Medové rezy
Tradičné medové rezy
Autor receptu: frommykitchendotcom
Recept na tradičné medové rezy s čokoládovou polevou
Postup
- Medové cesto: Heru v hrnci na miernom ohni necháme roztopiť. Postupne pridáme ostatné suroviny okrem múky a varíme za stále miešania lyžicou, až kým nedostaneme hnedastú hmotu.
Tú ešte teplú vlejeme do väčšej misky s múkou, ktorú sme preosiali. Odporúčam si múku pripraviť najprv a až potom pripraviť medovú hmotu, keďže ju potrebujeme teplú. Keď vychladne, ťažko sa s ňou pracuje.
- Teplú medovú hmotu do múky zapracujeme rukami ešte teplú. Bude sa lepiť ale tak to má byť. Ak bude potrebné, pridáme trochu mlieka aby sa s cestom lepšie pracovalo.
Hotové cesto rozdelíme na 4 časti. Ešte teplé po jednom rozvaľkáme.
- Ja to robím tak, že kým jedno cesto vaľkám, zvyšné dám do vajlingu a držím ho na hrnci s teplou vodou, aby nevychladlo. Bude sa s ním potom ťažko pracovať.
Hotový plát cesta dám na vymastený a vysypaný plech a pečiem na 190 °C pár minút kým nechytí farbu. Plech (32x40 cm) vymastíme a vysypeme múkou len pri prvom pláte. Upečieme celkovo 4 rovnaké pláty cesta.
- Plnka:
Zmäknuté maslo a Heru vymiešame s práškovým cukrom.
Mlieko v hrnci dáme na platňu zohriať. Pridáme múku a vanilínový cukor a za stáleho miešania uvaríme kašičku. Necháme ju vychladnúť a následne vymiešame s pripraveným ocukreným maslom s Herou.
Asi 2 PL krému dáme na stranu a zvyšok rozdelíme a plníme medové pláty. Naplnené zaťažíme a necháme odstáť najlepšie do ďalšieho dňa. Zaťažíme len zľahka, aby krém nevyšiel zo strán.
- Po odstátí vrchný plát len zľahka potrieme tenkou vrstvou krému (2 PL čo sme si odložili), aby čokoláda nevsiakla dnu. Polejeme roztopenou čokoládou a necháme stuhnúť.