieto vyzerajú chutne!
drajan
Prosím , je nejaký špec.dôvod prečo tam ide aj maslo aj Hera? nemôže ísť celé maslo?
asal
1PL sódy bikarbóny je asi omyl nie?
Obyčajne sa dáva kávová.
Ja som robila včera, ale veľmi v ceste cítim aj tu kávovú l. Robila som zo 450g múky. Hádam to nebude cítiť keď to naplním.
S tým natretim vrchného plátu pod polevu je super tip,, to mi nikdy nenapadlo vďaka ☺️




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia